2015 är här. Årets första månad har naggats i kanten av semestrar, men här kommer januaris nyhetsbrev lite mitt i månaden. Vi har ett extra stort fokus på film denna gång, och har bland annat intervjuat Göteborgs filmutvecklare Åsa Bernlo om hur filmen skall få en (ännu) starkare ställning i staden. Men också massa annat såklart. Enjoy!

Bild: Leader Dalsland-Årjäng

Rita typhus för sjötomt

Nu arrangerar Leader Dalsland-Årjäng en arkitekttävling på temat Dalslandsstugan. Tävlingens syfte är dels att få fler människor att intressera sig för regionen, dels att utmana reglerna till strandskydd. Sista inlämningsdag är den 2 mars 2015.

Dalslandsstugan 2.0

Bild: Miami University Libraries - Digital Collections

Kreativ uppladdning

Nytt år brukar vara ett bra läge att fylla på med ny inspiration. Den 30 januari håller Batteri en heldag med intressanta föreläsningar om trender och nyheter. Innehållet riktar sig till dig som arbetar inhouse eller på byrå med att skriva, designa och publicera.

Creative day med Batteri

Bild: GoKinema

Mycket action på GoKinema

Den 22-25 januari bjuder GoKinema in till expo, seminarier och studiebesök. Det blir också Open Set, där ett manus som har föregåtts av en tävling ska filmas och editeras av tre olika team med regissörer och filmskapare. Allt medan publiken tittar på.

GoKinema

Bild: Röhsska/Lennart Nilsson

Mistress of Modern

Den 27 januari till 1 mars blir det vernissage om Estrid Ericson på Röhsska. Estrid grundade Svenskt Tenn i Stockholm 1924 och utvecklade det till ett ledande företag inom inredning, bland annat i samarbete med Josef Frank.

Röhsska: Estrid Ericson

Bild: Learn Do Share

Forma Göteborgs framtid

Learn Do Share kommer till Göteborg den 23 och 24 januari. Årets tema handlar om ungdom och framtiden för staden Göteborg. Det blir workshops, utställningar, sessioner om innovation, start-upp-hjälp och även gaming … mer om det i nästa notis.

Learn Do Share

Bild: Cornell University Library/Flickr The Commons

Öppet hus på Textilhögskolan och Steneby

Den 31 januari håller Textilhögskolan i Borås öppet hus. Och den 22:e har Steneby sitt Öppet Hus. Du får chansen att besöka skolorma, träffa studenterna, känna in atmosfären i designateljéerna och lära mer om de utbildningar som finns.


Textilhögskolan: Program Öppet Hus 2015
Öppet hus på Steneby

Bild ur Dam Street ©Li Yu

Kinesisk filmfestival

Nordiska Akvarellmuseet anordnar en kinesisk filmfestival den 17 januari. Det blir dels en föreläsning om kinesisk film av Olle Sjögren som är professor i filmvetenskap, dels en presentation och visning av två kinesiska långfilmer genom Göteborg Film Festival.

Filmfest: Yin, Yang, Genus

Bild: Anna Strand, Be Square, 2012. From the project Nagoya Notebook, 2012.

Ansök till Akademin Valand

Bär du drömmen att bli konstnär eller fotograf? Utbildning ger power. Den 15 januari är sista dagen för ansökan till Akademin Valands MFA-utbildningar i foto och fri konst.

Läs mer här

Bild: Australian War Memorial collection/Flickr The Commons

Äntligen – filmfestivalen!

Mot slutet av januari går Göteborg Film Festival av stapeln för 38:e året i rad. Dags att smita in på stans biografer och storkonsumera nya filmer från världens alla hörn. Det blir också seminarier, musik, konst och mängder av andra kringliggande aktiviteter.

Göteborg Film Festival

Jamma inom gaming

Den 22-25 januari arrangerar GAMERella Global Game Jam - som hålls samtidigt på 469 ställen runt om jorden. Det handlar om att experimentera, utveckla sina talanger, prova nya vilda idéer, möta andra speldesigners och framför allt – ha kul!

GAMERella och Global Game Jam

Bild: Ola Kjelbye

Hallå där Åsa Bernlo!

Åsa Bernlo, som tidigare varit vd för Filmfestivalen, är nu filmutvecklare för Göteborg (mellan det har hon hunnit vara ansvarig för Mediedagarna i Göteborg). Vad innebär det och hur kan filmkreatörer få hjälp av henne? Vi ville veta mer och ställde några frågor.

Här kan du läsa vår intervju

Info #76

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för urval av nyheter.