Sista brevet innan sommaren bryter ut fullständigt. I juni brukar det vara mycket som händer på alla fronter. Allt ska hinnas med. Några tar studenten, andra examen, några får sommarlov och semstern hägrar för dom som jobbar. Men juni i Västra Götaland innehåller också alla examensutställningar, regnbågsparad, skulpturbiennal och mycket mer.

Glad sommar, nästa nyhetsbrev kommer i september.

Hallå där Bitte Nygren!

Foto: Åke Hedström (beskuren)

Hallå där Bitte Nygren!

Bitte Nygren har blivit prefekt för nya HDK, efter sammanslagningen Steneby. Hon är utbildad arkitekt från Chalmers men har också pluggat på både HDK och Konstakademin i Köpenhamn. Tidigare har hon varit chef för Arkitekturmuseet i Stockholm och Form/Design Center i Malmö.

 

 Läs intervjun med Bitte på Adasweden.se

Rydal testar sig

Foto: Anton Fagerlund (beskuren)

Rydal testar sig

Rydal Design Center Academy kör pilotkursen "Future in Motion" 12-14 juni. Det blir ett test inför en tvärdisciplinär fristående kurs för masterstudenter vid konstnärliga fakulteter och yrkesverksamma konstnärer under Högskolan i Borås.

Det finns några platser kvar till piloten, den är i princip gratis så sök!

 

 rydaldca.blogspot.se

Saker att göra på sommarlovet

Bild: Streetart av Banksy fotat av SnappyBex

Saker att göra på sommarlovet

Har du någon ungdom omkring dej som är intresserad av konst, mode eller design? I sommar anordnar Göteborgs Konsthall och Dômens Konstskola konstkollo, i Borås blir det Modekollo och på Röhsska Sommarklubben.

 

Skynda-skynda dock för sista ansökan är 1 juni till Modekollot, 3 juni till Konstkollot och 10 juni till Sommarklubben.

 

 Maila Röhsska om Sommarklubben
 Konstkollo
 Modekollo

Konferens om kulturella och kreativa näringar

Bild: Kvintessensen

Konferens om kulturella och kreativa näringar

Kvintessensen inom VGR bjuder in till ett samtal om hur man kan bidra till bättre utveckling inom företagande i kulturella och kreativa näringar utvecklas ?

 

Kvintessensen handlar om att förbättra rådgivning och kunskapsspridning kring kulturella- och kreativa näringar i Västra Götaland, med syfte att skapa affärsutveckling.

Lindholmen Conference Centre, 4 juni, 09:00 -15:00.

 

 genvag.nu

Tillstånd –Graffiti på Alingsås Konsthall

Foto: Alingsås Konsthall

Tillstånd –Graffiti på Alingsås Konsthall

Utställningen visar fyra svenska konstnärer med rötter i graffitikulturen. Det är BLUE, NUG, OLLIO och SCEB som har gjort specialgjorda verk för Alingsås Konsthall.

Vid ett par tillfällen i sommar kommer konstnärerna anordna livemålning på stan i Alingsås och Göteborg som en del av utställningens program.

Utställningen visas 1 juni-1 september, tis, ons & fre 12-16, tor 12-18, lör 11-15, fri entré.

 

 Läs mer här.

Skulpturer på Bunkeberget

Foto: Fredrik Larsen

Skulpturer på Bunkeberget

Bunkeberget i Gamlestaden, Göteborg har varit labbområde för studenterna på Järn & Stål / offentlig gestaltning på Steneby. Studenterna undersökt hur parkerna kan aktivera besökarna bättre och hoppas öppna upp nya aspekter av platsen genom mötet mellan kropp, tanke och verken.

 

Öppnas lördagen den 2 juni kl. 11.00 vid lekplatsen, Lars Kaggsgata 35. Finns kvar till den 9 september.

 

 steneby.se 

Time flow -Ulla Viotti

Bild: Ulla Viotti

Time flow -Ulla Viotti

Ulla Viotti ställer ut i Fengerforsbruk. Hon jobbar mycket med keramik och tegel, men skulpturerna innehåller också poesi, symbolik och arkitektur. Nu visas hennes skulptur Time Flow i Fengersfors Bruk i Dalsland. Hon tar in både den gamla industrimiljön och det dalsländska landskapet som delar i verket.

 

 Ulla Viotti i Fengerforsbruk

Bilder på tiden efteråt

Bild: Avgrunden

Bilder på tiden efteråt

Jan Jörnmark ställer ut på Bohusläns museum de bilder från övergivna platser i Detroit som tidigare visats i boken Avgrunden (medförfattare Annika von Hausswolff) men också bilder från övergivna platser i Bohuslän såsom exempelvis den gamla semesterön Trälen nära Marstrand.

 

 Jan Jörnmark på Bohusläns museum

Träbåtsbonanza

Bild: Träbåtsfestivalen

Träbåtsbonanza

Träbåtsbygge ligger ju i gränslandet mellan konsthantverk och ingenjörsskap. På Träbåtsfestivalen den 14-15 juli i Skärhamn på Tjörn kan man njuta av detta en masse.

 

 Träbåtsfestivalen

Andra Långdagen

Bild: Andra Långdagen

Andra Långdagen

Andra Långdagen är ett blockparty av och med alla näringsidkare och andra kring den kära Andra Långgatan i Göteborg. Det brukar vara galet, roligt och supermycket folk. Det händer hela dagen lördag den 9 juni.

 

 Andra Långdagen

Keramik, trä, tyg, tovat, vävt, läder, skinn ...

Foto: ADA

Keramik, trä, tyg, tovat, vävt, läder, skinn ...

300 utställare ställer ut på slöjdmässan i Hjo den 6-8 juli, som är en av de största mässorna i sitt slag i Skandinavien. Här visas slöjd i alla dess former.

 

 Slöjdmässan i Hjo

Chalmers bygger paviljong på Röhsskas innergård

Chiara Massimino i paviljongen Foto: Ted Hesselbom

Chalmers bygger paviljong på Röhsskas innergård

Den är byggd av precisionsskuret stål, som valsats till runda former och sammanfogats på Röhsska museets innergård.

Paviljongen är resultatet av ett halvårs arbete i kursen Material & Detail, där fokus har legat på digitala tillverkningsprocesser omsatta i ett arkitektoniskt projekt. Utställningen pågår till och med 19 augusti.

 

 chalmers.se
 designmuseum.se

Mer sammanslagning

Foto: Anna Holgén

Mer sammanslagning

I förra nyhetsbrevet skrev vi om sammanslagningen mellan HDK och Steneby. Nu blir det en till sammanslagning inom konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitet. Filmhögskolan, Högskolan för fotografi, Konsthögskolan Valand och Litterär gestaltning går samman till Akademin Valand.

Startskottet går den 1 juli. Prefekt för den nya institutionen är konstnären/skribenten Mick Wilson, idag chef för forskarskolan GradCAM i Dublin.

 

 gu.se

Garden Play

Bild: Emma Österman / Hyojung Um

Garden Play

Den 1 juli är det invigning av HDKs lekplatsprojekt i Botaniska. Utställningen pågår fram till 9 september. Fritt inträde.

 

 gotbot.se
 hdk.gu.se

Unga svenska formgivare till Tibro

Writing the product av Mars. Foto: andreas larsson

Unga svenska formgivare till Tibro

Ung8 är den åttonde omgången av Ung Svensk Form. Den invigdes 2011 och de 22 vinnande bidragen har sedan dess turnerat runt om i Sverige. Nu har utställningen kommit till Tibro, där den kommer vara över sommaren i Tideberg. Vernissage den 1 juni 18-21.

 

 Läs mer här och här

Formge av skogen

Bild: spDuchamp

Formge av skogen

I skogsprojektet UR SKOG är det nu dags för en designtävling för att hitta produkter att samla under namnet »Made out of the Woods«. Det är tre kategorier att tävla i: formge produkter för lek, formge en pall samt en öppen kategori. De vinnande bidragen kommer sedan att tillverkas i Dalsland med råvara från de dalsländska skogarna. Deadline först i slutet av augusti så du har hela sommaren på dej.

 

 UR SKOG

Borås Skulpturbiennal

Bild: Cajsa von Zeipels Pose plastique Foto: Petter Lehto

Borås Skulpturbiennal

Skulpturstaden Borås bjuder på maffiga skulpturvandringar med nya skulpturer. Vill du gå på guidade visningar så de startar de vid Kulturhusets entré och tar runt en timma. Från 2 juni, hela långa sommaren.

Tisdagar kl. 18.00
Onsdagar kl. 15.00
Lördagar kl. 14.00

 

 Guide till Biennalen

Mat, utsikt och västsvensk form

Bild: Dalslands Konstmuseum

Mat, utsikt och västsvensk form

Dalslands Konstmuseum har fått ett nytt café med ekologiskt mathantverk, det ligger i början av Dalslands Kanal med hänförande utsikt över sjön Spången.

Dessutom visar Svensk Form Väst upp de västsvenska bidragen från Milanoutställningen i utställningen Milano-Röhsska –Upperud. 

 

 dalslandskonstmuseum.se

Regnbågsparad

Bild: HBTQ-festivalen

Regnbågsparad

Sätt på dig i dina färggladaste kläder och sätt färg på Göteborg. HBTQ-festivalen Regnbågsparad är en hyllning till allas lika värde och lika rättigheter. Paraden avslutas med Regnbågsgala på Liseberg. Alla paraddeltagare får entrébiljetter 

Söndagen den 3:e jun. Samling 14.00 vid Göteborgsoperan.

 

 hbtqfestivalen.se

Partners loggor

Info #52

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA (projektägare Business Region Göteborg) huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

I redaktionen: ADA.

Form: Hanna Westberg

 

TIPS

EXIT 2012 -Textilhögskolan examensutställning 31/5 -12/8 på Textilmuseet.

Maxa dagen - HDKs examensutställning 2012. 2/6 på HDK. 

Blod, aska, te och pengar - Steneby examen 2012. 9/6 i Trädgårdsföreningen.