Så här några dagar före Staffan var en stalledräng och dopparedagen vill vi ge er ett nyhetsbrev som kanske inte är fyllt med grejer att göra (för vi tror ni har fullt upp ändå) utan med tips på saker som man kan kolla lite extra på när man har lite tid över. Rapporter, nya sajter, filmer och annat. Men vi börjar traditionsenligt med julmarknader. Nyhetsbrevet är tillbaka igen i början av februari.

Hallå där Anders Persson!

Bild: ADA

Hallå där Anders Persson!

Du håller i trådarna för Västra Götalandsregionens satsning på kulturella och kreativa näringar (KKN). Sen 2009 har ni storsatsat på näringarna. Vid årsskiftet är det slut och vi undrar såklart vad som händer nu och vad ni har gjort under 3 år?
- Handlingsprogrammet har varit indelat i 4 arbetsområden. Ett handlar om.....

 

Läs hela intervjun på ADA

Julmarknader

Bild: ADA

Julmarknader

Tiden för glögg och julmarknader är här. Vi har en lista med marknader till er. Några har tyvärr redan hunnit vara och andra har vi kanske missat men lägg gärna till fler i kommentarsfältet under nyheten om ni vet fler.

 

 

 

 

Julmarknader the listan

C´est la vie filmen

Bild: Carl-Johan Engberg

C´est la vie filmen

ADA gjorde nyligen en mötesplats om att förändra saker i sitt liv. Byta jobb, flytta, tänka i nya banor. Vi bjöd in ett vackert pärlband med talare som på olika sätt har ändrat sin tillvaro. Framförallt genom att byta eller hoppa av sitt jobb. Sen gjorde vi en film om alltihopa. Ni har under länken.

 

 

 

C´est la vie filmen

Louisiana Channel

Bild: Louisiana Channel

Louisiana Channel

Danska museet Louisiana har nyligen startat webbkanalen Louisiana Channel. Ambitionen är att producera filmer med koppling till museets verksamhet varje vecka. Intervjuer med utställare och annan fördjupning. En boost av kultur och konst på nätet enligt de själva. Det Nordea-fonden som har gjort det möjligt med 12 miljoner på 3 år.

 

 

Lousiana Channel

Art and Science

Bild: Mats Brate och Petter Hanberger (beskuren)

Art and Science

För ett år sedan arrangerade Linnéuniversitetet i Kalmar konferensen Places, People, Stories. Kalmarkonstnären Mats Brate och designern Petter Hanberger bjöds in för att illustrera innehållet i konferensen. Nu har det blivit en tecknad serie där deltagarna kan se sig själva som seriefigurer.

 

 

 

Konst och vetenskap

Filmfestivalen

Bild: Liv Strömqvist / GIFF (beskuren)

Filmfestivalen

Efter jul kommer filmfestivalen. Iallafall i Göteborg. Nytt för i år är bland annat fler biostolar, antalet visningsställen utökas från 17 till 23 stycken vilket ger totalt 250 000 platser. Det är extra fokus på Chile och programmet kan du botanisera i från den 8 januari. Sen smäller det den 25 jan-4 feb.

 

 

 

Filmfestivalen

Tips och trix

Bild: genvag.nu

Tips och trix

En hel sajt med tips på hur man kan hitta finansiering till grejer man vill göra. Hur man driver och startar företag, finslipar sin idé, var man hittar kostnadsfri rådgivning och mycket annat som handlar om att kunna leva på sitt företag och bra idéer. Västra Götalandsregionen ligger bakom satsningen.

 

 

Genväg

Hett konsthantverk

Bild: Lorna Watt

Hett konsthantverk

Det finska förbundet för hemslöjd- och konsthantverk, Taito, har frågat sina medlemmar om framtiden. Svaren sammanställdes i en trendspaning som bland annat konstaterar att hantverk lever i tiden, det har förändrats och blivit trendigt och en sak som berör många. Speciellt ungdomens intresse för hantverk verkar ha ökat. Läs hela spaningen under länken.

 

Trendspaning Konsthantverk

Bäst

Foto: ADA

Bäst

Den engelska tidningen The Guardian har listat de bästa böckerna inom arkitektur 2012. På listan hittar du bland andra; Owen Hatherleys A new Kind of Bleak: Journeys Through Urban Britian och The Meaning of Home av Edwin Heathcote.

 

 

 

 

The Guardian

Läsvärt

Bild: Bokomslaget Erik Modig (beskuren)

Läsvärt

Erik Modig från Handelshögskolan i Sthlm har nyligen slutfört sin avhandling om hur kreativitet kan göra reklam mer effektiv. Mer att plöja över Jul är kanske Kulturella och Kreativa näringar 2012 - statistik och jämförelser.  Och så börjar ju listorna. Under länken längs ner har ni Googles HUR- lista.

 

Kreativitet och reklam
Statistik och jämförelser
HUR-listan

Management by good

Bild: Stillbild från Creative Mornings Vimeofilm med Simon Sinek

Management by good

Det är smartast och bäst att vara god. På arbetsplatser som jobbar bra saker växer medarbetarna. Resultatet blir bättre, kunden gladare och alla lever happy ever after. Lyssna på författaren och föredragshållaren Simon O. Sinek när han talar om lycka. Hans första TEDx snack: How Great Leaders Inspire Action är den 7 mest sedda filmen på TED.

 

Managment by good.

Ny bok om människan

Illustration: Rasmus Heyman

Ny bok om människan

Daniel Kahneman, psykolog och en av grundarna till beteendeekonomi som fick ekonomiprisett för ett par år sen, har skrivit boken Tänka, snabbt och långsamt. Om hur människor tänker och fattar beslut. Boken har beskrivits som ett samhällsvetenskapligt landmärke och kanske värd att sätta tänderna i under Jul.

 

Mer om boken

Partners loggor

Info#56

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA
Form: Hanna Westberg