Vi fick inte mycket till vinter, men nu är mars här och snart öppnar uteserveringarna, eller iallafall nästan. En sak som är säkert är att det finns massor att göra! Det är föreläsningar överallt, kanske har TED och alla andra föreläsningskoncept bildat skola. En byrå som hoppat på det tåget är Stendahls, och vi har pratat med CD:n Christer Hedberg om detta. Det är deadline för att söka projektbidrag från regionen och det är deadline för sommarkurser. (Vi tipsar dessutom om tre saker vi gör, och för att skilja ut dem lite har vi använt prefixat ADA GÖR i början av notisen.) Detta och mycket mer finns i mars månads nyhetsbrev, enjoy!

Hallå där Christer Hedberg!

Bild: Martin Brittberg

Hallå där Christer Hedberg!

De har öppna föreläsningar, labbar på arbetstid, makersluncher med personalen och i höstas gjorde de en pop up-byrå inne vid Södra Larmgatan. Vi blev nyfikna på vad allt mer som händer på reklambyrån Stendahls, och träffade Christer Hedberg som är Creative Digital Director på byrån.


Läs hela intervjun här på ADAs hemsida

Skolmässa på Röhsska

Bild: Röhsska

Skolmässa på Röhsska

Är du intresserad av ett yrke inom kultur, konst, design eller mode, och vill veta mer om de yrkesförberedande skolor som finns? Då ska du gå till Röhsska museet 4 mars mellan kl 12.00 -19.00. Lärare och studenter finns på plats från Domens konstskola, Formakademin, Gerlesborgsskolan, Göteborgs Konstskola, KV Konstskola, Stenebyskolan och Tillskärarakademin i Göteborg, för att berätta mer.

 

Eftergymnasial mässa på Röhsska

Tillåtande Oaser behövs

Bild: SandbergTrygg

Tillåtande Oaser behövs

ADA GÖR: Vad är det som gör en stad dynamisk och kreativ? Hur skapar man ett spännande och framgångsrikt klimat? En arbetsgrupp har, på uppdrag av ADA, besökt sex europeiska städer på jakt efter nycklar till den kreativa staden. Vad kom de fram till? Det berättar de i en presentation av benchmarken Tillåtande Oaser i Älvrummet 21 mars, sopplunch fr kl 11:45.

Du anmäler dej direkt till Älvrummet här

Läs hela rapporten online här

Arkitektonisk designaktivist

Bild: Cenk Dereli

Arkitektonisk designaktivist

ADA GÖR: Vi får besök av Cenk Dereli, arkitekt och designer i Izmir, Turkiet. Han håller ett föredrag om situationen i Turkiet med samhällsutmaningar där designers och arkitekter kan sitta på lösningar. Cenk är en designaktivist som engagerat sig i stadsutveckling, både i teknisk form och i innehållet i städerna. Den 12e mars är föredraget, på Röhsska.

 

Här finns all info om tid och hur du anmäler dej

Expats möts på Yaki-Da

Bild: ADA

Expats möts på Yaki-Da

ADA GÖR: Go Creative är ADA:s satsning för internationella kreatörer/expats i Göteborg. För att känna sig hemma, uppskatta och njuta av en stad, tror vi att man behöver nära och givande relationer. Go Creative är ett försök att skapa en sådan social plattform, där man kan träffa likasinnade över ett glas. Nästa Creative Expat Meet Up #4 sker på på Yaki-Da 12 mars.

All info finns på Go Creatives facebooksida

4ARK jubilerar

Bild: 4ARK

4ARK jubilerar

En rykande färsk 4ARK #10 har just lämnat tryckpressarna. Det är arkitektstudenternas tidskrift. Den kommer två gånger om året och alltid med ett aktuellt tema. Jubileumsnumret (det är fem år sedan man startade) lyfter fram Berättandets roll i arkitekturen. Varje byggnad är en berättelse som relaterar till plats och identitet. Det redan byggda blir ramverket för nästa berättare …

 

4ark-bloggen

Från ved till tyg

Bild: Niels Mickers/FlickrCC

Från ved till tyg

En heldag för dig som är intresserad av framtida samarbete mellan skogs- och textilindustrin. Utgångspunkten är skogsindustrins behov av nya affärsidéer, aktörer och marknader. Detta sker i Borås den 6 mars. Kvällen innan arrangerar Studio Re: Design, Inredia och Marketplace Borås en mingelkväll med fokus på hållbar textil.

 

Ved till tyg

Mingel med Studio Re:Design

48-tim designutmaning

48-tim designutmaning

Förberedelserna för Global Service Jam i Göteborg 2014 pågår för fullt. Arrangemanget är öppet för alla som vill vara med, och innebär en 48 timmars workshop om service, design och innovation. Deltagarna jobbar i tvärfunktionella team för att lösa samma utmaning som samtliga team gör, över hela världen. I år genomförs GSJ på Idéfabriken den 7-9 mars.

 

Global Service Jam i Göteborg

Mediedagarna slår till igen

Bild: Niclas Maupoix

Mediedagarna slår till igen

Årets upplaga av mediedagarna, Meg 14, tar avstamp i temat Kommunikation och konsekvens. Hur kommunicerar vi och vilka konsekvenser får det? Mediedagarna är en kändistät estrad där aktuella debatter och seminarier avlöser varandra. Lyssna till Erika Bjerström, Martin Schibbye, Gudrun Schyman, Mattias Göransson, Eva Hamilton och Per Schlingmann m fl.

 

MEG 14

Kulturnämnden bjuder in

Bild: Karin/ADA

Kulturnämnden bjuder in

För första gången sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999 håller kulturnämnden ett möte som är öppet för alla, för de vill fånga upp medborgarnas åsikter, och ha en dialog. Det sker på Textile Fashion Center i Borås den 20 mars kl 17.30. Mötet streamas också via nätet med möjlighet att chatta. Efter mötet blir det en timmes frågestund.

 

Mer om detta finns att läsa här

Makerspace för unga i Åmål

Bild: Karin/ADA

Makerspace för unga i Åmål

Det är ingen hejd på alla ansträngningar som görs för att fler ska starta företag. Nu satsar Tillväxtverket 3 milj på ett pilotprojekt som ska skapa sex nya mötesplatser för unga (18-30 år) innovatörer runt om i landet. Här ska idéer skapas och utvecklas. Bland annat kommer Åmål att få ett makerspace och även Göteborg får en mötesplats.

 

Tillväxtverket: Sex nya mötesplatser för unga

Mode och upphovsrätt

Bild: Karin/ADA

Mode och upphovsrätt

Det blir samtal om upphovsrätt, arv och mode i Borås den 31 mars. En prominent panel bestående av bl a designforskarna Stina Teilmann Lock och Stefanie Malmgreen De Oliviera och Weekdays printdesigner Annika Berger och Rune Pettersson från Brann deltar i samtalet. Textile Fashion Center, Borås, kl 17.

 

All info och anmälan hittar du här på Svensk Form Västs hemsida

Sommarkurser att söka

Bild: Karin/ADA

Sommarkurser att söka

De är kostnadsfria men kräver grundläggande behörighet, motivation och/eller arbetsprover. Det gäller HDKs fristående kurser som ges både i Göteborg och HDK vid Steneby. Bl a ”Experimentell glasyr” med uppmärksammade danska keramikern Christina Schou Christensen. Även Akademi Valand har fristående sommarkurser. Deadline för ansökan 17 mars.

 

Mer info om HDKs kurser

Mer info om Valands kurser

Innovatum peppar för sälj

Bild ur "Practical Goldwashing" från 1887. British Library/FlickrCC

Innovatum peppar för sälj

Innovatum/ACT i Trollhättan är fortsatt på hugget. Tre möten i mars är inprickade för företagspartners. 4 mars handlar det om marknadsföring, 27 mars gäller det gemensam säljdag – man stötar, peppar och hjälper varandra.Och den 28 mars är det frukostmöte med senaste nytt från mötesplatsen och omvärlden.

 

Innovatums kalender

Från Japan till Upperud

Bild: Plenitude

Från Japan till Upperud

Ett säkert vårtecken är när Dalslands Konstmuseum öppnar för säsongen. Det sker den 29 mars, då tre utställningar har vernissage. Bl a en reinkarnation av textilutställningen Plenitude som tidigare visats i Tokyo, resultatet av svenska och japanska konstnärers experiment i shiboriteknik. Thomas Laurien från HDK är curator och utställningen ingår i hans avhandlingsarbete.

 

Upperud Cabinet of Curiosity, Dalslands konstmuseum

Kunskap alldeles gratis

Bild: Passiflora Acumulata. Smithsonian/FlickrCC

Kunskap alldeles gratis

Öppna föreläsningar är en stigande trend. På Chalmers håller professor Per-Olof Nilsson populära miniföreläsningar kallade P-O Talks. Stora teatern arrangerar en samtalsserie som kallas Konst som motstånd. HDK och Akademi Valand har öppna föreläsningar och Göteborgs Universitet arrangerar En akademisk kvart tillsammans med Stadsbiblioteket. Även på IHM är det fredagsföreläsningar, Idéfabriken.

Ny blick på historien

Bild: Gustaf Cederström, Karl XII:s likfärd, 1878, Göteborgs konstmuseum.

Ny blick på historien

Det går inte att lita på bilden. Mycket är fejk och fantasi. Så var det förr och så är det idag. På Konstmuseet i Göteborg pågår en utställning, finalen på ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt, som ställer det så föraktade historiemåleriet i fokus. Magnifika målningar, men också samtida foton från historiska ögonblick, som alla illustrerar hur avsändaren leker med sanningen.

 

OM utställningen på Konstmuseets hemsida

12 miljoner till secondhand

Screenshot av sökning på ordet loppisfynd på Instagram. Bild: ADA

12 miljoner till secondhand

Nu ska forskare titta närmare på secondhandmarknaden. På vilket sätt får begagnade prylar sitt värde, hur cirkulerar dessa varor och vad betyder försäljningsplatsen? Det är några aspekter som detta tvärvetenskapliga, internationella projekt ska belysa. Vetenskapsrådet har gett 12 miljoner och bl a deltar forskare från Centrum för konsumtionsvetenskap i Göteborg.

 

Re:heritage. Cirkulering och kommodifiering av ting med historia.

Stadens möbler bestämda

Parc du Luxembourg. Bild: Frederic Vuillie/FlickrCC

Stadens möbler bestämda

Göteborgs stad har nu fått ett officiellt dokument som ger riktlinjer för val av soffor och bord, cykelställ och staket etc. En del i en stadsmiljöpolicy som ska se till att det ”skapas harmoni i stadens gestaltning”. Men någon total likriktning är det inte fråga om, tvärtom, varje stadsdel har fått sin unika identitet förstärkt, säger projektledaren Helena Bjarnegård.

 

Här finns mer info om Stadens möbler

Nytt filmprojekt att söka

Bild: Smithsonian/FlickrCC

Nytt filmprojekt att söka

Är du kvinna och verksam inom media- eller konstområdet och vill göra film? Då är kanske Mixed Minds är något för dig. Ett projekt som, genom att blanda människor med olika konstnärlig bakgrund, hoppas få fram nya idéer och tankar att gå vidare med i rörligt media. Kultur i väst är arrangör och ansökan sker med projektidé.

 

Mixed Minds

Sport och smart textil

Bild: Gfairchild/FlickrCC

Sport och smart textil

Smart textil har talats om länge, alltså material som integrerar funktion, t ex reglerar kroppstemperaturen. Användbart i sportkläder inte minst. Nu möter den textila världen den tekniska i en minikonferens på Chalmers kårhus som vill undersöka behov och möjligheter att producera smarta plagg skapade direkt för olika sporters behov. Gratis och öppet för alla, 27/3, kl 15.30 - 20.30.

 

Mer om eventet här och här

Partners loggor

Info #68

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg