Ja nu är det oundvikligt. Ny månad, ny årstid, nytt nyhetsbrev. Hela april är proppfullt av lockande arrangemang. Steneby i Dals Långed tar krafttag för de kreativa näringarna. På Inredia i Tibro snackas det ishotell. Vi kollar upp fortsättningen av Studio Re:Design-projektet i Borås och i Göteborg invigs nya Stadsbiblioteket, Kortfilmsfestivalen Frame och det är premiär för säsongens ADA-lunchföreläsningar på HDK – bland mycket annat. (Som vanligt vill vi gärna ha ännu mer tips från er.)

Hallå där Birgitta Nilsson

Hallå där Birgitta Nilsson

Birgitta Nilsson är en spindel i nätet bakom olika aktuella satsningar på design med återvinningsfokus i Borås. Det har bubblat av produktion och nya designkollektioner. Vi ville veta mer nu när projektet Studio Re:Design snart tar slut, vad har dom gjort och vad händer fortsättningsvis?

 

Läs hela intervjun på vår hemsida.

Konstvandra i vårsolen

Bild: comedy nose/FlickrCC

Konstvandra i vårsolen

Med solen, våren och den stundande påsken i sikte, är det dags att vandra runt i konstens tecken. Öppna ateljéer och samlingsutställningar blir det lite varstans bland vitsipporna; i Ranriket, Södra Bohuslän, Vårgårda, Ulricehamn, Alingsås-Härryda-Mölndal och i Majorna i Göteborg mm. Tar du dig till Falbygden – passa på att se trandansen vid Hornborgasjön. Tranans dag firas 5 april!

 

Här finns många fler konstrundor runt om i Sverige

Om Ishotellet på Inredia

Isblocksupptagning. Bild: Norska Nasjonalbiblioteket

Om Ishotellet på Inredia

Arne Bergh, Ishotellet i Jukkasjärvis skapare, kommer till Tibro och berättar om den långa resan, från det första ishotellet 1996, fram till idag. Varje säsong beslutar han och hans kollegor i Art & Designgruppen vilka konstnärer som ska få skapa årets konstsviter. Han har också byggt åtskilliga isbarer runt om i världen. 3 april kl 20 på Inredia, Tibro.

 

Arne Bergh på Inredia

Vill du bli ishotellskonstnär? Läs mer här.

Handbok i stadsodling

Bild: Utsnitt av bokomslaget

Handbok i stadsodling

Nu har den kommit, boken som ska vägleda alla stadsodlare i jakten på morötterna. Det är Sara Danielsson, från Mistra Urban Futures och designstudion Design Stories, som skrivit boken som heter ”Konsten att odla staden”. Här får du vägledning i allt; att odla på tak, i park, på ödetomter, odla utan gifter… ja, även ”odla utan att skörda” får några rader.

 

Mer om boken

Vill du satsa utomlands?

Bild: P K /Flickr CC

Vill du satsa utomlands?

Är du konstnär, designer, konsthantverkare… och drömmer om att hitta en ny marknad utomlands? Business Sweden, startar nu projekt UNSHADE som går ut på att ge kvalificerad vägledning till kulturarbetare som vill göra en internationell satsning. Låter det intressant? Anmäl dig till inspirationsmötet på HDK den 7 april, så får du veta mer.

 

Mer info om anmälan till UNSHADE

Hon leder H&Ms designsatsningar

Margareta van den Bosch, Creative Advisor, H&M. Bild: Mattias Bardå.

Hon leder H&Ms designsatsningar

Margareta van den Bosch var, som chefsdesigner på H&M 1986–2007, en nyckelperson bakom den svenska modekedjans stora framgångar. Idag är hon företagets kreativa rådgivare och fortfarande ansvarig för H&Ms samarbeten med internationella toppdesigners, som firar 10-årsjubileum i år. Den 29 april berättar hon om detta arbete.

 

Margareta van den Bosch på Röhsska

Steneby is the place!

Bild: *Pascal*/FlickrCC

Steneby is the place!

Det händer massor på Steneby i Dals Långed i april. Man bjuder in till öppna masterexaminationer den 2 april, med efterföljande utställning. 4 april startar näringslivet i Bengtsfors frukostmöten på Steneby, Before work. Den 22 april arrangeras halvdagsseminariet Mötesplats Steneby om de kreativa näringarna i Dalsland och hur man kan stärka dem.

 

Information om allt på Steneby finns samlad här

Nationell klädbytardag

Bild: **RCB**/FlickrCC

Nationell klädbytardag

På mer än hundra ställen i Sverige (se lista på hemsidan) blir det klädbytardag lördagen den 5 april. Naturskyddsföreningen står för initiativet tillsammans med samarbetsparter över hela landet. I Göteborg byter man på Frilagret. Lämna in max fem fräscha grejer. Du får ett kvitto på var och en av dem, som du sedan byter till fem ”nya”.

 

Läs mer om klädbytardagen

Resumé till Göteborg

Bild: Illustration från Resumé

Resumé till Göteborg

Resumés Talangforum #baramänniska är en seminarieserie som bla vill belysa om reklambranschen kan bli bättre på att ta hand om sina medarbetare. Nu kommer man till Göteborg och bjuder in till seminarium på E-Hive den 10 april. Forskaren Christin Mellner talar om stress och journalisten Anders Westgårdh pratar på temat ”Misstagen som byggde min karriär”.

 

Här finns all info om Talangforum i GBG

Viktigt modemöte i Köpenhamn

Bild: Copenhagen Fashion Summit

Viktigt modemöte i Köpenhamn

Fashion Summit - världens största event om hållbart mode - äger rum i Köpenhamn den 24 april. Tolv talare representerar den globala modeindustrin, från lyxmärken till lågpriskedjor, och redogör för dagsläget och framtidsutsikter vad gäller mode och miljö. Svenska H&M, som nyss blivit utnämnt till ett av världens mest etiska företag, är en av arrangörerna.

 

Läs mer om Fashion Summit

Milano i form

Bild: Milano ca 1900. Library of Congress/FlickCC

Milano i form

Det drar ihop sig till möbelbranschens stora folkfest, mässan i Milano 8–13 april. I Brera design distrikt hittar man Svensk Forms, Business Sweden och Visit Swedens satsning; IN REAL LIFE. I samma område finns Swedish Presence med Stenebyskolan och Kinnarps m fl. Ute på mässan hittar man svenska företag och Salone Satellite förstås, där flera västsvenska designers ställer ut.

Recycling & design i Trollhättan

Bild: XploderaGoGreen

Recycling & design i Trollhättan

Trollhättan gör en storsatsning på att få folk att ställa om mot ett resurssnålare samhälle som är vackert, designat och smart. Det görs i form av en mässa; XploderaGoGreen den 12 april. Då kommer mängder med utställare att visa recycle och upcycling-design. Parallellt är det workshops, föreläsningar mm. Allt sker på Innovatum-området.

 

XploderaGoGreen på Facebook

Se Asplunds rådhus

Bild: Giåm/FlickrCC

Se Asplunds rådhus

Politikerna har redan flyttat in i det nyrenoverade rådhuset i Göteborg, vars äldsta delar är från 1600-talet. Asplunds världskända tillbyggnad från 1937 är ett måste för alla funkisnördar. Huset är ett byggnadsminne och har därför genomgått en extra varsam renovering under ledning av Gajd arkitekter. Nu visas det för allmänheten med öppet hus 12–13 april.

 

Mer info om öppet hus i Rådhuset

Deadline högskolan 15 april

Bild: ADA

Deadline högskolan 15 april

Nu är det hög tid att ansöka till universitet och högskola. Kreativa och konstnärliga utbildningar finns det många av i Göteborg, Borås och Steneby. Men glöm inte att kolla in högskolorna i Trollhättan och Skövde. Trollhättan har t ex en 180 poängs-kurs i 3D-animation och visualisering. I Skövde kan man ta 180 p i dataspelsutveckling – design.

 

Här finns information om alla universitet och högskolor samlad

Frame på Bio Capitol

Bild: Framefestivalen

Frame på Bio Capitol

Dags för årets upplaga av kortfilmsfestivalen Frame. Det sker på bio Capitol i Göteborg 26-27 april och man bjuds på massor av rykande färsk kortfilm, intressanta möten och glamourös prisutdelning. Sofia Åström har gjort årets vinjettfilm för festivalen. Den sammanfattas med uttrycket: ”ut med det gamla in med det nya”.

 

Frame-festivalen

Samlingssida för Makers

Bild: GBG Make

Samlingssida för Makers

Makerkulturen och DIY-rörelsen växter i takt med antikommersiella strömningar. Nu lagar vi och återanvänder, lånar, eller gör själv som aldrig förr. Flera verkstäder har poppat upp i spåren; Cykelköket, Omställningsverkstaden och Klädoteket finns i Göteborg, liksom samlingssajten Gbg make. Nudie Repair shop är en föregångare som expanderar.

 

Blogginlägg med hashtagg #gbgmake aggregeras på sajten gbgmake.se

Stadsbiblioteket invigs

Det nya biblioteket visualiserat. Bild: Erséus arkitekter

Stadsbiblioteket invigs

Äntligen är det klart! Göteborgs stadsbibliotek, som varit stängt i 18 månader, återöppnar på Världsbokdagen den 23 april. Förutom invändig renovering har en tillbyggnad på 3 700 kvm gett huset ett helt nytt ansikte. Erséus arkitekter står för gestaltning. De vann uppdraget redan 2006, då fyra arkitektkontor inbjudits att lämna förslag.

 

Mera info om Stadsbiblioteket finns här, och mer detaljer om ombyggnaden här.

Två nya kulturchefsjobb

Bild: Kimubert/FlickrCC

Två nya kulturchefsjobb

N3 är en stor mötesplats för ung kultur och ligger på Innovatorsområdet i Trollhättan. Nu söker N3 en kulturhuschef som ska leda verksamheten. Ett annat chefsjobb finns i Skara. Det är Stiftelsen Västergötlands museum som ska driva verksamheten i egen regi och söker museichef.

Partners loggor

Info #69

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg