Välkomna till höstens första nyhetsbrev och en månad fullmatad med saker att göra. Göteborgs internationella konstbiennal är i år större än någonsin. Många västsvenskar åker snart över vattnet för att ställa ut på London Design Festival. Bokmässan stundar i slutet på sept och där emellan händer plenty! Vi har listat en del till er. Har ni tips på grejer framöver så är ni hjärtligt välkomna att höra av er hit.

Hallå där Stina och Edi!

Bild på Edi Muka t.v. av Jutta Benzenberg. Bild på Stina Edblom privat.

Hallå där Stina och Edi!

Stina Edblom och Edi Muka är konstnärliga ledare för GIBCA, Göteborgs internationella konstbiennal för samtidskonst, som öppnar på lördag den 7 sep. Ge oss tre anledningar - varför ska man besöka årets biennal?
- Massor av konst och grymma konstnärer, i år medverkar.....

 

 

Läs hela intervjun på ADAs webb

Ikoniska ikoner

Bild: Susan Kare

Ikoniska ikoner

ADA har lockat hit den amerikanska pionjären Susan Kare för att tala om ikoner. Kare jobbade tidigt med Steve Jobs på Apple och satte flera av typsnitten och ikonerna för det första Macintosh-operativsystemet. Idag är hon frilans och hennes pixelkonst kan man bland annat se på MOMA. Träffa henne den 17 sept kl. 17.30.

 

Susan Kare till Gbg

Kolla! utställning

Bild: Kolla!/Svenska Tecknare

Kolla! utställning

Kolla! är en årlig tävling för illustratörer, grafiska formgivare, Art Directors, regissörer, serietecknare och animatörer. Nu visas de nominerade bidragen på Konstnärshuset i Stockholm 6–11 sep. Från väst hittar vi Happy F&B, Linda Spåman och HDK studenten Linnea Puranen. Vinnarna presenteras den 11 sep.

 

 

Kolla! på Konstnärshuset

Mera London

Bild: Eggrole/FlickrCC

Mera London

Det finns många anledningar att åka till London den här månaden. KOMM slår ett slag för en inspirationsresa till London 11–13 sep. Den vänder sig till byråledare som vill inspireras och utveckla både sig själv och sin byrå ur ett ledarskaps- och affärsperspektiv. En del av Agency Leaders Roundtables program.

 

 

Resa till London

Flodas framtid

Bild: ADA

Flodas framtid

I Göteborgs innerstad har det under en längre tid bedrivits stadsutveckling enligt BID-metoden, det vill säga i samverkan mellan privat och offentlig sektor. Nu pågår ett liknande landsbygdsutvecklingsprojekt i Floda. Erfarenheter från de båda projekten redovisas i ett BID- seminarium i Floda och ett studiebesök i Göteborg 17–18 sep.

 

Snack om BID

Archileaks blir analoga

Bild: Archileaks

Archileaks blir analoga

Okidoki grundade Archileaks som ett digitalt forum där arkitekter kan dela, ”läcka”, kunskap, erfarenhet och information till varandra, med syfte att skapa bättre arkitektur. Nu drar man även  igång en föreläsningsserie. Först ut är Ola Andersson 18 sep som skrivit den uppmärksammade Vykort från Utopia om stadsutveckling. Föreläsningen följs av en debatt.

 

Archileaks talks

Greenhouse söker formgivare

Bild: Greenhouse

Greenhouse söker formgivare

Vill du ställa ut på Greenhouse 2014, mässan för oetablerade designers, grupper och skolor som söker samarbetspartners, producenter och kunder? Då är det dags att skicka in ansökan. Den 20 sep är deadline till den jurybedömda mässan som ligger i anslutning till Stockholm Furniture Fair den  4–8 feb 2014.

 

Deadline Greenhouse

Västsvenskt i London

Bild: Kristian Lövenborg. Emelie Ahlnérs tv och th Jesper Danielssons kollektioner.

Västsvenskt i London

Snart öppnar London Design Festival (14–22 sept) med över 300 event och utställningar. Flera västsvenskar är på plats. Avgångsstudenterna vid Textilhögskolan i Borås gör en visning 14 sep kl 11 på Vauxhall Fashion Scout. Svensk Forms utställning UNG visas på Designers block på Southbank Center 19–22 sep och fler andra västsvenskar visar upp sig i storstaden.

Västsvenskar i London
London Design Festival

Världen nära oss

Bild: Photoshop Roadmap/FlickrCC

Världen nära oss

Är du formgivare och intresserad av att skapa kontakter i våra grannländer är det kanske en bra idé att åka på mässa och reka. Designers Saturday i Oslo inträffar 7–8 sep. I Helsingfors går Habitare av stapeln 18–22 sep och där på avdelningen för Ecodesign hittar man i år Stenebystudenterna Juan Cappa och Petter Olsson.


Norge
Finland

Möbeldagarna i Tibro

Bild: Christina von Brömsen

Möbeldagarna i Tibro

Sista helgen i sept vallfärdar många köpsugna inredningsnördar till Tibro. Då är det öppets hus och fabriksförsäljning hos flera lokala möbelproducenter. Köerna brukar ringla hundrameterslånga för det finns stor chans att fynda. Även Inredia, Tibros nya center för inredningsbranschen, har öppet och i biblioteket visar man Svensk Forms utställning Design S.

 

Möbeldagarna i Tibro

Bokmässan digital

Bild: Melenita2012/FlickrCC

Bokmässan digital

En nyhet på årets Bokmässa är det Digitala Torget, en gemensam mötesplats för det pappersbefriade ordet. Här hittar man förlag såväl som leverantörer av olika tekniska produkter och tjänster. Frågor runt digitala media diskuteras med svenska och internationella talare och paneldebatter. 26–29 sep smäller det.

 

 

Bokmässan

Fiskekôrka k-märks

BIld: Sebilden/FlickrCC

Fiskekôrka k-märks

I veckan beslutade byggnadsnämnden i Göteborg att byggnadsminnesförklara Fiskekôrka, som hittills saknat skydd. Den kyrkliknande saluhall invigdes 1874. Den ritades av dåvarande stadsarkitekten Victor von Gegerfelt som en lokal för fiskauktioner. Men den verksamheten flyttades redan 1910 till Fiskhamnen.

 

 

K-märkt

Fresh Fish på Röhsska

Bild: Fresh Fish

Fresh Fish på Röhsska

Röhsska museets nye chef Tom Hedqvist är på plats och höstsäsongen börjar med flera nya utställningar. Vinnarna från modemässan Fresh Fish visar ungt mode f o m 10 sep. En utställning av Nyförvärv öppnar den 17 sep. Auditoriet är stängt, istället blir det fria lunchföreläsningar med början 24 sep.

 

 

Röhsska museet

Sök projektpengar

Bild: Wiertz Sébastien/FlickrCC

Sök projektpengar

Både Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad har ögon och plånbok öppna för intressanta kulturprojekt som gagnar livet och medborgarna i staden och regionen. Har du en bra idé men inte några pengar, skicka in en ansökan typ nu. Den 15 sep är det deadline för att söka projektmedel.

 

 

Pengar VGR
Pengar Göteborgs stad

Pecha i Trollhättan

Bild Innovatum Trollhättan

Pecha i Trollhättan

Tolv peppade talare står redo att inta N3 Klubbscen på Nohabgatan i Trollhättan den 11 sep. I det koncentrerade pecha kuchaformatet; 20 bilder x 20 sekunder blir det snack av copywriters, arkitekt, konstnär, cirkusartist, ljudkompositör, lektor, indiefilmare, entreprenör, med mera med mera. 18.30–23. Se hela talarlistan under länken.

 

 

Pecha i Trollhättan

Frilagret växer

Bild: Frilagret

Frilagret växer

Frilagret är en arena för ung kultur och ligger i Lagerhuset, ett stenkast från Järntorget i GBG. Nyss öppnade man kafé. Nu startar inkubatorprogrammet Frikubator som vänder sig till kulturutövare och kulturentreprenörer mellan 16 och 24 år. Projektplaner och affärsplaner står på schemat. Sista ansökningsdag är 16 sep.

 

 

Frilagret

Partners loggor

Info#62

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen) och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA och redaktör Anna-Stina Lindén Ivarsson
Form: Hanna Westberg