Maj kommer till oss med en öppen famn, och vi kan nu njuta av examenstider runt om i regionen. Vetenskapsfestivalen finns för de som vill lära sig mer. Kulturbryggan turnerar i Västra Götaland och för första gången arrangeras Designdagen i Göteborg! Bara lite av allt som händer i maj! Läs mer, och tipsa oss om något saknas!

Hallå där Jonas Holmberg!

Bild: Maja Kristin Nylander

Hallå där Jonas Holmberg!

Göteborgs International Film Festival har fått en ny konstnärlig ledare. Marit Kapla tar över arbetet med den nya digitala kanalen och Jonas Holmberg tar över den konstnärliga styrningen. Hur påverkar detta festivalen? Vi kollade upp mer.

 

Läs hela intervjun här

Nu är det examenstider

Bild: Karin/ADA

Nu är det examenstider

Maj månad är en hektisk tid för alla för examensutställningar. Akademi Valands masterstudenter i måleri och fotografi visar på Konsthallen från 10 maj. Steneby Bachelor har vernissage 23 maj. Akademi Valands Bachelor i foto visar på Röda Sten från den 26 maj, 18 maj visar Tillskärarakademin upp sig och Textilhögskolan i Borås visar examenskollektionerna den 28 maj. (HDK visar 5-16 juni)

Vilka söker, vilka kommer in?

Vilka söker, vilka kommer in?

ADA GÖR: I mars hade vi ett seminarium om att öka mångfalden i arbetslivet. Men hur kommer man in i arbetslivet då? Den 21 maj arrangerar vi ett nytt seminarium tillsammans med Ung Svensk Forms projekt Deadline, som handlar om att bredda antagningen till konst- och designutbildningarna, på olika sätt. Gästar gör bl a Ali Davoodi, grundare av Fresh Fish.

 

Läs mer här

Intresserad av Superflex arbete?

Bild: Iwan Baan

Intresserad av Superflex arbete?

ADA GÖR: Om du är intresserad av hur den danska design/konst/arkitekturgruppen Superflex arbetar så kom den 21 maj och lyssna på deras föreläsning. Superflex ligger bl a bakom den så berömda, lyckade och prisade Superkilen i Köpenhamn. Vi ses hos OkiDoki arkitektkontor och lyssnar på mer.

 

Här finns det mer info om eventet

Bli Nilsson-stipendiat

Bild: F&B

Bli Nilsson-stipendiat

Filip Nilsson-stipendiet är instiftat. Den som känner sig tillräckligt udda och outbildad för att inte tillhöra vit medelklass men ändå kreativ och driven, har möjlighet att få komma på ett tremånaders vistelsestipendium hos Forsman & Bodenfors reklambyrå i Göteborg eller Stockholm. En nätt summa pengar ingår också. Deadline för ansökan 12 maj.

 

Här kan du läsa mer.

Cykelfestival i stan

Bild: Göteborgs cykelfestival

Cykelfestival i stan

Tvåhjulingarnas högtidsstund infaller helgen 3-4 maj, då blir det cykelfestival i Göteborg. Inte den första, detta är Sveriges äldsta cykelfestival och i två dagarna hyllar man på olika sätt denna vägarnas konung. Frilagret vid Heurlins plats är centrum för programmet som innefattar allt från föreläsningar till parad och praktiskt utövande.

 

Cykelfestivalens Facebooksida

Urban lunch-time

Bild: Jamie in Bytown/Flickr Cretive Commons

Urban lunch-time

Vad har stadsbyggande med utanförskap att göra? Arkitektur är en av flera faktorer som påverkar vilka livsvillkor som skapas i olika stadsdelar. Projektet Dela(d) stad vill bygga broar mellan forskning och praktik. Exemplifiera hur man med stadsbyggnad kan skapa mer jämlika livsvillkor. Lunchföreläsning 6 maj 11.30 på Stadsmuseet.

 

Läs mer och anmäl dej här

Fem formgivare om Milano

Bild: Michael Ruiz/Flick CC

Fem formgivare om Milano

Varje år i april drar hela den svenska inredningsbranschen till möbelmässan i Milano. Detta är också platsen många helst vill ställa ut på. Varför? Fem västsvenska formgivare som just varit där; Markus Johansson, Charlie Styrbjörn Nilsson, Pontus Ny, Jonas Forsman och Emil Bergqvist ger oss svaren i en lunchföreläsning på HDK den 19 maj kl 12.00.

 

Här finns mer info

Designdag på två platser

Bild: State Library of New South Wales/Flickr The Commons

Designdag på två platser

En ny högtidsdag för alla som arbetar med grafisk design och visuell kommunikation är född. Vi talar om Designdagen 2014. Den hålls på två platser; i Stockholm den 16 maj och i Göteborg den 23 maj och är tänkt som en inledning och inspiration till det årliga Svenska Designpriset. En fest för kreatörer, formgivare, kommunikatörer, designers etc.

 

Mer info om Designdagen finns här

”Spelindustrin behöver dig”

Bild: Ian D/FlickrCC

”Spelindustrin behöver dig”

Joakim Eklund är spelutvecklare från Hello There. Nu kommer han till Brewhouse och delar med sig av sina erfarenheter av hur det är att jobba i spelindustrin. Detta är en bransch i stark utveckling och behovet av kreativa människor ökar. 5 maj kl 17.00. Sänds även över webben live.

 

Här finns mer information

Majornas gröna visionärer

Bild: Kardemumma Kultur

Majornas gröna visionärer

Kafé Kardemumma och Kultur 414 i Majorna fortsätter med välkomponerade kulturaftnar på olika teman. Så här i försommartid har man passande bjudit in Silverkällans odlarkollektiv, ett gäng gröna visionärer som börjat stadsodla bakom Mariaplan. Det blir musik också. Martin Bagge kommer. Tisdag 13 maj, kl 19.00, Inträde 50 kr.

 

Mer om Kardemumma Kultur

Visualising architecture

Bild: PAPER magazine

Visualising architecture

PAPER magazine är en internationell plattform för arkitektoniska projekt, essäer och research. Den grundades 2011 vid universitetet i Westminster. En av grundarna, Samuel Michaëlsson finns i Göteborg, vilket kanske är anledningen till att PAPER magazine från den 24 maj visar en utställning på Frilagret som belyser visualiserad arkitektur ur olika perspektiv.

 

Läs mer om utställningen här

Gå på sommarkurs

Bild: Smithsonian Institution/Flickr The Commons

Gå på sommarkurs

Sugen på att lära dej något nytt i sommar? Det finns en hel del sommarkurser att söka runt om i regionen. Formakademin i Lidköping lär ut bl a drejning och screentryck på textil. På Steneby i Dals Långed ger man kurser i t ex tapetserarhantverket, varmsmide med järn och maskinstickning. Akademin Valands sommarkurser är fortfarande öppna för sen anmälan. Även Tillskärarakademin har sommarkurser.

Hackathon i Göteborg

Bild: Gothenburg Startup Hack

Hackathon i Göteborg

När sponsorer som Google, Spotify och Dropbox lockas till stan förstår man att något stort är på G. Den 3 maj blir det ”hackathon” i Chalmerska husets bankvalv. Under tolv timmar kommer över hundra av Göteborgs skarpaste hjärnor tävla om att skapa en digital produkt från scratch. På kvällen annonseras det vinnande laget och en stor fest bryter ut.

 

Göteborg Startup Hack

Koivisto till Inredia

Bild: Steve Snodgrass/FlickrCC

Koivisto till Inredia

Eero Koivisto föreläser på Inredia i Tibro den 13 maj kl 13.00. Han utgör en tredjedel av Sveriges kanske mest kända arkitekt- och designstudio; Claesson Koivisto Rune. De har arbetat mycket för Tibroföretaget Offect, som är värd för föreläsningen. (Den 7-8 maj bjuder Inredia även in till arkitekt- och inredningsdagarna Interiör 14.)

 

Info och anmälan finner du här

Hon får fint medie-pris

Hon får fint medie-pris

Den 6 maj blir det en halvdagskonferens i Borås om vad sociala medier betyder för politiken, offentlig sektor, företag och individen. Det är den femte upplagan av MSM Borås. Då får också Lina Thomsgård Sparbanksstiftelsen Sjuhärads sociala medier- pris 2014 på 100 000 kr, för sitt starka samhällsengagemang och sin innovativa användning av sociala medier.

 

Mötesplats Sociala Medier Borås

Green factory

Bild: Colynn/FlickrCC

Green factory

Hur kan vi höja statusen för trä och därmed få till en ökad efterfrågan? Det frågar sig Green factory på Innovatum i Trollhättan och arrangerar en workshop ”Innovativa möjligheter med trä som byggmaterial” den 7 maj. Syftet är att föra ihop såväl experter som kreatörer för att hitta nya koncept för någon av de nya stadsdelarna i regionen. Anmälan senast 5 maj.

 

Läs mer här

Collaboratory bjuder in

Bild: Collaboratory/Jasmine Lyman

Collaboratory bjuder in

Collaboratory bjuder in till en samverkansdag för att se hur företag och akademin på Lindholmen kan ha nytta av att samvera under deras tak. "Hur kan företag på Lindholmen ha nytta av kraften hos de idéer som bubblar på Collaboratory? Hur kan Collaboratory samverka med företag utan att tumma på öppenheten, kreativiteten och friheten?" Den 16 maj blir det en halvdagsseminarie i ämnet.

 

Här ser du program och inbjudan

Agera. Reagera. Interagera.

Bild: Vetenskapsfestivalen

Agera. Reagera. Interagera.

Göteborg har mycket som ingen annan har. Vetenskapsfestivalen till exempel. Årets tema är: Agera. Reagera. Interagera. Varenda forskare i stan är engagerad i denna lättsamma kunskapsfest som är helt gratis och brukar lockat runt 70 000 besökare. Hundratals föreläsningar, debatter, workshops i ett omättligt flöde från 7 maj.

 

Vetenskapsfestivalens hemsida med fullt program

Fashion Center invigs

Bild: Textil Fashion Center

Fashion Center invigs

Äntligen invigs Textile Fashion Center i Borås. Den kreativa mötesplats som mode- och textilindustrin väntat på sedan teko-krisens 70-tal. Textilmuseet visar en spektakulär modeutställning; holländskan Iris van Herpen och Textilhögskolan ger förhandstitt på examensvisningen. Bara något av allt som händer denna firandets heldag, 23 maj! Läs hela programmet:

 

All info om invigningen finner du här

Kulturbryggan på turné

Bild: National Library of Ireland/Flickr The Commons

Kulturbryggan på turné

Kulturbryggan är ”regeringens kommitté för förnyelse och innovation inom kultursektorn”. Från dem kan man söka projektpengar. Veckan 5 – 9 maj kommer Kulturbryggan till Västra Götaland. De håller öppet kontor på flera platser och då kan du bara droppa in och ställa alla frågor du har om möjliga projektidéer. Här kan du se när de är på ett ställe nära dig:

 

Pressmeddelande och länk till turnéprogram

Partners loggor

Info #70

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg