April och hoppet vaknar. Vi har som vanligt lyssnat, frågat, läst, och till slut samlat ihop en godispåse av saker som händer lite utanför de vanliga stråken. Nya områden i GBG börjar väckas och vakna till liv, och det vill vi gärna lyfta. Nya sätt att finansiera och även nya sätt att skapa. Allt detta, och dessutom trädgårdsgurun Hannu Sarenström i april månads nyhetsbrev!

Hej vad gör du Hannu Sarenström?

Nu när knoppar snart brister tänkte vi snacka lite odling med odlaren och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström, från Kinnekulle. Vad håller han på med i Lerum till exempel?

Läs mer i vår senaste Hej vad gör du?

ADA gör: Möjligheter kring Kinnekullebanan

ADA undersöker nu möjligheterna för kulturella och kreativa näringar att frodas runt Kinnekullebanan på uppdrag av Västra Götalandsregionen. En arbetsgrupp av konstnärer, kreatörer och lokala påverkanspersoner ska skapas, med uppgift att se vilka idéer från workshopen som går att ta vidare.

Läs mer och anmäl ditt deltagande här

Bild: museum of Transportation/Flickr The Commons

Göthenburgokartan - future GBG in the making

Gänget bakom TVkanalen Göthenburgo har startat ett mäktigt projekt. Under sex års tid, fram till 2021, då staden jubilerar, ska de ge ut en karta över varje stadsdel, uppbyggd på tips från personer som bor i stadsdelen och formgiven och illustrerad av kreatörer som också bor där. Inalles tio stycken, som tillsammans med en sajt kommer att ge göteborgarns egna bild av stan. Först ut är Lundby och de letar nu efter kreatörer som bor där att formge den allra första Göthenburgokartan.

Läs mer om projektet och den första utlysningen här

Bild: Interrobang/Flickr Creative Commons

Klädbytardagen - flera olika

Naturskyddsföreningen anordnar även i år Klädbytardagen den 18/4 över landet. Dagen börjar också sprida sej utanför landets gränser och dyker upp i våra grannländer. Här i Göteborg och i Västsverige sker över 18 event, men på vissa ställen kan det ligga på ett annat datum (t ex på Frilagret i GBG, som kör den 12/4).

Läs mer om alla klädbytartillfällen här (sid 13)

Bild: Stenebyskolan

Mötesplats Steneby formar sig

Nya Mötesplats Steneby ska stärka skolans kärnverksamhet samt bidra till förstärkt positiv utveckling i Dalsland. Nu har de kommit med sina första erbjudanden som riktar sig till studenter, alumner eller anställda på Steneby. Dels en idépeng som nämnda målgrupp kan ansöka om, dels har de anordnat en nod för Stenebyfolket på Fritidsagenturen i Göteborg, där man kan jobba eller anordna event.

Ansök om idépengen

Ansök om plats på Fritidsagenturen

Bild: British Library/FLickr The Commons

Konstrundornas månad

Under vårmånaderna samlas de flesta konstrundorna. Ett stort gäng i april under påskhelgen och helgen efter, och ett annat i maj vid pingst. Då öppnar konstnärer sina ateljéer för en eller två dagar och man får komma på besök och ofta handla direkt. Vi har samlat ihop de vi kunde hitta.

Konstrundor i april

Bild: Webfab Ale

Vinn proffshjälp med din webbshop!

På Webfab Ale utvecklas webshopar ihop med kreatörer. Har du en idé du vill förverkliga kan du tävla om fri kontorsplats och fria banktjänster under 1 år i en dynamisk miljö med andra människor.

Här kan du tävla

Bild: Klädoteket

Klädoteket öppnar på Bangatanstråket

Det börjar hända saker med Bangatan, små butiker med fokus på second hand öppnar upp och andra guldkorn. Nu stärks området ännu mer när Klädoteket nyöppnar på Amiralitetsgatan 2, precis off Bangatan. Den 24 april öppnas butiken med nytt koncept. Förvänta dig fantastiska kläder, dj och musik.

Håll dig uppdaterad här, mer info kommer löpande.

Bild: meghla_akashe_pori_:) / Flickr Creative Commons

Fire it up

Vad är det som motiverar, engagerar och fyller tanken hos de kulturella och kreativa näringarna? Vilka är kärnvärdena, målen och drivmedlen för att göra idéer till verklighet? I slutet av april är det sista dagarna att anmäla sig till konferensen Kreativt Bränsle i Borås som vill belysa just detta, och mycket mer. Gratis, det enda som kostar är om du vill äta lunch på plats.

Mer info och anmälan här

Gårdas topphemliga konsthändelse

Ja den heter så, "Gårdas topphemliga konsthändelse". Inte vet väl vi vad som ska hända (eller får vi bara inte avslöja det?) Medverkande är iallafall ett stort gäng av olika verksamheter, som Koloni, Kungliga Containerakademin och Fabriksgatan 48. Den 11/4.  Gårda lever. Dessutom har dom väl lovat att inte riva det nu?

Mer info finner du här.

Behind the scenes på No Limit

No Limit, street artfestivalen eller utställningen som kom som från ingenstans och helt plötsligt fyllde Borås med mängder av enorma konstverk, som husägarna är så stolta över att de inte vill ta bort dem. I höst är det dags för omgång två. Hur gjorde dom? Den 14 april kan du lyssna på Stina Halllhagen som projektlett det hela på en frukostföreläsning på Creative Cluster.
Anmälan hittar du här.

Bild: ReEconomyGBG

Crowdfunding i realtid

Vad betyder ”Crowdfunding i realtid”? ReEconomyGBG vill se hur man kan utveckla investeringar från att enbart handla om pengar till att ta in andra värden. Är du nyfiken och vill vara med och se vad du kan bidra med till lokala omställningsföretag är det vid två tillfällen möjligt att prova: 21/4 på Frilagret och 28/4 på Kompani 415.
(Du kanske kan laga maskiner, investera din tid, erbjuda mentorskap, har oanvänt utrymme, vill investera pengar eller har kunskap om affärsutveckling.)

Läs mer här

Inifrån ADA

Du, en maker? Nu lyfter vi Makerrörelsen, den handlar om kreativitet i skärningspunkten mellan konst och tech. Rörelsen föddes i USA men finns över hela världen och omfattar NASA-ingenjörer, experimentella konstnärer, hantverkare, tekniker, programmerare och inte minst barn och ungdomar.

Läs hela bloggposten här

Info ADAs nyhetsbrev

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för produktion av nyhetsbrevet och urval av nyheter.