I februari verkar det som att hela inredningsbranschen lämnar väst, inklusive designskolorna, och reser till Stockholm och Möbelmässan. Vi berättar om några som dragit iväg. Modeintresserade får sitt lystmäte i februari, då öppnar utställningen om Mats Gustafson, världskänd modeillustratör. Det ska bli stadsodling i Frihamnen i Göteborg. Och det blir filmvisning i Tibro - bara något av allt som händer i februari. Och så är det vår i luften! Det viktigaste av allt.

Hallå där Carolina Falkholt!

Foto: Erik Holmstrand

Hallå där Carolina Falkholt!

Göteborgskonstnären Carolina Falkholt är i ropet. Bara sen några veckor tillbaka har hon blivit utslängd från en skola där hon höll i en workshop om genusfrågor, fått hot om att ett av hennes konstverk ska målas över och blivit attackerad. Det är de målade vaginorna i grafitti som väcker uppmärksamhet men budskapet är glasklart. Grattis till framgången får man kanske börja med att säga, hur mår du efter den senaste tidens uppmärksamhet?
Läs hela intervjun på ADAs webb

Greenhouse lockar Väst

Bild: Lu Ding Foto: Martin Gustavsson

Greenhouse lockar Väst

Stockholms Möbelmässa 2014 har just öppnat. Greenhouse är kanske den hetaste hallen, här hittar man de oetablerade formgivarna som söker producenter. Och här finns också utbildningarna, bland dem ett tungt gäng från Västsverige; Folkuniversitetet Art College, Grebbestads Folkhögskola, HDK, HDK Steneby, Steneby, Textilhögskolan i Borås och TTC i Tibro. Lörd 8 feb är sista dagen, då är det öppet för allmänheten.

 

Möbelmässan

Gustafson till Röhsska

Bild: Mats Gustafson. Bilden är beskuren.

Gustafson till Röhsska

Vår svenske världsstjärna på modeillustration, konstnären Mats Gustafson ställer ut akvareller och teckningar på Röhsska museet 25 feb – 4 maj. Gustafson gör själv en visning av utställningen Fashion Figures Faces och berättar om sitt arbete för Vouge och många andra av världens ledande modetidskrifter, onsd 26 feb kl 12.15.

 

 

Gustafson till Röhsska

Studio Swine till HDK

Foto: Juriaan Booij

Studio Swine till HDK

Internationellt prisade Studio Swine arbetar inom design, mode och arkitektur. Azusa Murakami och Alexander Groves heter grundarna, som träffades när de tog sin MA i produktdesign på Royal College of Art. Studie Swine har ställt ut på bl a V&A i London. Bland kunderna finns Veuve Clicquot, Heineken, Unilever & Droog. Öppen föreläsning på HDK 28 feb kl 13.00.

 

Studio Swine till HDK

Samlat grepp om fotohistorien

Foto: Annika von Hausswolff. Bilden är beskuren.

Samlat grepp om fotohistorien

I en omfattande utställning på Hasselblad Center visas svenskt foto mellan åren 1970-2000. Över 50-talet fotografer deltar från olika generationer, och man ser tydligt de trender som präglat fotokonsten. Från 70-talets dokumentära ideal, till 1990-talet, då fotot tar plats i samtidskonsten. Utställningen är initierad av Niclas Östlind, doktorand vid Akademi Valand. Vernissage 8 feb.

 

Utställning på Hasselbladcenter

Valand satsar på Arkiv

Valand satsar på Arkiv

Arkiven har prioriterats när Akademin Valand startar ett nytt konstnärligt masterprogram i fotografi hösten 2014. Bildinriktningen med en blandning av gestaltning och teori, gör utbildningen till den första i sitt slag i Sverige. Den ingår i ett internationellt masterprogram och görs i samarbete med University of the Arts i London.

 

Arkiv på Valand

Odlingar till Frihamnen

Odlingar till Frihamnen

Det pågår en gigantisk omstrukturering av Frihamnen i Gbg. Målet är en tät innerstadsmiljö. På kort sikt ska det bli både bad och, det alltmer populära, urbana odlingar. Älvstranden Utveckling AB håller i trådarna och det är tänkt att odlingsprojektet ska komma igång redan i april. Vem får uppdraget? Utvärderingen av inkomna offerter görs så fort anbudstiden har gått ut (5/2).

 

Stadsodling i Frihamnen

Det där med upphandling

Foto: ADA

Det där med upphandling

Att offentlig upphandling är en problematisk sak att delta i, vittnar många kreatörer om. ADA försöker nu ta tag i frågan, bena ut problemen och se vad som kan göras. Den 13 feb ställer de till med det tredje mötet i ämnet. Kom gärna dit eller maila synpunkter om upphandling till Rasmus på ADA.

 

 

 

ADA och upphandlingsfrågan

Iris van Herpen till Borås

Refinery smoke Collection Groninger Museum Foto: Bart Oomes

Iris van Herpen till Borås

En av modevärldens mest hyllade stjärnor är den holländska designern Iris van Herpen. Hon har klätt både Lady Gaga och Björk och ställt ut på en mängd museer runt om i världen. Nu visas hon för första gången i Sverige. Textilmuseet i Borås nyöppnar 23 maj med en spektakulär utställning med Iris van Herpens verk, producerad av Groninger Museum i Holland.

 

 

Van Herpen på Textilmuseet

Pecha Kucha Gbg #39

Pecha Kucha Gbg #39

Ett litet jubileum är snart i sikte, men först: den 39:onde versionen av Pecha Kucha på Park Lane i Göteborg den 18 feb. Som vanligt bjuds ett tiotal intressanta talare in för att tala om något som ligger dem varmt om hjärtat. Kolla in talarlistan för den här gången under länken. Och om du vill vara med nästa gång, hör av dej till Jesper eller Rasmus.

 

 

Pecha Kucha Gbg

Problemlösare

Foto: Innovatum

Problemlösare

ACT är en mötesplats i Trollhättan, där företag inom kreativa näringar får stöd och hjälp att utveckla sitt affärsmannaskap. 18 februari arrangerar ACT en Problemworkshop för sina medlemmar/partners. Då lyfter man olika affärsproblem som t.ex. offerter, prissättning och affärsplanering. Det finns också möjlighet till individuell rådgivning.

 

 

Problemlösning på ACT

Dalslandskonst i London

Foto: JP Masclet

Dalslandskonst i London

I Dals Rostock bor det svensk-engelska designparet Bodil Söderlund och Charlie Davidson. De jobbar med installationer och större skulpturprojekt. Nu kan man se deras 15 meter långa transportbandsinstallation i skylten på möbelvaruhuset Heals i London, som en del i en satsning på modern hantverk 3-16 feb. I maj ställer de ut på Konstepidemin i Göteborg.

 

Dalslandskonst i London

Hur hitta rätt byrå?

Hur hitta rätt byrå?

Hur blir man framgångsrik i sitt val av byrå? Och hur får man samarbetet långsiktigt och lönsamt? De frågorna belyser KOMM i ett tvåtimmars frukostseminarium med byråvalsrådgivaren Max Apéria och Klas Tjebbes, ordf i KOMMs pitchkommité, den 18 feb. Kostnadsfritt för medlemmar i Sveriges Annonsörer och Sveriges Kommunikationsbyråer.

 

Frukostseminarium med KOMM

Designfilmen till Tibro

Designfilmen till Tibro

ADAs bioturné har nu nått Tibro, där visas Design & Thinking, en kritikerrosad dokumentärfilm om designtänkande 19 feb kl 12 00. Filmen ställer frågor om vad designtänkande är, och hur samhället bättre kan hantera utvecklingsfrågor med hjälp av designerns sätt att tänka och agera. Christina Nilroth från ADA och Magdalena Svedlund från Inredia leder samtalet efteråt.

ADA bio i Tibro

MOFF - nytt mönsterprojekt

MOFF - nytt mönsterprojekt

Möbelmässan är också platsen där Svensk Form Väst presenterar sitt nya mönsterprojekt MOFF – mönster mot offentlig miljö. Fem västsvenska formgivare; Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomberg och Sara Gullman visar hur de digitala tryckteknikerna öppnar nya möjligheter att printa på olika material. Visas i B 01:11.

 

MOFF på Möbelmässan

Jobb i textilbranschen

Foto: Textilhögskolan i Borås

Jobb i textilbranschen

Söker du jobb i mode- och textilbranschen? Textilhögskolan i Borås försöker att samla alla annonser som riktar sig till utbildade, såväl som studenter. Här hittar du jobb, praktikplatser och x-jobbsplatser. Inte heltäckande förstås, men mycket. Textilhögskolan i Borås utannonserar just nu också några doktorandtjänster.

 

 

Jobb i textilbranschen

Partners loggor

Info #67

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg