En händelserik månad tar sin början. Examensutställningarna duggar tätt tillsammans med festivaler och konferenser. Och så blir det samtal om konsumtion på Pustervik och om Milano och design på Röhsska. Sköna maj, vi har längtat efter dej!

Hallå där Nanette Espinasse!

Bild: Veronica Rönnlund

Hallå där Nanette Espinasse!

Du är verksamhetsledare för Marketplace Borås. I år arrangeras Modebranschens dag i Borås, istället för som tidigare, i Stockholm. Vad säger du om det?
- Vi är såklart väldigt glada  att branschen har fått upp ögonen för att vi satsar väldigt hårt i den här regionen på textil- och modeindustrin.

 

 

Läs hela intervjun på ADA

Examen

Examen

Flera konstnärliga högskoleutbildningar i Västra Götaland visar sina avgångsutställningar i maj. Akademin Valand med foto och måleri, Arkitektur på Chalmers, Textilhögskolan, HDK vid Steneby mfl. Vi har satt ihop en lista till er. Kan tänkas att vi missat grejer så lägg gärna till.

 

 

 

Examenslistan

Omställning?

Bild: Karin/ADA

Omställning?

Vad händer med kreatörers jobb om vi inte köper prylar, hus och tjänster? ADA håller i ett samtal om minskad konsumtion och kreatörers framtid i den ekvationen. Katja Pettersson f d FRONT-medlem, nu bl a lektor på Beckmans, Mats Williander från Sustainable Business och Otto von Busch forskare och professor på Konstfack är gäster. Johanna Ståhl från Camino är moderator.

 

Omställning?

Gasklockan får rivas

Gasklockan får rivas

På valborgsmässoafton 2013 tog byggnadsnämnden beslutet, Gasklockan i Gullbergsvass (Gbg) får rivas. Det är 13 år sen Göteborg Energi lämnade in sin rivningsansökan. Sedan dess har ärendets stötts och blötts. Många bevaranderöster har höjts för byggnadens kulturhistoriska värde. Nu är den i mycket dåligt skick och marken förorenad, skäl som fällde avgörandet.

Gasklockan rivs

Vad är det värt?

Bild: Komm

Vad är det värt?

Har du och kunden samma definition av vilket värde ni skapar? Om inte, finns det hopp?! Komm arrangerar ett lunchmöte i Gbg den 15 maj under rubriken Affärsnytta och debitering. Mats Rönne, som bl a har ett långt förflutet som global varumärkeschef på Electrolux och Ericsson och vd på flera byråer, leder samtalet.

 

Affärsnyttta och debitering

Secret love

Bild: Chi Peng, Sprinting forward 2

Secret love

Världskulturmuseet i Gbg, visar just nu den internationellt uppmärksammade utställningen Secret love, om konst och tabubelagd kärlek i Kina. Tjugoåtta konstnärer, hundrafemtio verk som alla ger uttryck för ämnen som identitet, sexualitet och normer. Världsnamn som Gao Brothers, Chi Peng, och Ma Liuming visar foto, video, måleri, performance.

 

Secret love

Katziing

Katziing

Har du ett företag eller arbetar som frilans inom kulturområdet och är intresserad av att utveckla ditt företagande? Då ska du anmäla dig till Katziing, en kostnadsfri konferens för kulturskapare och kreatörer arrangerad av Västra Götalands regionen. Den 15 maj är den på Innovatum Trollhättan.

 

Katziing

Fiesta!

Bild: Marilyn Roxie/Flickr CC

Fiesta!

Det verkar vara festivalyra i väst i maj. Hammarkullekarnevalen, Sveriges största karneval, den 24 -26 maj. Samma helg blir det musikfestival på Knarrholmen och så HBTQ festivalen i Göteborg, West Pride 2013, den 29 maj – 2 juni. Då kan man bland annat gifta sig i Trädgårdsföreningen.

Hammarkullefestivalen
Knarrholmen
WestPride

Födelsedagskalas

Bild: Not Quite

Födelsedagskalas

Varje år kommer runt 20 000 människor till Fengersfors i Dalsland för att besöka konstnärskooperativet Not Quite. I de gamla brukslokalerna driver kooperativet sen 10 år tillbaka bl a utställningar, ateljéer, butik, café och bageri. Nu ska alla åren firas med en jubileumsutställning och kalas. Invigning den 4 maj.

 

 

Kalas

GBG DESIGN WEEK

Bild: SFV

GBG DESIGN WEEK

GBG DESIGN WEEK är ett nytt pop-up event med Milanotema som Svensk Form Väst gör den 14 -19 maj tillsammans med Röhsska museet. Flertalet av de västsvenska designers som ställde ut i Milano 2013 syns på utställningsgolvet. Det blir också lunchföreläsningar tre dagar i rad och workshop. Bl a kommer trendspanaren Stefan Nilsson och Offeccts designchef Anders Englund.

 

Gbg design week

Chalmers bygger solenergihus

Bild: Josua Smedberg

Chalmers bygger solenergihus

Team Sweden från Chalmers är det första svenska lag som deltar i den världsomspännande tävlingen Solar Decathion. Det handlar om att bygga energieffektiva solenergihus och hitta nya utvecklingsmöjligheter för industrin. Studenterna har precis byggt klart sitt hus i ett tält på Chalmersområdet och nu fraktas det till Datong, Kina. Där visas det i augusti 2013 som ett av 23 tävlingsbidrag.

Solar Decathion

Copy Paste

Bild: Horia Varlan / Flickr CC

Copy Paste

Vad gör du om någon har snott din idé? Tar du det som en komplimang eller fajtas du för din sak? Vilka skyddsmöjligheter finns och vad kostar det? ADA tar ett snack med designern Camilla Brøyn och advokaten Catharina Bratt från Glimstedt. Palace, Gbg, den 21 maj 17.30

 

 ADA

Bråttom!

Bild: lett -/\= /Flickr CC

Bråttom!

Har du en idé som du vill driva utanför storstaden? Då har Jordbruksverket och Tillväxtverket en tävling för dig. Deadline redan den 5 maj. Fixar du det och vinner får du både utvecklingshjälp och startkapital. Liknande vinstscenario hittar vi bakom Sveas + Nordisk designskolas skodesigntävling. Pris är både pengar och betald praktikplats.

Re:think
Skodesigntävling

Sociala medier granskas i Borås

Sociala medier granskas i Borås

Hur påverkar sociala medier samhällsutvecklingen? Framtidsfrågorna diskuteras när Mötesplats Sociala Medier, MSM, håller sin fjärde konferens i Borås den 14 maj. Politiker, forskare och andra aktörer ger sin syn på saken. Joakim Jardenberg, får det nyinstiftade Sociala-medier priset på 100 000 kronor. Högskolan och Borås stad arrangerar.

 

 Mötesplats Sociala Medier
ADAs nyhet om MSM

The Event Dalsland

Bild: ADA

The Event Dalsland

Kulturrådet, Turistbolaget och Innovatum (mfl) arrangerar The Event Dalsland 2013 den 31 maj. En heldag för kultur, industri och turism på Dalslands konstmuseum. Förvänta dej workshops, debatt och flera talare, bl a Anna Starrén från Oddbirds och entreprenören John-Michael Ekeblad från New York.

 

 

The event Dalsland

Partners loggor

Info#60

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR (Västra Götalandsregionen) och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA
Form: Hanna Westberg

Datum

4/5
Skräckfilmsfestival
i Alingsås.

4/5
Clandestino

på Storan i Gbg

5/5
Deadline
för inlämning till Kolla.

14/5
Vinnarna
i Young Lions presenteras

18/5
Torpåkra Ljudstation

arrangerar konsert i gammal lanthandel i Herrljungatrakten.

18/5
Vernissage
för pappersutställning på Dalslands konstmuseum.

21/5
Speed Art
på Konsthallen i Gbg