Dags för novembers nyhetsbrev. Vi går in i den mörka tiden så nu gäller det att maxa upplevelserna och kunskaperna istället. Vi försöker ge er hjälp på traven med allt som vi har hittat till denna månaden. Har ni tips på grejer framöver så maila oss gärna! Vi söker ju alltid med ljus och lykta efter allt som händer men missar såklart en hel del. Vi publicerar också löpande branschnyheter och massa annat intressant på vår hemsida adasweden.se, så välkomna dit!

Hallå där Joel Rozada!

Bild: Interaktionsbyrån

Hallå där Joel Rozada!

Interaktionsbyrån i Göteborg har kammat hem den prestigefulla designutmärkelsen Red Dot Award för ett uppkopplingssystem på uppdrag av Volvo Car group. Interaktionsbyrån har också uppmärksammats som Gasellföretag av Dagens Industri. Vilka är de? Och vad har de gjort? Vi ringde upp Joel Rozada, vd på Interaktionsbyrån och förhörde oss.

 

 Läs hela intervjun här

Expertpanel om 3D-skrivare

Bild: CretiveTools.se

Expertpanel om 3D-skrivare

Det snackas en hel del om vilka revolutionerande underverk som 3D-skrivare kan åstadkomma. Hur mycket ska man tro på? Bör vi sätta upp makerspaces? Vi har samlat ihop en kvalificerad expertpanel som kan ge dig alla svar. Du får också se skrivare i aktion. Moderator är Örjan Söderberg från Chalmers Teknisk design. 7 nov, anmälan till ADA.

 

 Läs mer och anmäl dej här på vår hemsida

Ljungbergs nysatsar

Melodi av Stig Lindberg. Bild: Ljungbergs textil

Ljungbergs nysatsar

Anrika Ljungbergs textil, numera Ljungbergs factory i Rydboholm, fick ny ägare 2013 och har redan gjort flera intressanta nysatsningar. Bl a har man köpt rättigheterna till ett antal ej tidigare tryckta mönster av Stig Lindberg, 50-talets store designikon. Det pågår också en inventering av den mönsterskatt företaget samlat på sig under sin 180-åriga historia.

 

 Stig Lindberg-mönstrena

 Ljungbergs egen story

F&B igen, igen och igen …

Bild: Cresta Awards, beskuren

F&B igen, igen och igen …

Vad gör de egentligen, där på Forsman & Bodenfors för att hålla sig så överlägsna? År efter år, i snart 30 år, har denna Göteborgsbaserade reklambyrå toppat alla ranking- och prislistor. Nu senast i New York där Cresta Awards 2013 presenterades. Och visst var det F&B som tog hem flest priser på 100-wattsgalan i Stockholm härförleden.

 

 Cresta Awards

 100-wattaren

Söderberg x 2 på Röhsska

Bild: Happyf&B/Röhsska (beskuren)

Söderberg x 2 på Röhsska

I år presenterar Röhsska museet två grafiska formgivare, tillika Söderbergspristagare. Dels isländaren Hjalti Karlsson som är 2013 års mottagare av priset. Därutöver en minnesutställning om HC Ericson som avled 2012 och  som fick Torsten och Vanja Söderbergs pris 2002. Flera föreläsningar i anslutning. Vernissage på bägge den 5 november.

 

 Hjalti Karlsson på Röhsska

 HC Eriksson på Röhsska

Fanfar för bilderboken

Bild: Stevendepolo/FlickrCC

Fanfar för bilderboken

Vad kännetecknar en bilderbok idag? Vad berättar man om, och hur gör man det? Tolv unga nordiska bilderboksskapare ställer ut på Nordiska Akvarellmuseet under temat ”Bilderbokens nya skepnader”. Den 8 nov blir det ett kostnadsfritt seminarium i samband med lansering av boken ”En fanfar för bilderboken”, många illustratörer deltar.

 

 Akvarellmuseets hemsida

 Utställning samt anmälan till En fanfar för bilderboken

Konsthantverk och teori

Bild: Mapping Contemporary Craft Theories

Konsthantverk och teori

Vik helgen 8-9 nov om du är intresserad av teoribildning runt det samtida konsthantverket. Då står Röhsska museet, KHVC och HDK som värdar för ett tvådagarsseminarium i ämnet och gästföreläsare är många internationellt kända namn som Jorunn Veiteberg, Martina Margetts, Liesbeth den Besten och Ezra Shales med flera.

 

 Mapping Contemporary Craft Theories

Deadline för kulturstipendier

Professor Willstätter, nobelpristagare i kemi 2015. Bild: National Library of Congress/Flickr CC

Deadline för kulturstipendier

Kulturarbetare i behov av finansiering? Då ska du hålla ett extra öga på Konstnärsnämnden, där går två deadlines ut i november. Projektbidrag inom bild och formområdet måste du söka senast 27 nov. Deadline för internationellt kulturutbyte är 13 nov. Du kan också söka kulturstipendium från Göteborg stad, senast 15 nov.

 

 Kulturstipendium Göteborgs stad

 Konstnärsnämndens bidrag

Interior 13 i Tibro

Bild: Inredia

Interior 13 i Tibro

Är du inredare eller inköpare inom hotell och restaurang? Inredia i Tibro arrangerar en utbildnings- och inspirationsdag för dig den 21 nov. Då får du träffa ett tiotal Tibroföretag inom möbel- och inredningsbranschen, det blir också föreläsning av Material ConneXion, materialbiblioteket som nu finns representerat i Skövde.

 

 Interior 13

Final i årets modetävling

Bild: Jennifer Kivinen

Final i årets modetävling

Det är riktigt fina priser i modetävlingen Show Up Fashion Award som arrangeras av Marketplace Borås. Ett sätt att stödja unga oetablerade modedesigners i början av sin karriär. Den 28 okt meddelades finalisterna och på en gala den 28 nov avgörs vem som kammar hem de 75 000 kronorna, förutom en mängd andra värdefulla företagsstöd.

 

 Show Up Fashion Award

 Finalisterna

Öppet hus hos konsten

Öppet hus hos konsten

Dags för den årliga chansen att se vad de har för sig där på de konstnärliga utbildningarna under konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitet - design, konsthantverk, film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Det är öppet hus på alla institutionerna fredag den 29 nov kl 12-18. (På Högskolan för scen och musik är det öppet hus fredag den 15 nov kl 10-16.)

 

 Öppet hus Akademin Valand

 Öppet hus HDK 

 Öppet hus HSM

Professor i entreprenörskap

Bild: Chalmers logotyp

Professor i entreprenörskap

Chalmers har fått sin första biträdande professor inom entreprenörskap. Tjänsten har gått till forskaren Mats Lundqvist, verksam vid institutionen Teknisk ekonomi och organisation samt föreståndare för Chalmers entreprenörsskola. Hans egen forskning rör ”University Entrepreneurship” och handlar om insikter runt entreprenöriellt lärande på alla nivåer.

 

 Mer om Mats Lundkvist

Nya Hisingsbron närmar sig …

Utsikten blir nog densamma. Bild: Bernt Rostad/FlickrCC

Nya Hisingsbron närmar sig …

Fem världsberömda arkitektkontor, däribland norska Snøhetta och brittiska Zaha Hadid, gick vidare i tävlingen och fick rita på nya Hisingsbron. Förslagen är inlämnade och nu ställs de ut i Älvrummet med högtidlig avtäckning i samband med sopplunch 7 nov. Stadsarkiktekten m fl närvarar. Runt årsskiftet presenterar juryn vinnaren.

 

 Mer om de fem utvalda, jury samt tidsplan här

 Presentation i Älvrummet den 7 nov

Ur Skog Arkitektur

Bild: Ur Skog

Ur Skog Arkitektur

Ur Skog är ett designprojekt i Dalsland som verkar för att skapa nya produkter och tjänster från skogen. På initiativ av CaseStudio i Göteborg utvecklas nu projektet. En förstudie ska utreda möjligheterna för en arkitekturprofilering i Dalsland. Bengtsfors kommun och Regionutvecklingsnämnden finansierar. Dalslands konstmuseum är projektägare.

 

 Läs mer om Ur Skog Arkitektur här

Ska Kvillehallen vinna?

Bild: Karin/ADA

Ska Kvillehallen vinna?

Många arkitekturtävlingar avgörs i november. En hel del västsvenska projekt finns bland de nominerade till Sveriges Arkitekters fyra tävlingskategorier; Kasper Salinpriset, Guldstolen, Bostadspriset och Sienapriset. Vilka vinnarna blir, det får vi veta på...

 

 Läs mer om alla deltävlingarna och de västsvenska bidrag som är nominerade här

Filippa K + Rörstrand

Bild: Rörstand museum (beskuren)

Filippa K + Rörstrand

Rörstrand museum i Lidköping lockar med en utställning runt modevarumärket Filippa K:s samarbete med den anrika porslinstillverkaren Rörstrand. Vernissage 7 nov. ”En framtida klassiker” menar museet om Filippa K-muggen som designats av Åsa Stenerhag. Dock ej tillverkad i Lidköping, numera finskägda Rörstrand flyttade tillverkningen utomlands redan 2005.

 

 Rörstrand museum

Mäktiga gobelänger prisas

Utsnitt ur Annika Ekdahls gobeläng "Barockfesten"

Mäktiga gobelänger prisas

November är prisernas månad. I Borås har Fokusstiftelsen galaevent i Åhaga konserthus den 5 nov. Då får textilkonstnären Annika Ekdahl ta emot Nordic Award in Textile (250 000 kr) för sina storslagna gobelänger som gett nytt liv åt en historisk genre och teknik. Utställning på Abecita konstmuseum och konstnärsföreläsning (6 nov) blir det också.

 

 Läs mer om pris och pristagaren

 Föreläsning på Textilhögskolan

Julkreatörer sökes

Bild: Vinoth Chandar/FlickCC

Julkreatörer sökes

Redan i förra månaden kunde vi rapportera om ett antal julmarknader runt om i regionen. Nu kommer ytterligare två i Göteborgs innerstad; Folk och Forms julmarknad i Artilleristallet 14-15 dec och Metamorfos på 2lång, Andra Långgatan den 14 dec. Vill du sälja dina grejer där? Ansök senast 8 nov, respektive 15 nov.

 

 Folk och Form Jul

 Metamorfos på 2lång

Partners loggor

Info #64

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med nio andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen) Folk och Form, Konsthantverkscentrum, Inredia och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg