Årets decembernyhetsbrev från ADA bjuder såklart på julmarknader men vi har också pratat med Ingrid Elam, dekan vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, är nyfikna på vad som skall hända med Auktionsverkets hus, och tipsar om crowdfundingbidrag och andra bidrag som det är dags att kolla in. Och mycket mer! Som vanligt blir vi glada för alla inspel och info från er om vad som händer. Bara att höra av sej till oss.

Hallå där Ingrid Elam

Bild: Johan Wingborg

Hallå där Ingrid Elam

Nyligen fick vi veta att en grupp internationella forskarstjärnor knutits till fakulteten genom en ny konferens- och publikationsplattform. Vi fick tag i Ingrid Elam, dekan för Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, som berättade mer.

 

Läs hela intervjun här

Twin Peaks intar Roy

Bild: Richard Hoover

Twin Peaks intar Roy

Det blev fullbokat i ett nafs när ADA bjöd in till öppen föreläsning med Twin Peaks-scenografen Richard Hoover och ämnet ”Design for story” 11 dec. Men det finns en väntelista, så misströsta inte helt. Hoover ger också en master class med 18 utvalda deltagare dagen efter, även den full. (Vi planerar vi fler storstilade besök i stil med detta framöver.)

 

Läs mer om upplägget på vår hemsida

Julmarknadspeppen

Bild: Karin/ADA

Julmarknadspeppen

Nu startar den, julmarknadsperioden! Vi trampar mellan varma rum fyllda med vackra saker. Det finns ju verkligen alla sorters julmarknader - men vi har främst valt ut dom som är fokuserade på designers/konsthantverkare. Väl mött i snömodden!

 

Hitta alla marknader på vår hemsida

Kör på och ha kul

Kör på och ha kul

Hårt arbete lönar sig. Man måste brinna för det man gör. Det är inte nödvändigt att tjäna storkovan, men man måste ha kul. Lite så, tycker de fyra killarna bakom nya webb-magasinet Geist; Lucas Löf, Aron Sundberg, Elias Klingén och Markus Bülow. Alla fyra studerar grafisk kommunikation. Geist är deras examensarbete.

 

Magasinet Geist

Stöd Tobiasregistret

Bild: Maria Kask

Stöd Tobiasregistret

En gitarr signerad av Håkan Hellström, en tatuering av Joel Albertsson, konstverk av Ollio, Carolina Falkholt, Linda Spåman, m fl. Dessa och många fler verk, skänkta av lokala konstnärer och designers, kan du köpa på Tradera, en nätauktion till stöd för Kevin Williams och Tobiasregistret. Avslutas 4 dec.

 

Här finns auktionerna och mer info om Kevin Williams och Tobiasregistret

Brewhouse Create speed

Bild: Brewhouse Inkubator

Brewhouse Create speed

Det är gratis och du som vill utveckla ditt företagande får ta del av väldigt mycket under 16 veckor – egen affärsutvecklare, coaching, nätverk, fri arbetsplats, mötesrum, åtta workshops, stöttning, rådgivning och bollplank. Sista ansökningsdag är 8 dec. Deltagarna väljs därefter ut efter intervjuer.

 

Annonsen på ADAs Post-It

Bio ADA-turné

Bild: BradleyGee/FlickrCC

Bio ADA-turné

Design & Thinking är en kritikerrosad och prisbelönad dokumentärfilm om designtänkande och vilken nytta det kan göra för samhället. Många kända branschnamn medverkar. Se den med ADA, vi åker på turné i regionen; Steneby, Rydal, Lidköping, Ulricehamn och Tibro. Efter varje visning blir det samtal.

 

Här finns info om de visningar vi har bokade hittills

Nytt om smart textil

Bild: Hövding

Nytt om smart textil

Den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding är en produkt som innovationssatsningen Smart Textile vid Högskolan i Borås varit med och tagit fram. ”Ett bra exempel på hur smarta textilier kan svara mot ett verkligt behov” menar Lena Berglin, författare till en ny rapport som ger en översikt av den europeiska forskningen på ämnet.

 

Mer om forskningen

Om ljudkonst i stan

Bild: Catharina Dyrssen

Om ljudkonst i stan

Ljuddesign är också en disciplin. Forskargruppen Urban Sound Institute består av tonsättare, ljudkonstnärer, arkitekt, akustiker och ljuddesigner. Hör dem 4 dec i en lunchföreläsning på Artisten (OBS lokal!) berätta om konstnärlig forskning runt ljud och hur det kan tydliggöra stadens rum.

 

Läs mer på vår hemsida

Om Urban Sound Institute

Stenastipendiater får 150 000

Bild: Karin/ADA

Stenastipendiater får 150 000

Konstnären Patric Nilsson och konstnärsduon Nathalie Djurberg & Hans Berg får årets Kulturstipendium från Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur. Det instiftades 1996 och främjar utbildning inom de konstnärliga områdena. Årets stipendiater presenteras med en utställning på Konstmuseet 5 dec - 12 jan.

 

  Stenastiftelsens hemsida

Auktionsverket flyttar

Bild: Auktionsverket

Auktionsverket flyttar

Vad ska hända med anrika huset på Tredje Långgatan 7-9? Specialritat av Carl Fahlström för Göteborgs Auktionsverk, ett av världens äldsta auktionshus, som legat här sedan 1892. Auktionsverket flyttar till nya lokaler på Värmlandsgatan i början av 2014. Huset såldes i våras, men någon köpare finns ännu ej registrerad på Fastighetskontoret.

 

Mer om flytten

Prototypkurs för designers

Bild: A.Davey/FlickrCC

Prototypkurs för designers

Svensk Form Väst arrangerar prototypkurs för möbelformgivare/designers tillsammans med Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg. Kursledare är Sami Kallio och kursen ges under tre helger i början på 2014. Du bör ha en viss vana vid att arbeta i träverkstad. Läs mer och ansök senast 6 dec.

 

Här finns info om kursen

Kreativa Europa

Bild: Creative Europe

Kreativa Europa

EU-kommissionens program för kultur och media, kallat Kreativa Europa, går in i en ny projektperiod, 2014 - 2020. Nya fräscha pengar väntar på sina projekt. Utlysning pågår från 10 dec fram till första veckan i mars, då det är öppet att söka. Den 15 jan 2014 har regionens kultursekretariat en informationsträff.

 

Läs mer och länkas vidare på VGRs hemsida

VGR stöttar crowdfunding

Bild: Kheel Center, Cornell Univeristy/Flickr CC

VGR stöttar crowdfunding

Mikrofinansiering, crowdfunding, är ett sätt att finansiera kulturprojekt. Nu testar Västra Götalandsregionen (VGR) denna form i ett samarbete med crowdculture.se under två år med start 1 jan 2014. Satsningen riktar sig till ideella organisationer, får man privata investerare att nappa, skjuter kulturnämnden till offentliga medel.

 

Läs mer om denna satsning på crowdfunding här

Boksläpp på Konstepidemin

Bild: Shutterhacks/FlickrCC

Boksläpp på Konstepidemin

Det rör sig på Konstepidemin. En ny verksamhetsledare, Maria Olofsson, började i höstas och nyss anställdes Meira Ahmemulic för att utveckla residensprogrammet. Vänföreningen är återuppväckt. Epidemin har fyllt 25 år och 18 dec kommer boken om området ovan Linnéplatsen där över 100 kulturarbetare har sina lokaler.

 

Läs mer om Konstepidemin

Fyra rookies från väst

Bild: Rookies 2013

Fyra rookies från väst

Tre Göteborgsföretag, Castor Pollux, Ever Reve och L´Homme Rouge samt Wilhja från Borås, finns bland de tolv modemärken som blivit utvalda till 2014 års rookies. Ett projekt som drivs av Moderådet och som syftar till att stödja unga modemärken på olika sätt under ett år, bland annat med visningar.

 

Här kan du läsa mer om Rookiesarna

Heijnen till Steneby

Bila: Paul Heijnen

Heijnen till Steneby

Den nederländske designern Paul Heijnen kommer till Stenebyskolan i Dals Långed för ett Artist in residence-projekt. Heijnen, som är en designer i Droogs anda, kommer att jobba med ett antal möbelprojekt, ge workshops, föreläsningar och göra en utställning med nya objekt på Steneby konsthall 11 dec - 23 jan.

 

Mer om Paul Heijnen på HDKs hemsida

Trollhättan inspirerar

Bild: Robin24/FlickrCC

Trollhättan inspirerar

Utmana dina rädslor! Det är huvudtalaren Johannes Hansens budskap inför Entreprenörsdagen i Trollhättan 4 dec, en kostnadsfri inspirationsdag för dig som är, eller vill bli, egen företagare. Ett tiotal organisationer samarbetar om programmet som bl a berör frågorna: Funkar min idé? Vilka möjligheter finns? Hur kan jag få hjälp?

 

Entreprenörsdagen

Stadsodling som näring?

Bild: City of Boston Archives

Stadsodling som näring?

Mistra Urban Futures är ett internationellt forskningscentrum inom hållbar stadsutveckling med huvudkontor i Göteborg. Ett av många projekt under Mistra U F är Grön Produktion som undersöker hur stadsodling kan bli ekonomisk bärkraftig. Intresserade bjuds till två seminarier tillsammans med Stadsjord, det första 2 dec.

 

Om Grön Produktion på Mistra Urban Futures

Information om seminarierna ligger här

Hedenhös i original

Bild: Bertil Almqvist/Göteborgs Konstmuseum

Hedenhös i original

Bengt Almqvists tecknade böcker om Barna Hedenhös är aktuella på flera sätt. Årets julkalender baseras på dem och samtidigt har en planerad nyutgåva av ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” dragits in på grund av ”förlegade värderingar” enligt förlaget. Döm själv! Originalteckningarna ställs ut på Konstmuseet i Gbg t o m 12 jan.

 

Läs mer om utställningen på Konstmuseets hemsida

Nobel drar till Göteborg

Bild: Nobel Week Dialogues

Nobel drar till Göteborg

Nobeldagen närmar sig. Men innan dess deltar årets pristagare i en rad arrangemang, däribland ett i Göteborg för första gången; Nobel-Week-Dialogue. Ämnet är ”Exploring the future of energy” och pristagare, världsledande forskare, beslutsfattare och industriledare samtalar inför publik. Gratis, bara att anmäla sig! 9 dec.

 

Om Nobel Week Dialogue

Om eventet på Svenska mässan

Partners loggor

Info #65

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen), Folk och Form, Konsthantverks-centrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg