Att examensutställningarna har premiär är ett säkert apriltecken. Liksom att det är dags för Milano och världens största möbelmässa. Väl hemma igen blir det designkonferens på internationell toppnivå. Stadsutveckling är ett annat aktuellt ämne. Eller varför inte gå och bada? Det kostar 60 kronor på nybyggda Angered Arena och arkitekten som ritat utlovar en härlig upplevelse.

Hallå där Peter Erséus!

Bild: Erséus arkitekter

Hallå där Peter Erséus!

Du är vd för Erséus arkitekter som ritat Angered Arena, en 15 000 kvadratmeter stor bad- is- och aktivitetsanläggning som kostat 360 miljoner och invigs lördagen den 13 april. Varför tror du att just ni vann arkitekttävlingen 2009?
- Därför att vi redovisade en vällöst anläggning....

 

 

 

Läs hela intervjun på ADA

Designforskare invaderar

Bild: Crafting the future

Designforskare invaderar

250 forskare från hela världen kommer till Göteborg för den tionde internationella EAD konferensen den 17-19 april. Intresset har varit rekordstort. 170 talare presenterar nya rön på temat Crafting the future om designerns praktiska kunskap i olika kontexter. Program och papers finns på hemsidan, liksom info om två workshops som allmänheten kan gå på.

 

Crafting the future

15 april 2013

Bild: ADA/Karin

15 april 2013

Datumet ovan är magiskt, då infaller sista dagen för ansökning till högskola och universitet i hela landet. Har du inte bestämt dig ännu, eller vill du bara studera något kreativt ämne - botanisera runt i katalogerna från HDK, Steneby och Akademin Valand.  Det finns flera nyheter för hösten 2013 exempelvis kritiska utställningsstudier och samtida konsthantverksteori.

 Steneby
  HDK

Guldägg till Väst?

Bild: ADA

Guldägg till Väst?

Stockholm hyser glittergalan som avslöjar vilka byråer som får årets Guldägg. Det sker den 27 april. Till dess får vi glädjas åt västsvenska nomineringar. Forsman & Bodenfors leder med 17 stycken. Boråsbaserade Meckas digitala kampanj Framtidens skolkatalog för Borås stad har redan fått flera priser. Ska det bli Guldägg också?

 

 

Guldägget

De drar till Milano

Bild: Wigu

De drar till Milano

Minst 13 västsvenska designers finns representerade under möbelmässan i Milano 8–14 april. Svensk Form Väst sponsrar några och tar sedan hem alla till en utställning på Röhsska museet 14–19 maj. Bland dem finns Sigrid Strömgren, Sami Kallio, Markus Johansson, Charlotte Arvidsson, Design Stories, Haruka Furuyama och Yåin, med flera.

 

Röhsska museet

Examen på Steneby

Detaljbild av Therese Carlssons projekt. Foto: Steneby

Examen på Steneby

Det är fler som tar examen i regionen. Den 16 april slänger studenterna från HDK vid Steneby Avancerad nivå in handduken. Inriktningarna är Järn & Stål/offentlig gestaltning, Möbeldesign med inriktning trä och textil, kläder, formgivning. Vernissage på Steneby konsthall i Dals-Långed den 16 april kl. 19. Utställningen man kan se till den 11 maj.

 

 Steneby

Roskilde till Gbg

Bild: IaRuth

Roskilde till Gbg

Det gäller att förlänga säsongen som man säger i all eventmarknadsföring. Budskapet har även Roskilde Festivalen anammat och ger sig ut på Europaturné för festivalstämning på bortaplan. Roskilde Road Trip kommer till Göteborg 6–13 april och har med sig band, konst och kreativa workshops med mera … Och allt är gratis.

 

 

Roskilde roadtrip

Pecha Kucha # 35

Pecha Kucha # 35

Om män vore typsnitt är en av flera kittlande rubriker i aprilupplagan av Pecha Kucha Göteborg som går av stapeln på Park Lane den 23 april. Tio talare och 200 bilder slåss om minuterna. Det kommer att handla om sex, kärlek, magkänsla, fotboll och odling på höjden med mera. Gratis underhållning och ingen föranmälan. Bara att dyka upp!

 

Pecha Kucha Gbg

Fräscha modefiskar på Clarion

Bild: Fresh Fish

Fräscha modefiskar på Clarion

Nu är det dags för den sjunde upplagan av Fresh Fish, mässan för oetablerade modedesigners, 5-7 april. En jury har valt de 40 utställare som får visa sina kreationer och delta i tävlingarna. Gina Tricot är huvudsponsor och första pris i Årets modedesigner är 20 000 kr och en betald praktikplats på nämnda modekedja.

 

 

Fresh Fish

Konst Majorna runt

Bild: ADA

Konst Majorna runt

Vill du inte traska runt med egen karta och kolla öppna ateljéer, så finns det guidade turer på den konst- och konsthantverksrunda i Majorna som äger rum helgen 20 - 22 april. 65 konstnärer deltar och var och en finns representerad med ett verk på Röda Stens samlingsutställning. Karta finns i informationscentralen på Sockerbruket 12.

 

 

Konstrunda i majorna

Om framtid och stadsutveckling

Bild: Sveriges arkitekter

Om framtid och stadsutveckling

Nere vid ån heter förslaget som vann arkitekttävlingen om centrala Floda. Det och mycket mer, presenteras på ett heldagsseminarium om stadsutveckling den 26 april. Det handlar om de offentliga rummen i Göteborg och i regionen. Stadsarkitekten kommer, liksom stadsträdgårdsmästaren och representanter för Picknickfestivalen och Stadsjord, med flera.

 

Tillrättalägga2013

Flickornadagen är radikal

Bild: Valand (beskuren)

Flickornadagen är radikal

Det finns Mors dag och Fars dag. Nu arrangeras Flickornadagen, den 20 april. Det blir filmvisning, debatt och frågestund på bio Roy och Stadsteatern, med bl a Gunnel Lindblom. Utgångspunkt är Mai Zetterlings kritikersågade film Flickorna från 1968. Frågan är: Vad är radikalt idag jämfört med 1968? Akademin Valand är initiativtagare.

 

 

Akademin Valand

 Examen på Valand

Bild: Valand13

Examen på Valand

Examensutställningar är ett säkert vårtecken. Först ut är Akademi Valands sistaårs MA studenter i fri konst. De visar separatutställningar i Valands gallerier på Vasagatan i två perioder; 5-14 april och 19-28 april. Samma skolas kandidatstudenter i foto, visar sin avgångsutställning på Röda Sten 27 april – 26 maj.

 

 

Examen

Red Dot till Ulricehamn

Bild: Guide

Red Dot till Ulricehamn

I Ulricehamn finns varumärket Guide som tillverkar skydds- och arbetshandskar. De jobbar mycket med produktutveckling, en satsning som visat löna sig. En ny handskkollektion i PU-material (polyurethan) från Guide har fått det internationellt prestigefulla designpriset Red Dot Award i konkurrens med över 6000 produkter.

 

 

Red Dot Award

Filmskapare får egen plattform

Bild: Jojo Nicdao

Filmskapare får egen plattform

Unga filmskapare behöver hjälp med teknik, men också mentorskap och vägledning. Därför satsar Västra Götalandsregionens kulturnämnd 700 000 kr på ett samlande fönster för all filmverksamhet i regionen. Filmcloud heter nättjänsten som lanseras i samband med Framefestivalen på Gothenburg Film Studios 20–21 april.

 

Filmcloud

Partners loggor

Info#59

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA
Form: Hanna Westberg

Fler datum att hålla koll på

10 april
Sista ansökningsdag
Konstnärsnämndens ateljéstipendier.

10 april
Rådgivning om upphovsrätt

16 april
Öppningsföreläsning på EAD konferensen

18 april
Jubileumsutställning på Abecta Konstmuseum

19 april
Marknadsföringens dag

24 april
Sista ansökningsdag för
Konstnärsnämndens arbetsstipendier.

25 april
Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

27 april
A la London på Pustervik.

30 april
Kasper Sahlinpriset