Oktober, det är oemotsägligt. Höst. Men det är ju himla bra egentligen - mer tid att göra riktiga saker och inte bara vara onyttig vid havet. Vi har samlat på oss ett gäng med tips på superbra grejer som händer under månaden, och vi kan bara säga - enjoy!

Bild: Karin/ADA

Osynliga rum

ADA GÖR: Den 23 oktober kommer ADA ihop med Röda Sten konsthall att, utifrån Ylva Oglands pågående utställning, låta tre personer reflektera över synliga och osynliga rum. Begreppet Heterotypi ligger till grund, det är ett begrepp myntat av den franske filosofen Michael Foucault som beskriver ickegeografiska platser. En plats som är både fysisk och mental – som när du ser dig själv i spegeln. Medverkande bl a Archileaks. (Programmet är ännu inte helt satt, vi uppdaterar allt eftersom)

Röda Sten konsthall: Tre reflektioner

Bild: Pecha Kucha Göteborg

Pecha Kucha på Park Lane

ADA GÖR: Varje gång samlar Pecha Kucha 500 till 700 personer på Park Lane. Och varje gång får varje föreläsare samma förutsättningar – att prata till 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder. Ungefär åtta talare medverkar per gång med berättelser som inspirerar till kreativitet och galenskap. Alltid spännande, aldrig långtråkigt. Väl mött den 28 oktober.

Pecha Kucha #42

Bild: Copyright Anton Alvarez (beskuren)

Thread Wrapping Architecture

Anton Alvarez ställer ut i Steneby konsthall fram till den 19 oktober. I centrum för utställningen står Antons uppfinning ”Thread Wrapping Machine”. Det är en maskin som på ett unikt sätt sammanfogar delar med tråd och som går att använda för att tillverka objekt och arkitektoniska element. Utställningen vill skapa nya möten mellan teknik, hantverk, design, arkitektur och konst.

Anton Alzarez på Steneby Konsthall

Bild: Caroline/ADA

Kultur all night long

Fredagen den 10 oktober är det dags för den 24:e upplagan av Kulturnatta i Göteborg med över 200 aktiviteter. Du kan till exempel visa en egen film på Göteborgs Konsthall som kör BYOB – Bring Your Own Beamer. Ta med dig din film på exempelvis usb-sticka och egen projektor, och skapa/upplev tillsammans med andra en oförutsägbar och oförglömlig videoutställning.

Kulturnatta i Göteborg
BYOB på Göteborgs Konsthall

Bild: Modeink

Hur man lyckas i lågkonjunktur

Den 7 oktober berättar Anna Eklund och Lottis Sparrman om sin spännande resa med egna klädmärket House of Lola. De satsade stort men fick en tuff start: en vecka efter att de hade hållit sina första releasepartyn kickade den globala finanskrisen igång. Nu, sex år och femtiofyra miljoner senare, är succén ett faktum. Modeink är arrangör och antalet platser begränsade.

House of Lola-föreläsning

Bild: Göran Höglund (Kartläsarn)/Flickr Creative Commons

Länge leve Hagabion!

Under Kulturnatta den 10 oktober invigs utställningen ”Länge leve Hagabion!” med att en ny dokumentärfilm om Hagabion visas på Göteborgs Stadsmuseum. Ett stycke biografhistoria om hur viljan till att visa kvalitetsfilm, solidaritet och politiskt engagemang kan förena människor över tid. Den tillhörande utställningen visar Hagabions och samhällets förändring från 1970-talet fram till i dag. Utställningen håller på till april 2015.

Invigningsfesten för Länge leve Hagabion!

Bild: Sage_solar/Flickr Creative Commons

Brewhouse fyller tvåsiffrigt

Den 6 oktober firar Brewhouse ett sitt stora jubileum. Det är nu tio år sedan Apotekarnes tidigare bryggeri i Gårda omvandlades till ett kreativt centrum för människor och verksamheter inom främst musik, men också andra kreativa näringar. 16.00 drar man igång med samtal, livemusik och mingel och 17.30 slår företagarna på Brewhouse upp dörrarna och bjuder in till sina kontor, studios och produktionslokaler.

Fribiljetter till Brewhouse tioårsjubileum

Bild: dchallender/Flickr Creative Commons

Sök stipendium!

Några tips om stipendieutlysningar nu i höst. Kulturrådet fördelar projektbidrag till aktörer inom bild- och formkonst. Den 9 oktober är sista dag att lämna in ansökan. Du som är illustratör eller grafisk formgivare kan söka stipendium från Svenska Tecknares Fotokopieringsfond, senast den 31 oktober.

Kulturrådet
Svenska Tecknare

Bild: Insane Focus/ Fllickr Creative Commons

Hur blir offentlig miljö en magnet?

En bra offentlig miljö är superviktig för att en kommun ska framstå som attraktiv och locka människor till att bosätta sig där, och denna insikt börjar allt fler få. Den 11 november bjuder Trollhättans Stad och Fyrbodals kommunalförbund in lokala arkitekter, fastighetsägare, konstnärer och politiker till en seminariedag om betydelsen av en god offentlig miljö. ”K-märkt fastighetsutveckling” och ”Utveckla din stad” är några av programpunkterna. Anmälan är senast den xx oktober.

Mer om seminariet

Bild: Mark Heard/ Flickr Creative Commons

Dags att söka fristående kurser

Sista dag för anmälan till vårens fristående kurser på HDK och Akademin Valand är den femtonde oktober. Vissa kurser går på heltid medan andra är på deltid eller distans. Läs mer om kurserna på länkarna nedan och glöm inte att en del kurser kräver att du lämnar in exempelvis arbetsprover eller motivationsbrev, så be prepared!

HDK – fristående kurser vt 2015
Akademin Valand – fristående kurser vt 2015

Bild: Västsvenska Filmdagarna

Västsvenska Filmdagarna på Visual Arena

Nu är det dags för Västsvenska Filmdagarna – den årliga mötesplatsen för dig inom film, tv och rörlig media i väst. Arrangemanget hålls den 3-4/10 på Visual Arena på Lindholmen, som är en ny samlingsplats för innovativa projekt inom filmbranschen. På agendan står till exempel pitchtävling, celebra producentbesök, frukost med filmkonsulenter samt en workshop om manusutveckling med Lego som redskap.

Västsvenska Filmdagarna

Bild: Bethany Petrik/Flickr Creative Commons

Made in Angered

Blå Ställets konsthall i Angered arrangerar för första gången salongen ”Made in Angered”. Du som vill delta måste ha någon anknytning till Angered och dina verk får vara högst tre år gamla. Salongen är en jurybedömd utställning och antagningsbesked meddelas i november. Sista ansökningsdag är den 15 oktober och utställningen börjar den 6 december.

Made in Angered

Bild: HDK

Missa inte HDKs öppna föreläsningar

Nu under hösten håller HDK ett antal föreläsningar inom design som är öppna för allmänheten. Närmast på tur den 10 oktober står danska designern Margarethe Odgaard som bland annat gjort den minimalistsiska lampskärmen Colour Cup och mångsidiga kreatören Matt Ward kommer den 24 oktober. Föreläsningarna hålls klockan 13.00 i Stora Hörsalen på HDK.

HDK – öppna föreläsningar

Bild: wootam!/Flickr Creative Commons

Open day: Learn Do Share

Vill du vara med och planera? Fredagen den 24 oktober från 15 håller Collaboratory öppet hus för att samla idéer till nästa Learn Do Share-event som är tänkt att arrangeras i januari 2015. Kom och bidra med dina tankar! Du är också välkommen på en guidad tur i deras "film and games village" och efter mötet väntar afterwork och spelprovning.

Öppet hus på Collaboratory

Bild: Karin/ADA

Arkivens makt och mångfaldigande

Hasselblad Foundation bjuder, i samarbete med Valand Academy, in till ett internationellt fotosymposium. Temat är "Order and Collapse: The Lives of Archives" och symposiet berör två områden. Dels kopplingen mellan arkiv och den styrande makten, dels det faktum att dagens arkiv ökar explosionsartat i omfattning. Den 15-16 oktober är datumen.

Order and Collapse: The Lives of Archives

Bild: AHA-festivalen

Aha-festival: Konst x Vetenskap

Institutionen för arkitektur på Chalmers anordnar 23-24 oktoberl Aha-festivalen, då de vill rikta sökarljuset mot förhållandet, eller samarbetet, mellan konst och vetenskap. Två olika, men lika viktiga, mänskliga aktiviteter., som man kan se korsbefruktar varann. Festivalen består av föreläsningar, workshops, samtal, utställningar och mingel. 

Aha-festivalen på Chalmers

Bild: Textile Sounds

Världens första textila ljudkonstfestival

Textilmuseet i Borås arrangerar vad som förmodligen är världens första festival för textil ljudkonst. Festivalen pågår den 10-12 oktober med konserter, installationer, workshops och föreläsningar som kretsar kring musik och textil ur olika vinklar. Du kan även delta själv och under handledning få experimentera med textil och ljud, till exempel med vävramar och tyger som är integrerade med elektronik.

Textile Sounds på Textilmuseet

Bild: Stacie/Flickr Creative Commons

Är din t-shirt FairTrade?

Vill du veta? Torsdagen den 16 oktober hålls ett halvdagsseminarium om etik och textil på Textilmuseet i Borås. Dokumentärfilmaren och fotografen Amy Helene Johanssom visar sin kortfilmsdokumentär om textilarbetare i Bangladesh: ”Hur lever hon som har sytt din t-shirt?” Halvdagen innehåller också ett antal föreläsningar samt en paneldebatt om etisk handel och socialt ansvar.

FairTrade-seminarium på Textilmuseet

Bild: Epic Fireworks/Flickr Creative Commons

Omforma behöver statistik om dig!

Omforma är ett projekt som Sveriges Designer driver där man undersöker strukturer, till exempel mångfald och jämställdhet, i designbranschen. Kerstin Sylwan leder projektet och resultatet redovisas nästa år på designveckan och Almedalsveckan. En viktig del av projektet är en enkät till yrkesverksamma designer inom industri-, möbel-, produkt- och textilformgivning, eftersom statistik på det här området knappt existerar. Hjälp Omforma att bilda sig en bild av branschen genom att svara på frågorna i enkäten.

Bidra med dina tankar – till enkäten
ADA-intervju med Kerstin Sylwan

Bild: State Library Queensland/Flickr The Commons

Julmarknadsdags - om du vill sälja!

Det känns ju oändligt långt bort men faktum är att det börjar bli dags att planera om du vill vara med och sälja på julmarknaderna sedan. Röda Stens julmarknad har ansökan senast den 12 oktober, och vill du vara med och sälja på À la LOndon söker du senast den 19 oktober.

Mer om Julens à la London

Mer om Röda Stens julmarknad

Bild: Sebastian Kapocs

Hallå där Sebastian Kapocs!

Stimulans för alla sinnen. Avenygruppen satsar i Auktionsverkets gamla lokaler på Tredje Långgatan. Snacka om historisk mark på olika sätt, inte minst för kreatörs-Göteborg. Här i krokarna är det verkligen klassisk kreatörsmark.Vi har pratat med Sebastian Kapocs, ansvarig för kulturarenan som ska ligga i själva auktionslokalen.

Läs hela intervjun här

Info #73

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. ADA står för urval av nyheter.