Now is the month of maying... Inte visste vi att det skulle gå så snabbt att komma ända hit. Skynda att hinna göra massa roliga saker, för snart är det sommar! Vi har råddat ihop ett gäng här, och en massa annat att läsa, som t ex ett försök att förtydliga ett ord vi ofta använder: kreatör. Och så snackar vi nystartade DESIGNKIOSK med Malin Hultman.

Bild: Max Källman

Hej vad gör du Malin Hultman?

Malin Hultman är designer med fokus på hållbarhetsfrågor. Hon flyttade hit i somras från Växjö efter avslutade studier. Snart drar hon igång projektet DESIGNKIOSK tillsammans med Sandra Kipper. Vi blev nyfikna på hennes drivkrafter och på vad DESIGNKIOSK är så vi ställde några frågor.

Läs intervjun här

Reklamfesten is back

Tidigare har Göteborgs reklamvärld träffats regelbundet på Reklamfesterna. Nu drar de igång igen! Torsdagen den 21:e maj kl 20:00 smäller det. Sommaryra med Kingston Bus Stop (fem AD:s i samma band). Sen står DJ-crewet Not like Others för musiken.

Här finns allt du behöver veta

Bild: Karin/ADA

Våga Ringön!

Things are happening på Ringön. Inte bara vår förstudie Tillåtande Oaser kollar på platser där, utan nu i maj kommer Clandestinofestivalen köra på Ringön, och det blir även en maffig konstfest på nya konsthallen Järnhallen: Hall of Fame Art Laboration (2-23/5). Sedan ligger ju Frihamnen bara hoppet över motorvägen och dr händer det massa grejer bla i Jubilleumsparken. Missa inte bastun t ex, och nu i sommar blir det (äntligen) en utomhuspool!

Clandestino
Hall of Fame Art laboration
Jubileumsparken, Frihamnen

Vem vinner storpriset?

Det är ett av världens största designpriser och det delas ut på Röhhska årligen, enbart till nordiska formgivare. Vi har sett fingertoppskänsliga vinnare som Ann-Sofie Back, Front och Henrik Vibskov. Men vem får Torsten och Wanja Söderbergs pris 2015? Den 20 maj tillkännages mottagaren.

Läs mer om ceremonin på Röhsska

Bild: .brooke.andersson/Flickr Creative Commons

Dags att söka kulturstrategiska bidrag!

Västra Götalandsregionens kulturnämnd ger stöd till organisationer som vill vara med och verka strategiskt för kultur i hela regionen. Stöden är treåriga och de som får stödet ska arbeta för att fler får vara med i kulturlivet och att samhället utvecklas och blir bättre. Ansök senast den 15 maj.

Här finns all info

Bild: girlingearstudio/Flickr The Commons

Uppstartspengar

Svenska Institutets Creative Force-program öppnar nu sin sista ansökningsperiod 2015 för uppstartsprojekt så som småskaliga projekt, prohektuppstarter och planeringsresor. Projekten skall arbeta med kultur och media och syfta till att stärka demokrati och öppenhet i de länder som finns listade på hemsidan nedan.

Ansök till Creative Force

Bild: Kevin-H/Flickr Creative Commons

Formakademin

Formakademin i Lidköping har utbildningar som känns logiska i porslinsstaden. Vill du plugga 15 maj, Mönsterdesign 1 år, Designmodellering 2 år, Keramisk form och produktion 2 år så är sista ansökan den 15 maj.

Mer om utbildningarna här

Bild: quinn.anya/Flickr Creative Commons

Utvecklas i inkubator

Nu öppnas återigen ansökan till Brewhouse Inkubatorer. De tre olik spåren Create Speed, Create Focus och Create Flow vänder sig till idégivare och företagare inom KKN på olika nivåer i sitt företagande. Inkubatorsföretagen får en arbetsplats på Brewhouse och regelbunden rådgivning, coachsamtal och tillväxtprocesser för att de ska utvecklas och växa.

Läs mer om Inkubatorn här

Bild: National Media Museum/Flickr The Commons

Dokumentärfilmsinspiration

11:e & 12:e maj så anordnar Film i Väst Inspirationsdagar med fokus på Dokumentärfilm & Distribution. Några ämnen de vill belysa  under dagarna är: Vilka möjligheter finns det att söka stöd för distribution? Hur jobbar Svenska Filminstitutet med dokumentär film nu när det finns två konsulenter? Vill du presentera ett dokumentärfilmsprojekt för SFI? Allt händer på Gothenburg Studios Studio Cafe.

Hela programmet och anmälan

Bild: Zenhikers/Flickr Creative Commons

Konstvandra i Borås

Borås har satsat mcyket på konst i olika former de senaste åren. Nu har man utvecklat ett koncept med gratis konsvandringar, som ett samarebte mellan de olika konstintutionerna. Varje helg i maj och fram till den 7 juni går det tio konstvandringar med alltifrån street art, skulpturer, arkitektur, textil och måleri till pop- och fotokonst.

Konstvandringarna

Bild: The Filip Nilsson Scholarship/F&B

Andra året ut för Filip Nilsson-stipendiet

Filip Nilssonstipendiet finns för att ge folk med bakgrunder som hittills inte finns i den svenska reklambranschen ett bananskal in. Alla över 18 kan söka, helst talande ett tredje modersmål utöver svanska och engelska, och det finns en fiktiv uppgift att lösa. Ansök före den 18/5. Vinsten är tre månaders praktik på Forsman & Bodenfors samt ett stipendie på 60 000. Go go go!

Här finns all info om stipendiet

Inifrån ADA

Vad är egentligen en kreatör?

ADA vänder sig först och främst till kreatörer inom form och kommunikation. Vilka är då de? Först vill vi bara säga att det förstås inte bara är kreatörer som är kreativa. Kreativitet är en del av att vara människa som alla har och som vi använder oss av varje dag. Sen kan man vara mer eller mindre kreativ...

Läs hela bloggposten här

Info ADAs nyhetsbrev

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.