Skolstart funkar kanske ganska bra som inramning på september även om man inte går i skolan. En hel del nytt kör igång och gamla grejer ska bli klara. Vi har samlat ihop ett axplock av septembernyheter till er. Flera tävlingar har inlämning, konferenserna börjar, ondska på Röhsska museet och så får vi besök av en kär gammal kompis, Bokmässan.

Hallå där Angela Sperandio!

Foto: Tim Mayer

Hallå där Angela Sperandio!

Vi träffade Angela Sperandio, en av grundarna för Hall of Femmes. Projektet som vill synliggöra kvinnliga formgivare och art directors. Varför behövs det här initiativet?

- För att det fortfarande inte är rättvist mellan kvinnor och män i vår bransch. Kvinnor är sedan länge i majoritet på designskolorna men.....

 

Läs hela intervjun

Gyllenhammars ask

In your head av Charlotte Gyllenhammar

Gyllenhammars ask

Köpsajten för konst och design i Västsverige (WeLoveThisProduct) har varit på gång ett tag men nu är det allvar.  Den 8 september kl. 15-17 är det lansering på hotell Avalon, Gbg. Charlotte Gyllenhammar har gjort asken In Your Head i begränsad upplaga till släppet av sidan. Till höger vid entrén och en våning upp.

 

We Love This Product

Nytt galleri

Bild: Erik Hemmert

Nytt galleri

Konstnären bakom NextArt Stefan Karlsson och konsthistorikern Sara Arvidsson drar igång en kombination av galleri och bokaffär i Majorna, Göteborg. Första utställaren är Berlinkonstnären Hans Hemmert, vernissage den 15 september.

 

 

 

NextArt

Konferenshösten

Bild: ADA

Konferenshösten

Höstens konferenser börjar så smått utkristallisera sig. Den 21 september bjuder Sveriges Designer in till en heldag om design, innovation och tillväxt. Ökad tillväxt med hjälp av design är en av rubrikerna. Talarlistan är lång, du får bla. höra på Ola Rune, Stina Nilimaa Wickström, Michael Thomson och Henrik Johansson.

 

Läs mer och anmälan

Ondska

Bild: Mikael Lammgård

Ondska

Nu på lördag den 8 september är det vernissage för Röhsska museets stora höstutställning, Ond Design. Utställningen visar saker som gör oss illa och som har blivit en symbol för ondska. Vi ställde några frågor till projektledaren och intiativtagaren Clara Åhlvik.

 

ADA
Röhsska museet

Samhällsnytta

Bild: ADA

Samhällsnytta

Sedan knappt ett år tillbaka har ADA arbetat med ett pilotprojekt som handlar om hur kreatörer kan skapa samhällsnytta. Ambitionen har varit att ta fram och testa ett arbetssätt för hur det skulle kunna funka. Läs resultatet under länken.

 

 

 

Samhällsnytta på ADA

Inlämningar

Bild: ADA

Inlämningar

Jobbar man med reklam och känner för att tävla finns det en hel del inlämningar att göra i september. 100-watten 7 sept, Roygalan 17 sept, Summit Awards EMA 19 sept, Eurobest 21 sept och Epica samt Resumés Månadens film, print, radio, utomhus, webb den 30 sept. Work hard play hard.

Nygammalt

Bild: Konstepidemin

Nygammalt

Sextio konstnärer från Konstepidemin ställer ut var sitt nytt verk tillsammans med lika många gästkonstnärer. Utställningen heter Nya tider nya verk och vernissagen var nu i helgen (1 sept.) men du har tre veckor på dej att kolla in den.

 

 

 

Konstepidemin

Skräp

Bild: Steven Depolo

Skräp

Hur ser vi på skräp och vad gör vi av det? Kerstin Sylwan, Johanna Stål och Sara Danielsson släpper boken Materialens magi – design för ett skräpfritt samhälle i dagarna. Release den 18 september kl. 18-20 på Röhsska. Då kan ni höra författarna prata om hur man som kreatör kan förhålla sig till konsumtionssamhället och resursslöseri.

 

Materialens magi

Det slår aldrig fel

Bild: ADA

Det slår aldrig fel

Vid den här tiden på året har Göteborgs hotell, klubbar och framförallt mässgolv under 27 år tagits över av bokmalar från hela världen. Samma sak i år. Bok och Biblioteksmässan slår upp portarna den 27 sept. Årets tema är Norden och man talar bla. om vad kultur och kreativitet betyder för det nya Norden.

 

 

Bokmässan

Arkitekttävling

Bild: Eniro

Arkitekttävling

Lerums kommun mfl. bjuder in till en arkitekttävling kring centrala Floda. Ett av bedömningskriterierna i tävlingen handlar om hur väl man integrerar Flodabornas idéer. Startmöte i Flodas Missionskyrka lördagen den 8 september kl. 10-15.

 

Lerums kommun

Tweed Ride

Bild: Tweed Ride Göteborg

Tweed Ride

Vårens succé följs upp av ännu en cykeltur i Tweed. Reglerna verkar ganska enkla. Tweed och cykel. Samling utanför butiken Childstore i Göteborg den 22 september kl.12. Mer info under länken.

 

 

Tweed Ride Gothenburg

Måndag blir tisdag

Bild: ADA

Måndag blir tisdag

Tisdagssamtalen i Borås kulturhus blir måndagssnack. Den 10 september talar Stefan Edman, Mats-Eric Nilsson och Niklas Wennberg om fusk och slöseri i matbranschen. Kolla in resten av programmet under länken.

 

 

 

 

Måndagssnack i Borås

Show off

Bild: Note effekt

Show off

Visa din portfolio för internationella curatorer, konstförmedlare och institutionsföreträdare på Konsthallen den 18 oktober. Bra tillfälle att fixa utställningar, sammarbeten och annat.

 

 

 

 Portfoliovisning

Som förr fast bättre

Bild: Slöjd och Byggnadsvård

Som förr fast bättre

Allt fler vill bo i friska hus byggda med sunda och lokalproducerade material. Västarvet /Slöjd & Byggnadsvård har dragit igång ett nätverk i Västsverige där man bla. kan få rådgivning i frågor kring hemslöjd, bebyggelsehistoria, hantverk och hållbara material.

 

Slöjd & Byggnadsvård

Siesjö på Visual Arena

Foto: Ulf Celander

Siesjö på Visual Arena

Svensk Form Väst och Visual Arena vid Lindholmen Science Park bjuder in till ett snack med Gbg stadsarkitekt Björn Siesjö. Den 10 sept. kl. 17.30 och ämnet är; Hur stadsbyggnadskontoret arbetar med Göteborgs stads digitala stadsmodell.

 

 

 

 Anmälan och mer info

Partners loggor

Info #53

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA (projektägare Business Region Göteborg) huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

Redaktionen: ADA
Form: Hanna Westberg

TIPS

Kreativa Västsverige
Handelskammardagen

Kaffe på Röhsska
Röhsska museet

Kulturnatt
Mölndals Kvarnby

Så in i Norden
Lousiana

Slutspurten
Copenhagen Art Festival

Arkitektur i Venedig
La Biennale di Venezia

Design S förlänger ansökningstiden till den 10 sept.
Design S

Loppis
Rum 26

Heiner Zimmermann på Steneby konsthall
Steneby