Mars. Månaden då vi börjar få hopp om vår. Vi har vårdagjämning den 20 mars. Och det är också månaden då ansökningar till sommarkurser ska vara inne. Och en hel del annat. Vi har tips på makermässor, spelkurser, kvinnohelger och bra föredrag, bland annat om vad som är på gång med flytten av hela konstnärliga fakulteten till Näckrosdammen, det sk Campus Näckrosen. Våra egna arrangemang om intolerans och om konsumenten. Pecha Kucha. Och så har vi träffat nya chefen och professorn vid Business and Design Lab, Lisbeth Svengren Holm.

Bild: Henning Eklund

Hej, vad gör du Lisbeth Svengren Holm?

Business and Design Lab som är en joint venture mellan HDK och Handelshögskolan vi Göteborgs Universitet, har nu fått en ny chef, Lisbeth Svengren Holm. Hon har också Torsten och Wanja Söderberg professuren i Design Management. Hon har precis börjat, och vi ville veta mer.

Läs hela intervjun här

Bild: Cornell University Library via Flickr.com/Creative Commons

ADA gör: Den det gäller

Nu tänkte vi ta oss en ordentlig funderare på en av de allra viktigaste relationerna, den till brukaren, mottagaren, publiken, användaren, kunden, konsumenten - ja ni fattar, kärt barn har många namn. Perspektiven skiljer sig lite åt, men de handlar ju allihop om den där människan som till syvende och sist ger oss vårt existensberättigande. Vi anordnar tillsammans med Handelshögskolan en halvdag om Den det gäller den 17/3.

Läs mer och anmäl dej här

Bild: Akademin Valand

Skövde goes spel

I Skövde är spelkulturen levande och livaktig. Nu tipsar vi om två spelrelaterade grejer. dels är det workshopen Appar för skapande, på Skövde Kulturhus på fm den 12 /3, sedan anordnar Akademin Valand en av sina sommarkurser tillsammans med Högskolan i Skövde, på Skövdes Konsthall. - Genom att sammanföra spelutvecklare och konstnärer vill vi skapa intressanta möten och ge extra fokus åt ett kulturuttryck som ännu är i sin linda, skriver kursansvarig lärare Arne Kjell Vikhagen

Appar för skapande

Läs mer om sommarkursen och dess ansökan här

Bild: MakerDays

Makers i mars

Nu är det MakerDays i två dagar, 3-4 mars, i Göteborg om programmering och skapande med IT som material! Workshops i Scratch, Makey Makey, Arduino, 3D-printing, CAD, Dataslöjd med mera! I en tid som präglas av allt mer digtala produkter och tjänster, och där vår kommunikation alltmer är digital, är det bra om så många som möjligt lär sig så mycket som möjligt om dessa redskap.

Läs mer här

Bildtext: Carlos Motta, Our Hand (2011), From We Who Feel Differently (based on an illustration of L

ADA gör: Vad gör man? - En kväll om att bemöta intolerans.

Intoleransen breder ut sig. Åsiktskorridoren smalnar av och de som sticker ut åt endera hållet kan vänta sig hat och hot. Vi gör en kväll för att diskutera situationen och se vad man kan göra om man blir utsatt för försök att skrämmas till tystnad. Vi träffas på Röda Stens konsthall den 18 mars 17:30-19:00, i anslutning till Carlos Mottas pågående utställning "For democracy there must be Love".

Läs mer här

Bild: hayat

Hayats helg på Konstmuseet

Helgen den 7-8 mars kommer kvinnor från nätverket Hayat med bas i miljonprogramsområden runtom GBG, inta Konstmuseet. De utlovar revolution, starka berättelser om livet och aktivismen, för att inspirera och motivera andra unga kvinnor och tjejer. (Och det blir hennatatueringar.)

Läs mer här

BIld: New York Public Library/Flickr The Commons

Onsdagar på Gerlesborg

Varje onsdag är det gratis offentliga föreläsningar på Gerlesborgsskolan. I mars finns fyra stycken: 4/3 talar konstnärerna Marja-Leena Sillanpää och Petra Axelsson om sitt projekt Grandia. 11/3 är det Aleksander Motturi, konstnärlig ledare för Clandestino Festival, som talar om bl a Etnotism. Den 18/3 berättar Trinidad Carillo om sina porträtt av de hungerstrejkande palestinierna på Järntorget och den 23/3 presenterar Ragnar Persson sitt konstnärsskap i samband med öppningen av sin utställning i Galleri Gerlesborg.

Läs mer här

Bild: Strandverket

Möt mästaren

Gammal är äldst. Hertha Hillfon dog 2013 vid 92 års ålder, och ett av hennes sista löften var att Strandverket skulle få göra en retrospektiv. Nu är det snart dags och SKÅLEN– MITT MANTRA, som utställningen heter, blir en av konstnärens största utställningar. Då kan vi vallfärda dit och sitta vid mästarens fötter. Öppnar den 29 mars.

Hertha Hillfon på Strandverket

Bild: Miami University Libraries / Flickr The Commons

Campus Näckrosen, vad händer?

Som bekant finns det långt framskridna planer på att flytta hela den konstnärliga fakulteten vid GU till Näckrosdammen, och bygga Campus Näckrosen, tillsammans med bland annat ett nytt universitetsbibliotek. Men hur bygger man en konsthögskola? Nästa Näckrosenseminarium äger rum den 6 mars, med bl a Gert Wingårdh och Maria Lantz, rektor vid Konstfack, som gjorde sin flytt  till nya lokaler vid Telefonplan för lite över tio år sedan.

Mer info på Campus Näckrosens hemsida

Bild: Bikes vs. Cars

Exklusiv visning av Bikes vs. Cars

Efter Bananas!* och Big Boys Gone Bananas! kommer nu Fredrik Gerttens nya film Bikes vs Cars, som utforskar det trafikdrama som pågår runtom i världen varje dag. Doc Lounge och Archileaks visar exklusiv förhandvisning av Bikes vs. cars, och det blir en paneldebatt med bl a Annelie Hulthén, och så serverar Kungliga Containerakademin mat. Kom i tid, många är anmälda men det är först till kvarn som gäller.

Läs mer på eventet på facebook

Bild: MEG

MEG under radarn

Den 5-6/3 är det Mediadagarna på Svenska Mässan. Jättar som Carl Bernstein (Watergateaffären) och Glenn Greenwald (Snowdenaffären). Programmet är gediget och innehållet allt från gräsrötter till bjässarna. För de som vill kolla in alltihopa men köra lite under radarn finns megOpen, som har mycket billigare inträde men ändå ett väldigt späckat innehåll.

Glenn Greenwald
Glenn Greenwald

MEG

Mer om megOpen här.

Bild: Karin/ADA

Inifrån ADA

Mot ljuset! Vi försöker alltid lyfta saker som är aktuella. Och ja, vi går just nu rent årstidsmässigt mot ljusare tider. Vårdagjämning snart, och den som lyssnar hör redan fåglarna. Men vi ser också tydliga mörka moln på himlen. Intoleransen breder ut sig. Åsiktskorridoren smalnar av och de som sticker ut åt endera hållet kan vänta sig näthat och dödshot. Vad kan man göra åt saken?

Läs mer här

TIPS

Vi har samlat ihop andra bra saker som har hänt och händer. Tipsa oss gärna om du vet mer saker, eller lägg själv in i vår kalender (öppen för alla att publicera själva i).

23/2-16
ansökningsperiod till:
Sommarkurser HDK och HDK Steneby
Sommarkurser Akademin Valand

1/3
Heidi Hay om tatueringar som symboler och magi på Akvarellmuseet

1/3
Kulturkafét Llama Lounge öppnar i Kville

1/3
”Vi är romer” har vernissage på Trollhättans Konsthall

3/3
Inhousedagen med Cap&Design

3/3
One Hour Session med I love you från Riga (Trollhättan)

6/3?
Vernissage på ”I förändring”, keramikutställning på Slöjdens hus i Skövde

6/3
Gathering på Collaboratory, med Engineers without Borders

7/3
SKAPET på Rydals museum

7 + 14/3
Tidsmaska på RUM 44 med Berith Stennabb

7/3
Vernissagelördag på Konstepidemin

8/3
Metamorfos goes feministic - designmarknad på 2lång

10/3
Om projektet Refugee Housing Units på HDK

13/3?
Release arkitekturtidningen 4ark

13-15/3
Webcoast

14/3
Nollbudgetfilm i Sandarna

14/3
Halmens hus, utställning om medicinalväxter

15/3
Sista dag ansöka till Järnhallens Hall of Fame

15/3
Sista dag att ansöka till designmarknaden Á la london

16/3
Sista dag söka regionala utvecklingsprojekt från VGR

17/3
Eden, See You on the Other Side presenterar Christian-Pontus Andersson på Röhsska. Monumentalporslin.

17-22/3
En intensivkurs i modellmåleri med musik, Gerlesborgsskolan

21/3
Laga med sashiko, japansk lappteknik

23/3
Chalmers day of Entrepreneurship

24/3
ADA gör: Pecha Kucha Night på Park Lane

24/3
Deadline ansökan Innovativ Kultur

25/3
Bio ADA: Vi visar filmen Sign Painters i Borås

25-26/3
Konferens kring digitalisering av kulturarvet, 25-26 mars

26/3
Vad kostar det? Ett seminarium om mode, hållbarhet och konsumtion. Marketplace Borås.

27/3
Valand examensutställning 2015

27/3
MAKING/NARRATIVES: Industridesignern Louise Campbell ä

31/3
Early Bird nätverksfrukost

INFO #78

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för urval av nyheter.