Vintertiden ställde till det lite för oss men nu har vi vant oss. Igen. I nyhetsbrevet från oss denna månad finns det som vanligt en blandning av arty-farty, seriöst och tunga konferenser. Litet och stort. Här och där (eller här). Och vi har pratat med Stina Nilimaa-Wickström om design och förflyttningar. Vi tror att allt behövs. (Lite jul klämmer vi in på slutet men vi väntar nog med resten till december. Tipsa oss gärna om era julgrejer.)

Bild: Ann-Sofie back/Röhsska museet

BACK. Allt ska bort!

Modedesignern Ann-Sofie Back, nyligen belönad med Torsten och Wanja Söderbergs pris, öppnar sin pristagarutställning som en konceptuell One Pound Shop. Produkterna har koppling till formgivarens tidigare kollektioner och går endast att köpa i samband med utställningen. Invigning den 5 november på Röhsska.

Utställning med BACK

Bild: TEDxGöteborg

TEDxGöteborg inspirerar i höstmörkret

Temat är ”When life gives you lemons” och det blir en heldag fylld av inspirerande talare och öppensinnade deltagare. Biljetter köps till självkostnadspris och studenter och arbetssökande får ytterligare rabatt. Clarion Hotel Post, den 18 november.

Mer info och biljettbokning

Bild: Moderådet

Trendseminarium

Material. Färger. Silhuetter. Svenska Moderådet presenterar viktiga tendenser om inredning och livsstil inför säsongen 2016. Seminariet hålls på Scandic Rubinen den 10 november och vänder sig till designers, inköpare och marknadsförare.

Anmälan till seminarium

Bild: Kaptain Kobold/Flickr Creative Commons

50-årsfirande

Skövde Kulturhus fyller 50 år och detsamma gäller Skövdesonen och komikern Robert Gustafsson. Det firas med en färgstark galakväll i ett fullsatt kulturhus med ett fullspäckat program. Ta plats i publiken eller följ galan live på sociala medier och via webbsändning. 

Se programmet

Bild: The Design of Prosperity

The Design of Prosperity

Textilhögskolan i Borås arrangerar The Design of Prosperity 2014 – en konferens där aktörer från hela världen möts om öppenhet kring omställning till hållbar utveckling inom modeindustrin. Det blir en diskussion om drivkrafter, hinder och varför vissa aktörer har kommit längre än andra. Textile Fashion Center, Arenan, den 21 november.

Läs mer på konferensens webbplats

Bild: Karin/ADA

Öppet hus: Valand + HDK

Hur är det att studera på Akademin Valand eller HDK? De båda skolorna håller öppet hus fredagen den 28 november mellan 11 och 18. Ta reda på mer om utbildningar som intresserar dig, prata med lärare och elever och känn in den kreativa atmosfären.

Öppet Hus Akademin Valand

Öppet Hus HDK

Bild: cinetopia.cc

Online-filmfestival med Cinetopia

Cinetopia sammanför filmskapare med sin publik genom ”open cinema on demand”. Den 14 till 22 november arrangeras Cinetopia-festivalen – en global filmfestival online där du kan bjuda in folk till en lokal eller ditt hem för filmvisning och uppleva filmer tillsammans. Intäkterna delas mellan dig och filmskaparen.

Registrera dig på Cinetopia

Bild: Karin/ADA

Kreativ aktör: Är det du?

Kreaktor är en ny satsning för att skapa kontaktytor mellan kreativa kulturaktörer i Västra Götaland. På deras hemsida ser du vem och vad som kulturnämnden har beviljat stöd till. En öppen och demokratisk källa till information som är tänkt att inspirera och föra samman fler kulturskapare med varandra. 

Hemsida Kreaktor

Bild: BBY

Release för ny konsttidning!

BBY Magazine är en ny digital/print-tidning som göra av enbart kvinnor, för att fokusera på det kvinnliga perspektivet i olika uttrycksformer. Tidningen vill genom sitt angreppssätt förändra en konstvärld som både i nutid och historiskt har en stark manlig dominans. Releasefesten är den 15 nnovember på Rum 26, Göteborg.

Läs mer om releaseeventet här

Bild: Abecita Konstmuseum

Fotoutställning med Lerin och Jonsson

Ja, du läste rätt. Det är Lars Lerin, Nordens främste akvarellmålare, som nu gör debut som fotograf med en utställning på Abecita Konstmuseum. Och han är i gott sällskap. Sune Jonsson, internationellt erkänd fotograf belönad med Hasselbladspriset, ställer ut samtidigt. Utställningen pågår från den 6 november 2014 till den 22 februari 2015.

Abecita: Lars Lerin
Abecita: Sune Jonsson

Bild: HSM/Röda Sten

Operahuset Röda Sten

Den 15 till 30 november förvandlas Röda Sten Konsthall till ett operahus. Det är Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet som ger ”Prosperos slott” – en opera som förenar ljudkonst med scenografi och performance. Hela huset förvandlas till ett flexibelt operahus.

Prosperos slott

Bild: SDASM Archives/Flickr The Commons

Festival för unga filmare

Den 21-22 november hålls Novemberfestivalen för nittonde gången i ordningen. Platsen är Trollhättan och festivalen har föregåtts av 19 regionala uttagningar. Några exempel på unga filmare som har uppmärksammats genom festivalen tidigare är Josef Fares och Teresa Fabik. Föds en ny stjärna den här gången?

Novemberfestivalen i Trollhättan

Ishiuchi Miyako. Bild: Hasselbladsstiftelsen

Vernissage med Ishiuchi Miyako

Ishiuchi Miyako är aktuell som årets Hasselbladspristagare – den 34:e i ordningen. Den 7 november 2014 till den 1 februari 2015 ställer hon ut på Hasselblad Center med några av sina mästerverk från de senaste 25 åren, däribland serierna Mother’s och Hiroshima. En bok om Miyako publiceras i samband med utställningen.

Miyako på Hasselblad Center

Bild: Ah Xian / Kina, Kina-serien, Byst 19, 1999

Kinesiskt tuschmåleri

Tuschmåleriet, den urgamla kinesisk konstarten, genomgår en renässans. Unga kinesiska konstnärer går tillbaka till sina rötter, anammar gamla tekniker och experimenterar med dem för att skapa nya uttryck. På Nordiska Akvarellmuseet pågår just nu en utställning om samtida kinesisk tusch som håller på fram till den 25 januari 2015.

Samtida kinesisk tusch

Bild: Business Region Göteborg

Kickstart för nyföretagare

Har du nyligen startat företag eller ligger du i startgroparna? I så fall är ett tips att du bokar in Nyföretagardagen den 18 november. Du får svar på sådant som hur man registrerar ett företag, skriver en affärsplan och pichar en affärsidé för investerare på en minut. Du kan också pitcha en affärsidé för en jury och vinna pengar till att utveckla den.

Nyföretagardagen 2014

Bild: The Mennonite Church Archives/Flickr The Commons

Konferens om mediekunskap

Kultur i Väst samarbetar kring begreppet MIK (medie- och informationskunnighet). Det handlar om de kompetenser som gör att människor kan hitta, analysera, värdera och skapa innehåll i olika media. Hösten 2014 arrangeras fyra delregionala MIK-konferenser och den 13 november har turen kommit till Skövde. Plats: Högskolan i Skövde.

MIK-konferens, Skövde

Bild: Fabriksg.48

Drömmarnas flygsällskap

På Fabriksgatan 48 på Gårda ligger ett nytt konstnärskollektiv som heter just Fabriksg.48. Den 14 november är det vernissage för deras långfärdade konstprojekt Drömmarnas flygsällskap. Det handlar om hälsningar, resor och historia - och mer än så får man inte säga!

Här är eventet på Facebook

Bild: Textil av Ulla Ericson Åström Grankvist/Textilmusset Borås

Retrojul

Om du älskar mönster, retro, jul (who doesn't?) så missa inte Textilmuseets utställning av tryckta jultextilier, med fokus på 50- och 60talet. Formgivare som Ulla Ericson-Åström, Gunilla Schildt Stuart, Rolf Lagerson, Brit Bredström och Maud Fredin Fredholm lyfts fram. Utställningen pågår över hela julen och in i februari 2015.

Mer info

Lunchföreläsning: Steinunn Sigurdardóttir

ADA GÖR: Hon har jobbat för Ralph Lauren, Calvin Klein, Tom Ford och Gucci. Men hon ville följa sina egna designvisioner och sin passion för textila material. Över en lunch berättar Steinunn om sin resa på den internationella modescenen och vad som krävs för att bygga ett eget globalt modevarumärke. Den 25 november, Textilhögskolan i Borås.

The Journey of STEiNUNN

Skydda din design

ADA GÖR: Den 6 november arrangerar ADA, MAQS Advokatbyrå och Svensk Form Väst ett affärsfrukostsamtal på MAQS. Det handlar om skapandeprocessen – hur och när man behöver skydda sina verk och hur man bör agera om någon kopierar det man har skapat.

Stöld, lån eller flytande idéer, var går gränsen?

Bild: Borås Tapeter

Hallå där Stina Nilimaa-Wickström!

Ordförande i Svensk Form har hon varit ett tag. Länge var hon designchef, på lite olika poster på Volvo. Och i slutet blev hon Global Strategy Manager. Men i somras lämnade hon Volvo för att ta sig an rollen som design- och produktutvecklingschef för WallVision Sweden AB. En tapetkoncern med kända varumärken som Borås Tapeter, Cole & Son, Eco och Mr Perswall. Vi ville veta mer om drivkrafter, designjobbet och hur allt gick till från början.

Läs hela intervjun här

TIPS

Vi har samlat ihop andra bra saker som har hänt och händer. Tipsa oss gärna om du vet mer saker, eller lägg själv in i vår kalender (öppen för alla att publicera själva i).

1/11
Vernissage Jessica Breitholtz Björk på Mors Mössa

1/11
Workshop i serieteckning med Dotterbolaget, Borås Konstmuseum

2/11
Skräckfilm på Bengans fik

3/11
Skala 1:1. Atalante

5/11
Brewhouse Walk

5/11
Om Content marketing med KNTNT på Västsvenska Handelskammaren

4-9/11
Modellkurs, Gerlesborgsskolan

4/11
Kulturjournalistik - viktigare än någonsin eller för en elit? JMG, Göteborgs universitet

6/11
Gamepoint. Spelnätverksträff på Lindholmen.

7/11
Auktionsverket Kulturarena öpnnar med utställning med Mick Rock

7/11
Boktrycks-AW på Rundquist Boktryckeri

11/11
Urban lunch time om hållbar stadsutveckling

11/11
Hur ska vi bygga den framtida staden?

10-14/11
Antirasistiska filmdagarna, GBG

14/11
Labba om inkludering och exkludering inom designbranschen med projektet Omforma

14/11
Lunchseminarium på Visual Arena Lindholmen

15/11
Art Writing symposium med Galleri BOX

19/11
Mångfaldsforum, Skövde

22/11
Invigning av MIdvinterfest-marknaden på Bohusläns museum

22-23/11
Less är inte alltid more, julpyntsworkshop på Nääs

25/11
Sista dagen för ansökan om projektbidrag till Konstnärsnämnden

26/11
Nätverksfrukost Möbel- och inredningsnätverket, Inredia

26/11
Vernissage Zsuzsanna Larsson Gilice, Steneby Konsthall

28-29/11
A la Londons julmarknad på Auktionsverket Kulturarena

30/11
Strandverkets vintersalong

Info #74

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. ADA står för urval av nyheter.