Sommaren har varit en ynnest, men nu är vi nog alla redo för att omsätta den i handling! September blir full med roliga saker, naturligtvis intar Bokmässan stan i slutet av månaden men vi har också valet som sker i mitten av månaden, som påverkar. Naturligtvis sker också en hel massa annat. I Alingsås öppnar ett helt nytt museum t ex som vi har kollat upp mer om. Vi har försökt samla intressanta godbitar åt er nedan.

Kopimi totem av Evan Roth

Felanvändning som konst

ADA GÖR: Den amerikanske konstnären Evan Roth är en av utställarna på Snel Hest som visas på Alingsås konsthall (se den första artikeln). Den 4 september passar han på att besöka ADA på Konstepidemin i Göteborg för att hålla en föreläsning om hur vår nya digitala värld kan kanaliseras in i konsten. Föreläsningen kostar inget men antalet platser är begränsat, så anmäl dig så snart som möjligt!

Jag vill gärna lyssna på Evan Roth
TED-föreläsning med Evan Roth

Vi visar Sign Painters

ADA GÖR: Den 24 september visar vi på ADA dokumentärfilmen Sign Painters. Filmen är en hyllning till den amerikanska traditionen med handmålade skyltar. Skyltar som växer fram ur skapande händer som vet hur man skapar en perfekt balans mellan konst och kommers. Filmvisningen sker på Bio Capitol och inbjudan kommer via mail som vanligt.

Mer info om vårt event finns här
Se den officiella trailern

Storslagen street art

Den 4 september drar No Limit Street Art igång i Borås. Ett antal väggar runt om i staden står redo att bli utsmyckade av de gatukonstnärer som deltar. Förutom att betrakta konstnärerna som målar väggar kan du också se filmer, delta i workshops och besöka utställningar. Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth finns på plats under invigningen och den 5-7 september erbjuds guidade turer.

Se väggarna som ska utsmyckas

Bild: Fresh Fish

Ung fashion på Svenska Mässan

Fresh Fish Fashion är en svensk designmässa och tävling för lovande modedesigners. Den 12 september slår Svenska Mässan i Göteborg upp portarna för Fresh Fish Fashion för åttonde gången sedan starten 2007. En jury med erfarna aktörer inom mode och formgivning utser ”Årets Modedesigner” och ”Årets Smyckes-/Accessoardesigner”.

Här finns mer info om FreshFish

Bild: ADA

Sök pengar till ditt projekt

Nu är det hög tid att söka pengar för dig från Göteborgs stad och VGR som vill arrangera ett kulturprojekt. Senaste ansökningsdag är den 15 september och från och med höstens ansökningsomgång gäller i VGR skärpta regler för vem som kan söka stöd till utvecklingsprojekt. Så vänta inte, utan spana in direkt vad du behöver göra för att säkra pengar till ditt projekt.

Projektstöd för Göteborg
Projektstöd för Västra Götalandsregionen

Bild: Inredia

Öppna möbelhus i Tibro

Den 27 och 28 september öppnar möbelbranschen i Tibro upp för en designintresserad allmänhet. Möbeldagarna är ett unikt evenemang i Sverige inom inredningsbranschen som lyfter fram Tibros långa tradition som centrum för möbeltillverkning. De företag som deltar i evenemanget öppnar 10.00 på lördag och söndag och ett tips är att du är ute tidigt om du är ute efter fynd. Du kan också besöka en utställning i Inrediahuset och gå på fabriksvisning.

Mer info om Möbeldagarna

Nyskapande smyckekonst

Är Göteborgsregionen en bra plats för att skapa smyckekonst? Den 19 och 20 september håller New Adventures in Jewellery ett seminarium med ledande aktörer inom internationell smyckekonst. Tanken är att lyfta fram exempel på hur smyckekonst gestaltas och kommuniceras på andra platser än de städer och skolor som vanligtvis förknippas med smyckekonstens centrum. Kom till HDK i Göteborg och lyssna på föreläsare från Europa, Nord- och Sydamerika, Japan och Nya Zeeland.

Här finns mer info om New Adventures in Jewellery

Feministisk konstsatsning

Hösten går i feminismens tecken på Borås konstmuseum. Den 18 oktober öppnar utställningen Syster, som handlar om dialogen mellan kvinnor vid olika tider, platser och sammanhang. Utställningen knyter samman konstnärskap och sträcker sig hela vägen från svensk samtidskonst via 1970-talets Los Angeles till första halvan av 1900-talet med förgrundsgestalter inom feminismen som Virginia Woolf och Simone Weil.

Följ feminismen genom konsten

Mönstret Under Ekvatorn, Svenskt Tenn. Bild: MiEsL/Flickr Creative Commons

Svenskt Tenn i Hjo

Svenskt Tenn har skapat designklassiker sedan 1924. Grundaren Estrid Ericson knöt formgivaren Josef Frank till företaget. Tillsammans skapade de den typiska inredningsstil som är uppskattad än i dag. Varumärket har ett intressant sätt att hela tiden utveckla sitt arv varumärkesmässigt, och hitta nya sätt att fortleva på en turbulent marknad. På Kulturkvarteret Pedagogen i centrala Hjo pågår en utställning om Svenskt Tenn fram till den 27 september. Ta chansen att uppdatera kunskaperna om klassikerna.

Besökstider för Svenskt Tenn i Hjo

Fantasin som ifrågasättande

Fantasin Till Makten är en kampanj och rörelse som pågår den 1-13 september med anledning av riksdagsvalet den 14 september. Tanken är att – med konsten som vapen – ifrågasätta ett samhälle där yttre framgångar och materiella värden värderas högre än det inre och gemensamma livet. Tiden fram till valet ägnas åt manifestationer på gator och torg runt om i Göteborg för att protestera mot en banal och innehållslös samtid.

Följ Fantasin Till Makten på Facebook

Arkitekturfilm och -samtal galore

Allt friskt växer, så även Göteborg. Men vad händer när staden förändras? Vad kan man lära av historien och av andra städer? Och varför pratar alla om bostadsbristen men nästan ingen om vikten av att skapa platser där människor känner sig hemma? Den 11-14 september visar ArchFilm Göteborg ett antal filmer på temat stadens identitet och hemmet. Den 12 september, dagen före valet om trängselskatten, anordnas också en debatt om bilens roll i det framtida Göteborg.

Mer om programmet och filmerna

Bild: Trey Ratcliff/ Flickr Creative Commons

Digital front i GBG

Utvecklingen online är rasande snabb, och det skapas nytt hela tiden. De allra flesat jobbar nu digitalt på ett eller annat vis, i någon del av sitt arbete. Webbdagarna anordnas i GBG 24-25 sep, samt på en rad andra platser runt om i landet, förösöker samla ihop och ge överblick över de digitala trenderna just nu. Nina Åkesson, webbtypografi och Aftonbladet samsas med Volvos Zlatankampanj.

Webbdagarna i Göteborg

Bild: gedankenstuecke/FlickrCreativeCommons

En viktig dag för konst- och kulturutövare

Den 12 september anordnar Kultur i Väst en dag om EU-stöd och nätverk inom EU. Arrangemanget heter Mötesplats kultur i Dalsland och vänder sig till dig som arbetar inom konst och kultur. Dagen är kostnadsfri och innehåller såväl spännande föreläsningar som möjlighet att få enskild konsultation kring ansökan om EU-stöd. Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller.

Mötesplats Kultur i Dalsland

Het månad för reklamtävlingar

Under september är det inlämning av bidrag till några av de stora reklamtävlingarna. Några exempel är 100-wattaren, Roy Galan, Eurobest 2014 och Epica Awards. Så har ni gjort bra grejer i år, dags att skicka in. Läs mer om de olika tävlingarna och se vilken eller vilka som passar dina bidrag bäst.

100-wattaren
Roy Galan
Eurobest 2014
Epica Awards

Bild: Kulturvalet

Vilket parti är du kulturpolitiskt?

Det kan du ta reda på i valkompassen som Kulturvalet.se har tagit fram. Ägna en stund åt att svara på frågorna så får du en bild av vad du tycker och kan jämföra den med vad samtliga riksdagspartier (och F!) tycker. Du kan också skicka ett budskap till den blivande kulturministern och ge din bild av hur du vill att Sverige ska vara som kultursamhälle.

Testa dig kulturpolitiskt

Bild: George Eastman House/Flickr The Commons

Idétävling om konst och arkitektur

Från och med den 19 september kan du lämna in ditt bidrag till en gestaltningstävling om konst och arkitektur i stadsmiljö. EVA (Eva Bonniers donationsnämnd) arrangerar tävlingen och ditt bidrag kommer att bedömas av nämnden i samarbete med en internationell jury. Tävlingen vill ge utrymme för att delta i en samtida diskussion om den offentliga konsten och samhällsbyggandet.

Mer info om EVA här

Bild: Copenhagen Art Week

Dansk kunst

Copenhagen Art Week pågår den 29 augusti till den 7 september. Under de dagarna kan du se samtida verk ifrån den Köpenhamnska konstscenen i en rad museum, konsthallar, gallerier, konstmässor och projektrum. Du kan också passa på att besöka den alternativa konstmässan i samma stad, Alt¬¬¬_Cph 14, mellan den 5 och 7 september. En spännande mässa som förenar teknik och vetenskap till konstnärliga uttryck.

Copenhagen Art Week
Alt_Cph 14

Bild: Rafik_Berlin/Flickr Creative Commons

Konstnärlig fotoworkshop med Mija Renström

Mija Renström är konstnär som arbetar med fotografiska workshops som konstnärlig metod. Nu har du chansen att delta i en workshop tillsammans med Mija som kommer att mynna ut i en utställning i Lidköpings Konsthall. Utställningen öppnar den 17 januari 2015 och arbetsmötena pågår under hela hösten med start fredagen den 19 september.

Läs mer och anmäl dig till fotoworkshopen

London + design = jättefestival

London Design Festival är ett årligt event som firar och lyfter fram London som världens huvudstadstad inom design. Hela staden öppnar upp för att visa det främsta inom arkitektur, formgivning, konst, produktdesign … ja, kort sagt alla områden där form tillför värde. London Design Festival pågår den 13-21 september och innefattar över 300 evenemang.

Läs mer på The London Design Festival

Bild: Affisch Snel Hest/ Alingsås Konsthall

Samtida konst på temat internet

Den 6 september öppnar utställningen Snel Hest i Alingsås Konsthall. Här visas svenska och internationella verk som handlar om vår värld före och efter internet. Varje konstnär kommer att berätta om sitt eller sina verk för att ge en fördjupad bild. En av konstnärerna är James Cauty, tidigare frontfigur i den legendariska musikgruppen The KLF. Utställningen håller på fram till dagen före julafton. Buss till vernissage går från Göteborg.

Snel Hest på Alingsås Konsthall

Anna Mighetto tog en selfie.

Hallå där Anna Mighetto!

Alingsås museum öppnar igen den 12 september efter att ha varit stängt sedan 2010. Anna Mighetto är chef för det nystartade museet och vi undrar förstås vad hon har för planer.

Läs hela intervjun här

Info #72

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. ADA står för urval av nyheter.