Årets sista och mest hektiska månad. Vi har byggt ihop ett lite kortare nyhetsbrev den här gången, vi vill inte addera till stressen! Så kommer vi med ytterligare ett i januari istället. Men här blir det julmarkander (såklart), HongKongsresenärer, Makerjulpyssel och annat. Och så ett gäng tips på andra saker vid sidan om. Ha en fin julmånad, oavsett om du firar eller inte!

Bild: Karin/ADA

Tomten tipsar

Nu drar det ihop sig till julmarknad på många platser i stan. Till exempel Klappar & Konst på Sandeng Gallery, den årliga julmarknaden på HDK och Röda Stens julmarknad för design och konsthantverk, eller varför inte Collaboratorys X-mas party, market and open design meeting. Ett sätt att fylla säcken med något roligt och personligt, direkt från våra egna kreatörer.

Vi har samlat ihop ännu flera julmarknader

Bild: Brewhouse

Väx med Brewhouse

Nu är det dags att söka till Brewhouse inkubator, en verksamhet specialinriktid till kulturaktörer, som ger dig möjlighet att utveckla ditt företag i en inspirerande miljö med många andra. Det finns tre nivåer att söka till beroende på vilken fas ditt företag befinner sig i.

Brewhouse Inkubator

Bild: Internet Archive Book Images/Flickr The Commons

Snacka om framgång

Har du en smart affärsidé som skulle kunna slå internationellt? Den 3 november arrangeras Innovatum Talks där du kan lyssna till hur andra har gjort som har lyckats, prata med affärscoacher och knyta nya kontakter. Mat, dryck, DJ och barhäng ingår.

Innovatum Talks

Bild: Caroline/ADA

Helkväll för partykreatörer

ADA gör: Nu vill vi göra en kväll för alla er som gör kvällen. Ni som får människor att mötas, relationer att födas, tankar att lyfta och staden att leva. Låt oss hylla festens betydelse för de kreativa näringarna. Boka den 17 december redan nu för Party-Party!

Party-Party

Bild: Phillip Wong/Flickr Creative Commons

Elektroniskt julpyssel

Hacka ditt julpynt med lysdioder och motorer med inspiration i Makerrörelsen. Låt saker som lyser, låter och blinkar ge liv till julkort, klappar och pynt. Det finns material på plats till självkostnadspris, men du kan också ta med egna saker att bygga med. Den 6 december på Mölndals stadsbibliotek.

Julgran 2.0 – elektronikpyssel

HDK drar till Hongkong

Den 1-6 december anordnas BODW (Business of Design Week) i Hongkong. Sverige är partnerland och HDK åker dit med sina utbildningsprogram på masternivå. Några av världens ledande designers finns på talarlistan – redo att inspirera till kreativt tänkande. Och HDKstudenterna kommer med ett fullspäckat program.

HDKinHongKong.se

Heldag om Älvstaden

Den 3 december är det dags för Älvstaden-dagen. Tanken är att du som är inblandad i projekt med koppling till Vision Älvstaden ska få koll på allt som pågår, tillfälle att träffa kolleger och fylla på med relevant och inspirerande kunskap för det fortsatta arbetet.

Älvstaden-dagen

Bild: The Library of Congress/Flickr The Commons

Rita din egen serie

Den 2 november blir det workshop i serieteckning med Dotterbolaget på Borås konstmuseum! Det viktiga är inte att rita snyggt eller "rätt",  det viktiga är att berätta och gestalta. Alla är välkomna oavsett ålder och det är bara att titta förbi.

Workshop i serieteckning

Bild: Future In Motion

Konstnärlig sommarhit

Sommaren 2014 drev Future in Motion och Creative Cluster, med Lena Frilund i spetsen, en fristående kurs där man samlade konstnärer från vitt skilda områden. Kursen blev en succé och nu berättar Lena om hur en sommarkurs kan berika en stad och dess invånare.

Konst och kreativitet för innovation och utveckling

Foto: Hans Esselius/Skövde Kulturhus

Kontroversielle Kjartan

Kjartan Slettemark (1932-2008) var en omtalad konstnär som i många år stod för en konfrontativ och anti-auktoritär konst. Nu visar Skövde Kulturhus en utställning med Kjartan på temat ”Ont ska med konst fördrivas”. Invigning den 13 december 13.00.

Kjartan Slettemark

Bild: Internet Archive Book Images/Flickr The Commons

Filosofi om det konstnärliga skapandet

Eva Mark,  filosofie doktor i teoretisk filosofi och forskare inom området självbilder och praxis pratar i seminariet Personligt talat om det personliga som professionellt verktyg i skapande. Eva Mark är re för Grundtviginstitutet vid Göteborgs universitet och dessutom arbetar hon med mötet mellan konstutveckling och forskning.

Läs mer här

Bild: Carolina Laudon. En visualisering av en forskningsstudie på dagstidningar.

Carolina Laudon en av årets två Stenastipendiater

Carolina Laudon är en av Sveriges mest uppmärksammade typsnittstecknare. Nu har hon fått Stenastipendiet, tillsammans med konstnären Hilda Hellström. Den 6 december är det vernissage på Stenasalen på Konstmuseet. I utställningen visar Laudon allt från prestigejobb, som speciellt framtagna typsnitt för Dagens Nyheter och Systembolaget, till egna typografiska projekt av mer experimentell karaktär.

Här finns all info

Bild: Hillevi Nagel

Hallå där Christina Hjort!

Vi fick tag på en rapport om ett spännande arbete med cultural planning i ett flertal kommuner runtom i VGR, och hur det kan stötta upp arbetet med att skapa lyckade lokal projekt inom kultur. Bakom denna stod föreningen Cultural Planning Laboratory, så vi tog och ställde några frågor till föreningens ordförande Christina Hjort.

Läs den här

TIPS

Vi har samlat ihop andra bra saker som har hänt och händer. Tipsa oss gärna om du vet mer saker, eller lägg själv in i vår kalender (öppen för alla att publicera själva i).

Utställningen Retrojul på Textilmuseet i Borås, pågår till den 1/2.

29-30/11
Allt ljus på Marstrand

29-30/11
HDK invites

30/11
Typografi som vänlig praktik, HDK

30/12
Textilt julpyssel, Textilmuseet

30/12
Vernissage på Strandverkets vintersalong, Marstrand

1/12
Ansökningsomgång till HDK startar

1/12
Say Hi to Bio-hacking!

1/12
Seminarium BIG - barnkulturforskning i GBG

1/12
Vernissage för Ta i Hand, Biskopsgården

2/12
Vernissage för Torsten Jurell på Röhsska

2/12
Föreningen för Samhällsplanering Väst: Förtätning - varför, var och hur?

2/12
Bio ADA: Två Sign Painters-visningar i Tibro

2/12
Syjunta: Paket, pynt och pyssel på Röhsska

4/12
Seminarium om retuschering och etik

5/12
Vernissage på It's a Family Affair

5/12
Samspelsdagen 2014 på Steneby

6/12
Vernissage för Angeredssalongen #1

6/12
Jätteanka/Mighty Duck på Konsthallen vid Bohusläns museum

8/12
ADA gör: Lunchseminarium om speldesign

8/12
Julmingel på Brewhouse

9/12
ADA gör: Pecha Kucha på Park Lane

9/12
Syjunta på Röhsska: Sista minuten-julkort

10/12
Bio ADA: Sign Painters på Gerlesborgsskolan 

10/12
Slutpitch Göteborgs Innovationslabb

10/12
BIldpolitiskt seminarium på Akademin Valand

10/12
Stickcafe på Världskulturmuseet. Denna gången visar Senaa Ali tunisisk virkning.

13/12
Äkta Spåman på Göteborgs Konstförening

13/12
Luciaverkstad på Akvarellmuseet

19/12
Öppen föreläsning med Liv Strömkvist på HDK

Info #75

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med tio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia, Creative Cluster och Sveriges Designer. ADA står för urval av nyheter.