Semester stundar bortom vägkröken, men först ska alla avslut göras och skrivbordet rensas. Den som redan gjort sin läxa kan kasta sig ut i sommarhänget. Det finns en hel del att ta del av. Som Love Explosion på Konsthallen, massor av göteborgskonstnärer visar upp sig. Röda Sten börjar sommaren med en DIY satsning. I Västra Götaland lever också konsten med många utställningar. Två nya chefer med kulturanknytning kan vi också presentera. Vi ses i september igen. Trevlig sommar!

Hallå där Tom Hedqvist!

Bild av Tom Hedqvist privat

Hallå där Tom Hedqvist!

Hej Tom och välkommen! Du tillträder tjänsten som ny museichef på Röhsska museet den 1 juli. I januari fick vi veta att du fått tjänsten. Hur har du använt våren? Har du förberett dig på något sätt?
– Jag har haft enskilda samtal med mina blivande kollegor, totalt 35 personer, och har insett att situationen ej är helt enkel.

 

 

Läs hela intervjun på ADAs webb

Sommarkurser

Bild: ADA

Sommarkurser

När du tröttnat på hängmattan, badet och saften så finns det en del sommarkurser att hoppa på. Nääs, Stenebyskolan, Gerlesborgsskolan, Konstnärernas kollektivverkstad och flera andra ställen runt om i Västra Götaland håller kurser i de flesta hantverk man kan tänka sig. Kolla vår lista under länken.

 

 

Sommarkurser

Ägarbyte mitt i stan

Bild: Emma Backman, Göteborg & Co/FlickrCC

Ägarbyte mitt i stan

Den kulturintresserade fastighetsägaren Christer Harling har sålt av flera fastigheter runt Magasinsgatan/Vallgatan/ Victoriapassagen i Göteborg till Wallenstam. Vi undrade hur framtiden ser ut nu? Vi ställde två korta till Wallenstams vice VD Thomas Dahl.

 

 

 

Två korta med Thomas Dahl

Love

Bild: Göteborgs Konsthall

Love

Göteborgs Konsthalls sommarutställning Love Explosion saknar all form av tematisk eller konceptuell underfundighet (enligt dem själva). Däremot lovar den engagemang och kreativ själ. 27 konstnärer från Göteborg medverkar. Den 14 juni är det vernissage, dagen efter (den 15 juni) är det picknick och konsert och på söndagen (16 juni) konstnärssamtal. Kolla in hela programmet och utställare under länken.

 

Love Explosion

Julian Red firar tio

Bild: Jimmy Hansen

Julian Red firar tio

Vart tog de vägen, västsvenska Julian Red som bl a gjorde uppskattade jeans? Det har varit extremt svårt för oss mindre varumärken i några år, men nu är vi tillbaka med en ny kollektion” säger Mattias Lind som startade Julian Red i Göteborg 2003. 10-årsjubileet firas med en utställning på Not Quite i Fengersfors 28 juni–29 juli, där kontoret numera finns.

 

Julian Red 10 år

Göteborgskt på Cannes Lions

Göteborgskt på Cannes Lions

Det är 60-årsjubileum för Cannes Lions. Sådär 11 000 personer förväntas delta i denna megafest för kommunikationsbranschen som pågår 1622 juni i Cannes. Massor av seminarier och workshops, 60 nyckel-talare, bland annat Vivienne Westwood och Rem Koolhaas. Och ett svenskt 3-dagars seminariumprogram med branschnamn som Gustav Martner från CP+B i GBG.

 

Cannes Lions
Made in Sweden

Utflykter

Bild: ADA

Utflykter

Så här i utflyktstider blir hela Västsverige som ett stort konstmuseum. I Tibro visas UNG design. I Dalsland lockar Halmens hus, Steneby konsthall, Not Quite och Dalslands konstmuseum med annat sevärt. På Marstrand finns Strandverket och i längre upp i Bohuslän Akvarellmuseet och skulpturlandskapet Pilane. Bland mycket, mycket annat … Vi har listat några utflyktsmål till er.

 

Sommarutflykter

Konsten och kapitalet

Bild: Steven Depolo/FlickrCC

Konsten och kapitalet

I två nyutkomna nummer av de Göteborgsproducerade tidningarna anrika Paletten och nättidningen Alba, diskuteras kulturens roll och framtid. Kan konstnärer få snurr på företagsaffärer? Och är det i så fall rätta vägen att gå för den fria konsten, frågar Paletten i en kritisk text. Läs själv och gå på release och paneldiskussion om artikeln  orsdag 13 juni i Göteborg.

 

Paletten
Alba

Söderbergspriset till Island

Bild: Mikael Lammgård, Röhsska museet

Söderbergspriset till Island

Hjalti Karlsson, grafisk formgivare från Island, verksam i New York i den egna designstudion Karlssonwilker inc, är årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, på 1 miljon kronor. 4 november får han priset och utställningen invigs på Röhsska. Då öppnar också en minnesutställning över formgivaren HC Ericson som gick bort 2012.

 

Söderbergspriset

Klart om Papyrus i Mölndal

Bild: Jan Jörnmark/Foreningsarkivet i Sydvästra Gotaland

Klart om Papyrus i Mölndal

Nu är det klart vilka som får exploatera den övergivna industrimarken i Mölndals övre, där Papyrus för inte så länge sedan drev verksamhet. Husen ska rivas och ge plats för ca 2 000 bostäder och 100 000 kvm kontorslokaler. Ett konsortium på sex företag har bildats där bland andra Wallenstam ingår. Hur ser det ut nu? Kolla in Jan Jörnmarks film om Papyrusområdet nedan.

 

Papyrusområdet

Boxen

Boxen

Kreatörer är experter på att lösa problem och utveckla idéer men kommer ofta in sent i processen. Nu testar ADA en ny mötesplats där kreatörer möter andra branscher i innovation under två halvdagar. Tanken är att försöka utveckla nya produkter, tjänster och företag. Mer detaljer under länken.

 

Boxen

Ny kulturchef

Bild: Johan Wingborg.

Ny kulturchef

Nu är det bestämt. Staffan Rydén, 62, nuvarande prefekt för Högskolan för scen och musik i Göteborg, blir Västra Götalandsregionens nye kulturchef. Han har tidigare bl a varit VD på Folkoperan, vice VD på Dramaten och evenemangschef i Stockholm stad. "Som regionens kulturchef får jag en lite större palett. Där får jag också användning för min botten i statsvetenskap och mitt engagemang i samhällsfrågor" säger Staffan Rydén till GP.se.

 

Göteborgs-Posten
VGR

F&B gjorde det igen

Bild: Sue Clark/FlickrCC

F&B gjorde det igen

Reklambranschen är världsbäst på att tävla och i täten hamnar väldigt ofta de göteborgska Forsman & Bodenfors. Nu har det hänt igen. För andra året i rad kom F&B på 1:a plats i Resumés tävling SBB, Sveriges Bästa Byrå. Alla vill jobba med dem. Lillebror, Happy F&B, kom inte långt efter, på 6:e plats.

 

 

Sveriges bästa byrå

Kviberg söker kreatörer

Bild: Karin/ADA

Kviberg söker kreatörer

Kvibergsområdet i Göteborg finns två gamla villor med rum i olika storlekar. Idag står husen tomma men tanken är att de ska hyras ut till personer, företag eller föreningar som har en kreativ, social eller ideell inriktning. I veckan höll de öppet hus med visning, missade ni det och är intresserade så är det nog bara att kontakta dem. Kolla info nedan.

 

Hyra ställe på Kviberg

DIY på Röda Sten

Bild: Karin/ADA

DIY på Röda Sten

Röda Sten söker alla som uppfinner föremål och vill skapa nytänkande lösningar och inspireras av andra, istället för att gå vilse i konsumtionssamhället. Är du en av dem så häng på Röda Stens DIY & Hantverksmässa som sker i samband med vernissaget av The Common roof 15-16 juni. Gratis, och alla är välkomna med ansökan om att få sälja.

 

Röda Sten

Kalas

Bild: ADA

Kalas

Om några år (2021) fyller Göteborg 400 år. Det ska såklart firas och förväntningarna är höga. Kommunstyrelsen har gett Göteborg&Co i uppdrag att hålla i trådarna. De har jobbat med medborgare och experter i snart två år och nu finns det 20 förslag som man går vidare med. ADA projektleder två stycken; Världens bästa stad när det regnar och Tillåtande oaser. Mer om dem under länken.

 

ADA och 2021

Partners loggor

Info#61

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen) och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA
Form: Hanna Westberg