Modedagar, skogsfolk och stora stålar för nya samarbetsformer. Det är något av det som händer i oktober. Varsågoda, här är månadens nyhetsbrev.

Hello Richard!

Bild: Richard Monturo, Volvo Car Corporation

Hello Richard!

We listened to Richard Monturo, Vice President Marketing, Volvo Car Corporation, at Handelskammardagen in Gothenburg. He talked about Volvo Cars Brand Strategy and 2012 marketing. We asked him about being an American in Gothenburg and what we need to do to attract more people from the creative industries to this north western part of the world.

 

Interview continues

Asplundhuset

Bild: ADA

Asplundhuset

Vad som ska hända med Göteborgs kanske vackraste hus har det nog snackats en del om bland husintresserade i stan. Nu har vi svaret. Hösten 2013 flyttar stadens politiska ledning och tjänstemän tvärs över Gustaf Adolfs Torg från sina nuvarande lokaler och in i Gunnar Asplunds hus, Rådhuset. Tanken är att det nya stadshuset skall bli mer öppet och tillgängligt för alla.

 

Göteborgs Rådhus

Marina Abramovic

Bild: Röhsska museet

Marina Abramovic

I slutet av oktober visar Röhsska museet filmen The Artist is Present om den Serbiska performancekonstnärinnan Marina Abramovic. Konstnären har bland annat gjort sig känd för att utforska gränserna för mänsklig uthållighet. Filmen är en tolkning av Christoffer Blom. Lörd, 27, okt, och sönd, 28 okt. kl. 14.00 Entré 40 sek.

 

 

Röhsska museet

God Jul

God Jul

Julmarknaden Julform söker formgivare till årets marknad. Efter några år på Röhsska museet testar man med egen butik i år. Och istället för 3 dagar kör man i 14. Om du är intresserad av att sälja dina grejer så finns det 20 platser till förfogande. Läs mer om förutsättningarna under länken. Deadline för ansökan är den 14 oktober.

 

 

Julform

Mode i Borås

Bild: Fashion Days i Borås

Mode i Borås

För femte året i rad arrangeras Fashion Days i Borås i slutet av oktober. Nytt för i år är en konferensdel med fokus på hållbarhet. Med det temat hoppas gänget bakom dagarna att modebranschen tar några steg framåt mot en mer hållbar framtid. Konferensen 26 okt,11-15. Under länken kan du läsa hela programmet för dagarna.

 

 

Fashion Days i Borås

Konferens om pengar

Bild: ADA

Konferens om pengar

Det är poppis att lära kreatörer och kulturabetare hur man tjänar pengar och utvecklar sitt entreprenörsskap. I november bjuder regionen och Nätverkstan in till en heldagskonferens på temat. Regionala system och aktörer som kan det där med att driva företag talar. Det kostar inget och det går bussar från lite varstans i regionen. Mer info och anmälan under länken.

 

Konferensen Katziing

Nästan som i London

Bild: ADA

Nästan som i London

Som sig bör i oktober kör designmarknaden À la London. Det blir den största marknaden hittills med 50 oetablerdae formgivare som säljer sina grejer på Pustervik (Järntorget, Gbg). Den 6 okt kl. 11-17 i Gbg. Läs mer om utställarna under länken.

 

 

 

 

A la London

Nya tider på ADA

Bild: ADA

Nya tider på ADA

Från och med nu arebtar ADA i hela Västra Götalandsregionen. Tidigare arbetade man mest med Göteborg men nu inkluderar alltså uppdraget hela VGR.  Jobbet är ganska mycket detsamma men med ett större fokus på att  synliggöra och samordna det som redan finns inom kreativa näringar i Väst. Läs mer om de nya tiderna på ADA under länken.

 

 

ADA

Nygammalt

Bild: Please copy me

Nygammalt

Reklambloggen Please copy me läggs ner och blir istället ett traditionellt nyhetsbrev på papper som kommer med posten. Mattias Åkerberg, som drivit bloggen sedan 2006, vill ge sina läsare en digital paus och ser det hela som ett experiment. Det första numret når prenumeranterna den här veckan.

 

 

 

Please copy me

Materialsnack

Bild: Steneby

Materialsnack

Att tala om material verkar ligga i tiden. Vi skrev nyligen om boken Materialens magi som släpptes för några veckor sen. På Steneby arrangerar man i dagarna seminariet Dialouge with material. Tre internationella konstnärer talar om sitt respektive område; Trä, metall och textil. Öppet för alla. Läs mer om tider och konstnärerna under länken.

 

 

Dialouge with material

Mogu Takahashi

Mogu Takahashi

Bloggen, Fine Little Day, visar oss fina saker i livet. På nätet och i verkligheten. Den 12-14 oktober ställer de ut Japanska konstnären Mogu Takahashi aka Day Dreamer. Det blir nya verk med mycket humor som kännetecknar konstnären. Stigbergsliden 5, Göteborg.

 

 

 

Fine Little Day

Arkitekturens grannar

Bild: Björn Ehrlemark

Arkitekturens grannar

Alldeles nyligen var det premiär för en ny arkitekturserie i Göteborg, Arkitekturens grannar. Den första gången handlade det om Exhibitionism och i mitten av oktober är temat den Uppkopplade staden. De håller till i Palmhuset (Trädgårdsföreningen i Gbg). Stay tuned under länken nedan.

 

 

Arkitekturens grannar

Studiebesök

Studiebesök

Stina Nilimaa Wickström leder avdelningen för Volvo Construction Equipment. Den 17 oktober ger hon en inblick i avdelningens utvecklingsarbete. Produktportföljen omfattar cirka 200 modeller avsedda för industrier inom vägbyggnad, byggindustri, olja, gas, gruv- och skogsnäring. Svensk Form Väst arrangerar men alla är välkomna. Klockan 18.00 Anmälan under länken.


Svensk Form Väst

The Dalsland skog people

Bild: Stig Kälvelid

The Dalsland skog people

Nyligen korade det Dalsländska projektet UR SKOG  vinnarna av en designtävling på temat, skog. Irländaren Adrian Coen tog hem första priset för sitt bidrag The Dalsland skog people. En samling skogsmänniskor i trä. Alla 34 bidrag visas just nu i en utställning på Dalslands Konstmuseum.

 

 

 

Dalslands Konstmuseum

Trehundratusen

Bild: Epsos.de

Trehundratusen

Kulturbryggan stödjer projekt som utvecklar nya verksamhets- och finansieringsformer inom kulturområdet. Nu utlyser de 300 000 sek på temat Finansiell samverkan. Alltså, har du en idé som på något sätt handlar om nya finansieringsformer, metoder eller arbetssätt inom kultur så sök pengarna. Deadline den 24 okt. Mer om  alltihopa under länken.

 

Kulturbryggan

Partners loggor

Info#54

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA
Form: Hanna Westberg

TIPS

Portfoliovisning
Konsthallen, Göteborg

Nathalia Edenmont
Alingsås Konsthall

Alingsås tänder ljusen
Lights in Alingsås

Kulturnatta
Göteborg

Hanna Müller
Fresh Fish Gallery

Invigning av Inrediahuset
Tibro

Världens största materialbibliotek öppnar i Skövde.
Material ConneXion