Årets första nyhetsbrev från ADA har ett litet annorlunda format. Vi blickar tillbaka på 2013, kollar upp några grejer vi tyckte inte skulle försvinna och visar några glimtar från vår verksamhet, men vi ser även fram i 2014. Nästa nyhetsbrev kör vi mer aktuella intressanta nyheter och tips som vanligt. Som vanligt blir vi glada för alla inspel och info från er om vad som händer framöver. Bara att höra av sej till oss.

Hallå där Matilda Lindvall!

Bild: Privat

Hallå där Matilda Lindvall!

Ibland kan vi vara lite dåliga på att berätta vad vi gör hela dagarna på ADA. Så vi ville gärna vända spegeln inåt för en gångs skull, och ta reda på hur året som gått har varit på ADA samt höra mer om hur tankarna om framtiden går.Så vi gjorde helt enkelt en intervju med Matilda Lindvall, chef för ADA sedan 6 år tillbaka.
Hur summerar du 2013 för ADA?
Bättre än någonsin och det svåraste året hittills ...

 

Läs hela intervjun här på ADAs hemsida

Campus Näckrosen tar form

Det tänkta campusområdet. Bild: Campus Näckrosen / Göteborgs Universitet

Campus Näckrosen tar form

Redan i januari 2013 nåddes vi av rykten om att något stort var i görningen runt Näckrosdammen bakom Götaplatsen och vi intervjuade projektledaren Agneta Olsson. I början av november kom den offentliga presentationen: Vid området runt Näckrosdammen vill Göteborgs universitet tillsammans med Göteborgs stad se ett nytt campus för humaniora och konst: Campus Näckrosen. Vilket bland annat betyder flytt för Högskolan för design och konsthantverk (HDK) samt Akademin Valand ...

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Osäkert om Artillerigaraget

Gården på Magasinsgatan. Bild: Göteborg.com/FlickrCC

Osäkert om Artillerigaraget

Under våren 2013 sålde Christer Harling flera fastigheter runt Magasinsgatan/Victoriapassagen till Wallenstam. En oro spred sig i kreatörsleden och butiksägare i området. Vad skulle hända nu? Var några avgörande förändringar på ingång? När vi frågade Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam, kunde han inte berätta så mycket om nya planer. Men nu har ännu ett halvår gått och vi ställde några mer konkreta frågor till Thomas Dahl ...

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Copy Paste som designidé

Bild: Karin/ADA

Copy Paste som designidé

Vad gör du när någon snott din idé?  Tar det som en komplimang eller fajtas för din sak?

- Jag drev aldrig det hela vidare. Det har jag inga pengar till, och energin som det kräver lägger jag hellre på att ta fram nya saker, säger designern Camilla Brøyn, vars handgjorda fasetterade lykta i våras syntes ”kopierad” av danska Bolia i massproducerad variant ...

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Fräscha miljoner till film

Bild: 1919 movies av Anyjazz55/FlickrCC

Fräscha miljoner till film

När ADA intervjuade Paul Blomgren DoVan från Göteborg Film Studios, så menade han att Västsverige skulle kunna bli ett skandinaviskt centrum för filmproduktion, bara man satsade mer samordnat och konsekvent. Vi är på väg nu... I oktober klubbade Göteborgs kommunstyrelse igenom ett lokalt förslag på ytterligare tio nya miljoner årligen till filmutveckling här i väst. Många samarbetsparter ska få saker att hända ...

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Anneli fick ett brev

Bild: Delwin Steven Campbell/FlickrCC

Anneli fick ett brev

När Uppdrag granskning satte kommunens tvivelaktiga kvittoredovisning under luppen, skrev Palle Stenberg, vd för Nudie jeans, ett öppet brev till Anneli Hulthén. Vad hände sen undrade vi? ...

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Fixfabriken skyndar långsamt

Fixfabrikens berömda skylt är sparad. Bild: fixfabriken.se

Fixfabriken skyndar långsamt

Kreatörer är en eftersökt yrkesgrupp, ur många synvinklar. Många vill veta var och hur kreatörer nås. I juni kom en fråga från Majorna projektutveckling AB om vi kunde tipsa dom om hur man börjar utveckla ett kreatörkoncept i en gammal fabrikslokal? Frågan var på tankestadiet och gällde Fixfabriken i Majorna, Sandarna. Samtidigt kom en inbjudan till öppet hus i fabriken. Vi gjorde som vi brukar göra, tipsade vidare. Men hur gick det sen?

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Spel eller konst – det är frågan

Bild: Karin/ADA

Spel eller konst – det är frågan

Stadsplanering har legat högt på intresseagendan genom hela 2013. Göteborg har flera halvprocessade projekt i pipeline. Ett sådant är det gamla huset på Skeppsbron, ”Kinesiska Muren”, som ska bevaras när Skeppsbron tar ny form. Men vad ska det innehålla? Blandstad är målet och två förslag med kollektiv inriktning finns ...

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Boxen för nya idéer

Boxenmötet på Business Region Göteborg. Bild: ADA

Boxen för nya idéer

Samarbete över gränserna är bra tycker vi. Därför sjösatte vi Boxen i slutet på augusti, ett innovations-labb som ville få kreatörer och folk från olika branscher att mötas och utveckla nya idéer tillsammans. Vad hände sen? Vi ringde upp en av deltagarna Monika Mulder, industriformgivare.

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Skaraborg kraftsamlar

Bild: Stig Nygaard/FlickrCC

Skaraborg kraftsamlar

Under det gångna året har Skaraborgs kulturliv kartlagts minutiöst. Tusentals data om alla aktiviteter har samlats in. Uppgifter som nu processas av en dator och ett forskarteam i Italien. De arbetar efter den världskände kulturekonomen Pier Luigi Saccos teorier om hur man identifierar kulturområden och platser värda att satsa på.

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Kreatörer till Europa

Trollhättan by night. Bild: Innovatum/ACT

Kreatörer till Europa

På Innovatum i Trollhättan har kreatörerna en aktiv arena. - Det har aldrig funnits någon ”depression efter SAAB”, det är bara folk utifrån som vill klistra på oss sådana känslor, vi har fullt upp med andra saker, säger Jenny Persson på ACT (All Creators Together) i Trollhättan.

 

Läs hela artikeln på adasweden.se

Post-it gav full pott

Screenshot av ADAs senaste Postits

Post-it gav full pott

ADA:s anslagstavla Post-it är mycket uppskattad: Vi annonserade efter en föreläsare i storytelling och fick jättemånga bra svar. Det var genomgående en hög nivå och från personer som alla kan vara intressanta att samarbeta med i framtiden, säger Astrid Hedenström, kommunikationsansvarig på teknikforskningsinstitutet Swerea IVF AB. Astrid rekommenderar alla varmt att annonsera via ADA:s post-it-funktion. Och vi sträcker på oss lite extra! (Vi fick ta bort post-it:en till slut för det kom för många svar... )

 

Här är vår Post-It-sida där du lägger in allt själv.

Modets självklara centrum

Supernova. Bild: Cfaobam/FlickrCC

Modets självklara centrum

Så fick också Borås sitt kreativa centrum under 2013. Det gamla industriområdet i Simonsland bakom Högskolan har nu omvandlats till Textile Fashion Center (TFC) och rymmer en rad verksamheter med koppling till näringsliv, akademi och samhälle. Textilhögskolan är på plats, nu väntar man bara på den sista hyresgästen; Textilmuseet.

 

Textile Fashion Center

Intervju med Katrin Tijburg om invigningen

Partners loggor

Info #66

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverks-centrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg