Vi tar sats inför den långa sommaren, med jobb och ledighet, och - förhoppningsvis -, tid för inspiration och utveckling. Vi har ett nytt utseende på vårt nyhetsbrev lagom till att vi gjort om vår hemsida (mer om det nedan), lite mer hopkopplat med oss. Well, nyhetsbrevet sträcker sig fram till augusti, då vi börjar jobba igen och satsar på nytt brev inför september. Men september... det är ännu långt bort... Låt oss nu bara fokusera på sommartiden.

Bild: Karin/ADA

Sommarutveckling

Ta bussen, cykeln eller tåget och ge dig ut, det finns massor av härliga och sköna platser att besöka. Mycket handlar förstås om konst. Borås har skulpturbiennal, Varberg har ljudkonstverk från Grimeton Radiostation och i Dalsland missar man inte Konstmuseet och Not Quite. Bohuslän har Gerlesborgsskolans 70-årskalas och i Skaraborg finns världens vackraste väg. Kolla vår lista för fler tips.

ADAs sommartips

Bild: Karin/ADA

Alternativt nationaldagsfirande

För dig som inte lockas av det traditionella blågula flaggviftandet i Slottsskogen med symfonikerna och medborgarcermoni, finns andra alternativ i GBG. På Apslätten och Svarte Mosse blir det Picknickfestival och på Stigberget firas för första gången Internationaldagen som spanar bortom nationalismen … Storgatans dag firas också 6 juni.

Examen på HDK

Det är dags för HDK:s examensutställning, Vi rekommenderar att starta med en titt på hemsidan, där finns alla arbeten presenterade. Cirka 130 studenter ställer ut 6-15 juni. Tänk på att utställningen pågår på två platser i Göteborg. Dels på skolan, dels i Trädgårdsföreningen där HDK Steneby visar.

All info om HDK14 finns här

Bild: ToastyKen/FlickrCC

VGR goes YouTube

Västra Götalandsregionen är den största finansiären av kultur på regional nivå i Sverige. Kulturnämnden här fördelar drygt 1,5 miljard årligen till kulturverksamhet. Det vill man nu berätta mer om inför valet och har därför spelat in sju filmer kallade ”5 minuter kulturpolitik”. Du hittar dem på YouTube under VGRkultur.

Här är VGRs Youtubekonto med filmerna

Bild: Älvstranden Utveckling

Bad i Frihamnen

Det finns många roliga planer för Frihamnsområdet på Hisingen, och flera är redan igång; som segling för alla, rollerderby och stadsodling. I sommar är det tänkt att badandet ska ta fart och en liten sandstrand är gjord. I augusti öppnar en lekpark och i september ett tillfälligt året-runt-bad. ”Frihamnen ska bli en plats för alla” säger stadens planerare.

Läs mer om planerna för Frihamnen här

Bild: Kultur REC

Kultur REC värnar småskaligt

Kultur REC är en organisation som tar avstamp i hur internet underlättat för småskaliga kulturaktörer att få ut sitt budskap via video och bild. Den här metoden vill Kultur REC lära ut och informera om och gör det i en workshop 11 juni på Skövde konstmuseum. Det handlar om hållbar utveckling och hur små kulturaktörer i Skaraborg kan bidra.

Här är eventet på Facebook

Bild: Fresh Fish

Fresh Fish – ansökan öppnad

Det är nu sju år sedan Ali Davoodi arrangerade sin första modemässa och tävling i Göteborg under namnet Fresh Fish. I år går eventet av stapeln på självaste Svenska Mässan 12-14 september och deltagandet är gratis för de 50 som blir utvalda. Ansök senast 4 augusti. Ännu fler designevent är på gång i samband med mässan, se:

Allt om Fresh Fish

Cannes. Boulevard de la Croisette, ca 1895. Bild: Cornell University Library/Flickr The Commons

Svenskpådrag i Cannes

Först var det filmbranschen. Nu är det dags för den internationella reklambranschen att ses på franska Rivieran. 15-20 juni är det ”Cannes Lions” och i år är det ju återigen ett stort svenskt pådrag, med svensk akademi, föreläsningar och workshops. Det talas om den unika svenska kreativiteten och då nämns H&M, IKEA och Absolut m fl.

Svenskt i Cannes Lions

"Think happy, be happy" Zandra Ahl 2013. Bild: Zandra Ahl

Coolest Corner + Zandra

Röhsskas sommarprogram får två intressanta tillskott. ”From the Coolest Corner” är en stor nordisk samtida smyckeutställning producerad av Nasjonalmuseet i Oslo. En utställning av Zandra Ahl, skribent, konsthantverkare och professor med starkt ifrågasättande röst, öppnar 10 juni.

För programmet kolla hemsidan

Bild: Clariant International/FlickrCC

Lovord för Smart Textiles

Det finns all anledning att känna stolthet över Smart Textile i Borås. Vinnova har gjort en internationell utvärdering som öser fina ord över Smart Textiles förmåga till gränsöverskridande samarbeten mellan teknik, textil och design. Forskning som resulterat i många kommersiella produkter, framför allt inom det medicinska området.

Läs mer här

Bild: Upmarket/Konsthantverkscentrum

Upmarket

Innan höstmörkret sänker sig och jobbet kallar tar sommarstaden Göteborg ett djupt andetag och bjuder in till Kulturkalas 12-17 augusti. Gator och torg förvandlas till scener för över 1 200 aktiviteter. Trädgårdsföreningen intas traditionsenligt av Upmarket, KHVC:s marknad med konsthantverk av hög kvalitet från hela landet.

Mer om Upmarket

Clandestino Botik 2013. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Clandestino till Bohuslän

Institut Clandestino har en omfattande verksamhet med både idédebatt och världsmusikfestival. Nu startar man Clandestino Botnik som är en festivalutflykt till den konstnärsdrivna gården Botnik Studios strax utanför Gerlesborg i Bohuslän. Ethio-jazzlegenden Mulathu Astatke är en av bokningarna till festivalen som pågår 25-27 juli.

Clandestino Botnik

Bild: Pecha Kucha GBG

Pecha Kucha på kalas

ADA GÖR: På engelska kallas Pecha Kucha-formatet ”The art of concise presentations”. Det gäller alltså att fokusera. Presentatören har 20 bilder på sig, varje bild visas 20 sekunder, det bli totalt 6 minuter 40 sekunder att säga något vettigt på. Pecha Kucha började i Japan, nu körs det i 700 städer runt klotet. Den 12 augusti på Park Lane i Göteborg. Gratis. Som alltid.

Här ser du den info vi har just nu, mer kommer successivt.

"Jason wins the Golden Fleece", ur The Fall of Princes. Ca 1460. British Library/Flickr The Commons

Kreativa miljöprojekt sökes

Regionen har antagit en ny handlingsplan för hållbar konsumtion och letar nu efter goda projektidéer. Intresserad? Kom till Ekocentrum den 9 juni kl 15-17. Där får du den information du behöver för att kunna söka finansiering från regionens miljösekretariat. Gränsöverskridande samarbetsprojekt välkomnas, designers är en åtråvärd målgrupp.

Här anmäler du dej till mötet.

Bild: sciondriver/Flickr CC

Angered får fasadkonstverk

Den 30 augusti återinvigs Blå Stället i Angered. Då premiärvisas också del 2 i det arbetsmarknadsprojekt som Målarmästarna i Göteborg dragit i gång; ”Sätt färg på Göteborg”. Finalen sker 2021, då flera hundra konstverk ska smycka vägen från Röda Sten till Angered.  Konstnärer gör originalen som sedan målargesäller förstorar upp till fasadformat.

Läs om projektet här och här.

Utsnitt ur bilden "Göteborg" av Christopher Rådlund

Konstdebatt i valtid

ADA GÖR: Det är många som tycker konstklimatet i Göteborg är lite lagom ljummet. Gallerierna blir allt färre och stadens morgontidning ger marginellt med spaltutrymme för att bevaka och recensera. Hur står det egentligen till med konsten i landets andra stad? ADA lyfter frågan i en debatt under kulturkalaset.

Här är vad vi vet so far, panelen är fortfarande under planering

Bild: @Doug88888/FlickrCC

Regn på Way Out West?

ADA GÖR: ADA är projektägare för hur Göteborg ska ta tätpositionen som ”Världens bästa stad när det regnar”. Hur det ska bli verklighet, det vet vi slutligen 2021, året när Göteborg firar 400 års-jubileum. Men redan i år gör ADA en mindre pilottest av konceptet. Det sker på Way Out West – då med frågeställningen: Hur blir man världens bästa festival när det regnar?

Följ projektet på Facebook

Bild: shaire productions/Flickr CC

Vi är nya!

ADA GÖR: Du har väl sett ADAs nya hemsida? Massa med (hoppas vi) bra nyheter för kreatörer. Kolla in de nya rubrikerna. På Anslagstavlan hittar du, och kan själv lägga in, tips om jobb och annat som är relevant för kreatörer. Arkivet innehåller länkar och branschinfo för affärsnytta. Arbetsplatsen ger dig insyn i hur andra har det. Kom gärna med feedback och förslag på saker som vi missat. Debatt har vi för att låta andra lyfta viktiga ämnen. Och så annat smått och gott. Please surfa runt efter eget behag och kom gärna med feedback!

Adasweden.se

Bild: thegreenhuntsman/FlickrCC

Tag sommaren i egna händer

Sommarkurs utan ledare? Nej, inte alls konstigt. Det blev fulltecknat ett nafs, när Lotta Kvist testade idéen att göra en ledarfri sommarkurs på Bassholmen. Hon bjöd in via Facebook: ”Alla gör vad dom vill under dagarna, fotar, målar, täljer komponerar … under eftermiddagen samlar vi ihop oss och beundrar vad vi åstadkommit. Och så äter vi middag.” Svårare än så behöver det alltså inte vara.

Här startade det

Bild: Lilibeth Cuenca Rasmussen/Röda Sten Konsthall

Performance

Röda Sten Konsthall söker deltagare till en performanceworkshop med konstnären Lilibeth Cuenca Rasmussen. Tillsammans med andra deltagare och i ett nära samarbete med konstnären själv, kommer man utveckla och framföra  performancen GAIA#5 utanför Röda Stens Konsthall den 18 juni 2014. Kolla under länken om du är intresserad av att vara med.

Här finns all info

Bild: Anne Eringstam

Hallå där Kerstin Sylwan!

Grattis, du har just fått klartecken för din och Sveriges Designers projektansökan ”Omforma, nya strukturer för designbranschen”. Projektet finansieras med 1,3 miljoner från Postkodlotteriets kulturstiftelse. Vad är det ni ska göra?

Läs hela intervjun på ADAs hemsida

Info #71

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson