Redan februari, sprita händerna :) Vi fick nyss se i Gunn report att Forsman & Bodenfors är världens mest prisbelönta byrå! Både vad gäller den fysiska och den digitala världen. Och det kanske inte är så konstigt; Sverige och inte minst Västsverige är världsledande på kommunikationsområdet. Äran är enorm och tillfaller också på sätt och vis hela den kreativa floran. För utan rötter inga höjder!

Hej vad gör du LunchByMe?

Fem gymnasieelever från L M Engströms Gymnasium har just startat företaget LunchByMe. Julia Drazic, Sara Selin, Josefina Lundh, Malin Jehander & Oscar Lind har designat och producerat en egen väska. Tanken är att lösa problemet med fula och äckliga påsar till lunchlådan.

Läs hela intervjun här

Bild: Makers

Möbelrenovering på Makerspace Trollhättan

Makers i Trollhättan har öppna dörrar för alla. I februari kan du bland annat lära dig grunderna i möbelrestaurering med Dan Broström. Andra kommande workshops är bakning,och meditation.

Följ eventet på Facebook

Bild: Väldigt gammal indiansk vävd väska. The Internet book Archive/Flickr The Commons

ADA gör: Shoppingens bärare

Årets första lunchseminarium med titeln Consumption, mobility and design på HDK handlar om utvecklingen av en sån vardaglig sak som shoppingpåsen, och om det kan finnas nya alternativ till den. Forskarna Franck Cochoy och Johan Hagberg kommer berätta om resultaten av ett gemensamt forskningsprojekt mellan Göteborgs Universitet och University of Toulouse Jean Jaurès. All info om seminariet och anmälan kommer som ett utskick till våra följare i god tid.

Läs mer här

Bild: The intyernet archive/Flickr CC

Skarp webbknytis

Webcoast närmar sej och det är hög tid att boka biljett till den stora knytkonferensen på Lindholmen. Unconferencekonceptet innebär att alla är välkomna att bidra med sin egen kunskap och hela innehållet byggs därigenom av en deltagarbyggd metod.

All info och billjetter till Webcoast finns här

Bild: Daniel Zimmel/Flickr Creative Commons

A love story - samtalsarkeologi

Kontsnärssamtalen A Love Story med Zandra Ahl 10/2 på HDK och Jens Fänge på Akvarellmuseet 14/2 handlar om att genom film och rörlig bild på konstnärer att reflektera och berätta om sina konstnärsskap. Vilka filmer har gjort intryck? Hur har de påverkat?

Läs mer om A Love Story här

Bild: The Internet Book Archive/Flickr The Commons

Gå konstkurs på Konsthallen i vår!

Fyra kvällar om konsten idag på Göteborgs Konsthall som passar den spm vill ha en djupare förståelse för samtidskonsten idag. Den aktuella utställningen Practice Makes Progress av Dana Sederowsky utgör bakgrund och vid varje tillfälle är det speciellt utvalda gäster som fördjupar temat.

Praktisk info och anmälan här

Göteborgs Konsthall

Bild: Röhsska

Bli konstnär, formgivare, modedesigner - hur börjar man?

Vägen till högre konstnärlig utbildning och jobb inom yrket kan vara både lång, svår och dessutom svår att se om man inte har rätt kontakter. Men Röhsska fixar den 24/2 en eftergymnasial mässa där Dômen konstskola, Formakademin, Gerlesborgsskolan, Göteborgs Konstskola, KV Konstskola, Stenebyskolan, Tillskärarakademin i Göteborg visar upp sej.

Här finns mer information

Bild: Flickr The Commons

Let's work that creativity

Jens Nordberg är psykolog och jobbar bland annat på Volvos innovationsavdelning med att träna ingenjörer i kreativitet och att hålla kreativa workshops. Han kommer hålla föreläsningen ”Kreativ träning – gymma din kreativitet!” – en interaktiv föreläsning om kreativitetens psykologi på 2aLång kvartersscen den 18/2.

Här finns bokningsinformationen

Bild: Dunderklubben

Dunderklubben!

Kidsvänligt, kompisarhäng, brunsch och musik. Precis vad alla faniljemedlemmar, unga som gamla, behöver! Auktionsverkets Kulturarena styr upp nya söndagshänget där alla kan vara med, oavsett hur gamla... Premiären sker söndag den 31 jan.

Läs mer här, och var i tid, det verkar bli mycket folk.

Bild: Britta Marakatt-Labba, Diskussion, 2012, broderi. Foto: Hans Olof Utsi

Nationaldagsfirande

Den samiska nationaldagen är den 6/2. Detta hyllas på olika ställen runtom. I Kungsbacka Konsthall öppnar den 6 februari Sámi Contemporary, en utställlning med verk av 23 samiska konstnärer.. På Röhsska visar Britta Marakatt-Labba sitt kosntnärsskap som sedan 1970-talet inspirerats av vardagen, politiken och den samiska kulturen och historien.

Sámi Contemporary

Britta Marakatt-Labba på Röhsska

Bild: Karin/ADA

Inifrån ADA

Här kommer en liten rapport om hur det går med upphandlingsfrågan som vi driver. Det är en tung fråga i dubbel bemärkelse. Dels i den meningen att den är viktig. Offentlig upphandling omfattar enorma volymer och hur man använder skattemedel är alltid viktigt. Dels är frågan tung i den meningen att det är svårt att göra skillnad med alla lagar och regler. Det är också ett allmänt krångligt och sticksigt område. Men det finns mycket att vinna på förändring.

Läs mer om våra tankar här.

INFO #77

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för urval av nyheter.