Lite senare än vanligt dimper det här brevet ner i er mailbox. Vi säger hej till februari, utställingar och seminarium och vi tittar tillbaka på veckan som har varit med experterna i frihamnen och möbelmässan i Sthlm. På ADA tar vi fram en helt (nästan) ny webb. Det betyder bland annat att det här brevet kommer ändras en del till marsnummret.

Hallå där Agneta Olsson!

Bild: Göteborgs Universitet

Hallå där Agneta Olsson!

Du är projektledare för Campus Näckrosen, en omfattande satsning som handlar om att de Konstnärliga fakulteterna och Humanisten skall flytta ihop med universitetsbiblioteketVad handlar det här om? Projekt Campus Näckrosen är ett stort och viktigt projekt för Göteborgs universitet med målsättningen att skapa ett sammanhållet campus för forskning och utbildning....

 

  Läs hela intervjun på ADA

Weekday flyttar till Sthlm

Bild: Robert S. Donovan

Weekday flyttar till Sthlm

Till sommaren flyttar Weekday tillbaka sitt huvudkontor till Stockholm. Anledningarna är några, enligt VD Henrik Aaen, men mest handlar det om att man behöver separera varumärkena Monki och Weekday (Monkis huvudkontor stannar i Göteborg) plus att man vill samla hela Weekday i Stockholm igen (Weekday grundades där 2001). 45 personer berörs och ledningens önskan är att alla ska flytta med.

 

 

Nytt på ADA

Bild: Emily Baron

Nytt på ADA

I augusti förra året fick ADA ett nytt uppdrag. Det handlar bland annat om att synliggöra och samordna kreativa näringar i hela VGR. Den 15 mars släpps en betaversion av en (nästan) helt ny webb med en mängd nya tjänster. Då fixas även det här brevet till en smula och marsbrevet kommer i samband med den nya webben. Lite senare än vanligt alltså.

 

  Mer om ADAs nya uppdrag

Mynningsladdare på Röda Sten

EKTA och Wiraeus. Röda Sten

Mynningsladdare på Röda Sten

Det började med en av Gbgs största väggmålningar (Låt Stå på masthugget i Gbg) och i helgen är det vernissage för utställningen Mynningsladdare på Röda Sten. Ett gäng konstnärer antar utmaningen att jobba i spänningsfältet mellan gatans regler och institutioners normer. Curator är Carolina Falkholt. Läs mer om vilka som ställer ut under länken.

 

 

 Röda Sten

MEG

MEG

För andra året i rad kör MEG (Mediedagarna i Göteborg) sin konferens/mötesplats. I år handlar flera programpunkter om mediekunskap hos barn och unga. På Svenska Mässan den 7-8 mars händer det. Under dagarna delas också Sparbankstiftelsen Sjuhärads Sociala Medier-pris ut. Mer info om båda under länkarna.

 

 

 MEG
 Sparbankstiftelsen Sjuhärads Sociala Medier-pris

 

Möbelmässan

Bild: HDK vid Steneby. Möbeldesign Trä.

Möbelmässan

I veckan öppnade Möbelmässan i Stockholm. HDK och HDK vid Steneby visade upp sig i Greenhouse. HDK-studenter problematiserade lekandet i utställningen Peek-A-Boo. Från Steneby visades projektet Goats on Furniture som från början handlar om hur designers kan bidra till utvecklingen av ett lokalt matföretag.

 

 HDK
 Goats on furniture

SFV får nytt uppdrag

SFV får nytt uppdrag

Svensk Form Väst har fått ett kulturstrategiskt uppdrag av Västra Götalandsregionen. Uppdraget handlar om att synliggöra västsvenska designers och bidra till ökat intresse om västsvensk design. Föreningen säger att uppdraget främst kommer visa sig genom fler aktiviteter till medlemmar.

 

 

 

 Svensk Form Väst

Experterna och Frihamnen

Bild: White, Frihamnen Park of Bridges Plan

Experterna och Frihamnen

I veckan presenterade 4 internationella arkitektteam de första tankarna kring Frihamnens, i Gbg, framtida innehåll/utseende. Flera förslag handlar om täthet och skala på ny bebyggelse, vad man kan göra med vattnet såklart och ny tankar kring gaturummen på Hisingen. Den 9 april är det slutredovisning och då bjuds även allmänheten in för att diskutera idéerna.

 

 Älvstaden

Fördjupning

Bild: Mikael Lammgård

Fördjupning

Röhsska museet bjuder in till fördjupade visningar av museets designhistoriska utställning. Vid varje tillfälle fokuserar man på en stil eller tidsperiod, som till exempel Politik och miljö, Plast och 1800-talets nystilar. Fem söndagar under våren kör man. Den första gången är 24 februari. Mer info om anmä'lan och tid finns under länken.

 

 

 Röhsska museet

Rådets rapport

Bild: ADA

Rådets rapport

I veckan släppte Rådet för Kulturella och Kreativa Näringar rapporten Tre förslag för tillväxt och innovation med Kulturella och Kreativa Näringar. Regeringen tillsatte Rådet för två år sen och i veckan presenterade det alltså tre förslag på hur regeringen bör arbeta med näringarna. Läs rapporten och se filmen under länken.

 

 

 Regeringen

Hej Steneby!

Hej Steneby!

Steneby bjuder in till Öppet Hus den 12 mars. Guidade turer på skolan, snack med personal och studenter. Under länken finns information om hur du enklast tar dej dit och anmälan.

 

 

 

 

 

 Steneby

Deadline

Screenshot av Fresh Fish hemsida

Deadline

Det börjar närma sig årets Fresh Fish. Den 28 februari är det deadline för ansökan att vara med, och den 5-7 april smäller det. Förra året testade man att hålla till på Clarion Post Hotel på Drottningtorget i Göteborg och det fortsätter man med även i år. Det kostar inget att söka eller medverka. Mer info under länken.

 

 

 Fresh Fish

Partners loggor

Info#57

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA
Form: Hanna Westberg

TIPS

Öppen visning av Ond design
Röhsska museet

Slöjdidéturne
Slöjd i Väst mfl.

The Event Dalsland
ACT

Kulturplan
VGR

Guidad visning av Palace
SFV

Öppet Hus på ACT
ACT