I höstens andra nyhetsbrev har vi massor av tips. Samtidsfilm och samtidskonst möts i Göteborg, i Sjuhärad händer det massor av moderelaterat, problemet med för lite och för mycket frukt hos folk verkar få en lösning och redan nu dags att börja planera inför årets julmarknader, tro't eller ej. Har ni tips på grejer framöver så maila oss gärna!

Hallå där Dick Ander!

Bild: Batteri

Hallå där Dick Ander!

Dick Ander är juryns ordförande i Svenska Designpriset, vilket de senaste åren blivit allt större och större, och med stor lokal närvaro i nomineringar. Baserad i Göteborg dessutom, det är inte det vanligaste. Vi blev nyfikna och kollade upp alltihopa med honom.

 

Läs hela intervjun på vår hemsida

KKV GBG får fin utmärkelse

Bild: Svensk Form

KKV GBG får fin utmärkelse

Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg får priset Årets Formbärare. För att de med sina elva välutrustade verkstäder, sitt varierade kursutbud och engagerade medarbetare skapar unika möjligheter för designers i vår region att förverkliga sina idéer. Det är Svensk Form Väst som delar ut priset. Ett led i ett riksomfattande firande av föreningen Svensk Forms födelsedag 6 okt (f. 1845).

 

Mer om jubileet på Svensk Forms hemsida

Nya tidningar i GBG

Bild: Andrea44/FlickrCC

Nya tidningar i GBG

Papperstidningen är döende säger man. Men inte i Göteborg, här föds nya. Som Hunger, ett matmagasin från gänget bakom Offside och Filter. Mats-Eric Nilsson, som skrev boken Saltad nota, är chefredaktör, så man kan vänta sig ett kritiskt öga. Nytt är också gratismagasinet Hela Stan, ett samarbete mellan GP och Djungeltrumman med fokus på nöje, mode, klubbliv etc.

 

Hunger
Hela Stan

Samtidskonsten under lupp

Bild: Samtidskonstdagarna

Samtidskonsten under lupp

Med anledning av att GIBCA, Göteborgs interntionella konstbiennal, pågår i Göteborg har Riksutställningar förlagt sina Samtidskonstdagar här 18–20 okt.  En mötesplats för professionella inom samtidskonst i Sverige. I samtal, debatt och workshops undersöks nya institutionella och curatoriella metoder, relationen till det omgivande samhället och institutionens värde.

 

Samtidskonstdagarna

Arkitektstudenter bjuder in

Bild: Aateljen

Arkitektstudenter bjuder in

Aateljén är en nystartad arkitektstudio, skapad av arkitektstudenter på Chalmers. Här jobbar de tillsammans med skolprojekt och har ett utställningsrum för utåtriktade aktiviteter som föredrag, workshops etc. Vi vill bredda arkitekturfältet och samarbeta mer med andra, som idéhistoriker, kulturvetare och humanekologer m fl säger Amanda Rydenstam. På Kulturnatta 11 okt är det öppet hus på Aateljén.

 

Aateljen

The naked brand

Bild: The Naked Brand

The naked brand

Den 30 okt bjuder ADA in till biografen Capitol och filmen The Naked Brand av Jeff Rosenblum. En berättelse om hur företag steg för steg kan bidra till en bättre värld genom att berätta sanningen om sina produkter och etiken bakom. Det räcker inte längre med att se bra ut. Man måste vara det också. Anmälan till ADA.

 

The Naked Brand
ADAs filmvisning

Hämta frukt gratis

Bild: Muffet/FlickrCC

Hämta frukt gratis

Kretsloppsparken i Alelyckan har man tagit det här med återvinning av fallfrukt ett steg längre. Man gör inte biogas av inlämnad frukt i första hand, utan vem som helst får hämta. Men fler vill ha, än vad som lämnas in, säger man på parken och hänvisar också hugade till sajten www.pallafrukt.se där villaägare erbjuder frukt direkt från träden.

 

Om Kretsloppsparkens fruktförmedling
Pallafrukt.se

Så blir du framgångsrik

Bild: Christina/ADA

Så blir du framgångsrik

En entreprenör, en utvecklare och en identitetsskapare. Har du de tre rollerna representerade i ditt företag, är chansen stor att du blir framgångsrik. Antti Ainamo, professor vid Aaltouniversitetet i Helsingfors har, genom att studera finska hårdrocksband (!) kommit fram till detta och berättar mer i en lunchföreläsning på HDK ons 23 okt kl 12. Anmälan till ADA.

 

Entreprenöriella passioner

Vem ritar högsta huset?

Bild: Arkitekt

Vem ritar högsta huset?

Startskottet har nu gått för området Karlavagnsplatsen på Lindholmen, som bland annat kommer att innehålla ett av Nordens högsta hus. Vem får äran att rita? Ja, det vet vi först i december, då meddelar juryn vilka arkitektkontor som gått vidare efter den internationella prekvalificeringen, sista datum för inlämning till den är 13 nov.

 

All info om tävlingen på Arkitekt

Dags tänka julmarknad

Bild: Karin/ADA

Dags tänka julmarknad

Det börjar lacka mot jul och är du designer eller konstnär kan det vara dags att tänka på försäljningsställen. I år arrangerar Röda Sten julmarknad för första gången 29/11–1/12, ansök senast 1 nov. Not Quite i Dalsland har marknad 8–9 dec, sista ansökningsdag är 4 nov. À la London söker också design till sin julmarknad 24 nov, ansök före 15 okt.

 

Röda Stens julmarknad
Not Quites julmarknad
Á la Londons julmarknad

Utveckla ditt företag

Bild: Kultivera

Utveckla ditt företag

Designer, artist, reklamare eller frilansare? Drivhuset erbjuder en kurs för dig som vill utveckla din affärsverksamhet genom en metod som tagits fram tillsammans med Chalmers entreprenörsskola. Den riktar sig speciellt till företagare inom de kreativa näringarna och finansieras bl a av Västra Götalandsregionen. Anmäl ditt intresse före 18 okt.

 

Kultivera

Konstskandaler i ny kurs

Bild: Karin/ADA

Konstskandaler i ny kurs

Minns ni konstbråket med Anna Odell, eller det om nakenbilder på Valand? En ny kurs på Valand tar upp ämnet: Censur och kontrovers: Konst, media och offentligheten och leds av Mick Wilson. Bara en av många nya fristående kurser på Valand och HDK inför våren 2014. 15 okt är sista ansökningsdag.

 

Valands fristående kurser
HDKs fristående kurser

Västsvenska Filmdagar

Bild: Västsvenska filmdagarna

Västsvenska Filmdagar

Framgångsrika Gothenburg Film Studios på Lindholmen bjuder in till tvådagarsevent 4–5 okt. Ett starkt program som bl a ger möjlighet till ett personligt samtal med någon av Sveriges filmkonsulenter. Manusförfattaren Cilla Jackert (Känn ingen sorg) kommer, och tre filmregissörer ska samtala om misslyckande. Dessutom invigning av ny mötesplats för unga filmare, speed-dating, quiz, mat, mingel …

 

Västsvenska Filmdagar

RättBuss till Not Quite

Bild: Rätt Buss

RättBuss till Not Quite

En busslinje som du aldrig sett den förr. Glöm alla förväntningar om vad en bussresa kan vara, så beskriver Kulturföreningen Bussfolket sin 15 meter långa upplevelsebuss som kör en laddad tur från Göteborg till konstcentret Not Quite den 20 okt. Gratis, men föranmälan. Bussen kör också till andra platser 18–20 okt, den ingår i GIBCA-biennalen.

 

RättBuss till Not Quite

Spelfestival i Skövde

Bild Sweden Game Festival

Spelfestival i Skövde

I Skövde finns Sveriges dataspelsbransch i koncentrat. 400 studenter, 30 forskare och ett 20-tal dataspelsföretag som sysselsätter hundratals utvecklare. Vill du veta mer? Då ska du besöka spelfestivalen i Skövde 4–5 okt, ett matigt program där du får inblick i det mesta runt denna bransch, dessutom seminarium på högskolan om kulturarv och spelteknologi.

 

Sweden Game Festival

Björklund till Textilhögskolan

Bild: Moa Carlsson, Högskolan i Borås

Björklund till Textilhögskolan

Nu har Textilhögskolan flyttat in i sprillans nya lokaler på Textile Fashion Center strax bakom högskolan i Borås. Den festliga vip-invigningen den 17 okt förgylls med tal av utbildningsminister Jan Björklund. Alla andra får komma på Öppet hus, med rundvandring, föreläsningar och workshops lördag den 19 okt.

 

Öppet Hus

 

Mode och identitet

Bild: West Identity/Mods Magazine

Mode och identitet

West identity heter en utställning på Rydals museum som vill visa bredden och variationen i mode från Västsverige.  Sebastian Kjersén från MODS Magazine har gjort urvalet. De klädmärken som deltar är; 8848 Altitude, Craft, Didriksons, Eton, Maska, Rut & Circle ?samt Twist & Tango. En installation av stylisten Sidsel Löyche ingår också. Vernissage 10 okt.

 

West Identity
Rydals museum

Partners loggor

Info #63

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen) och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg