Försommarens spröda grönska får oss att längta ut till hav och skog. Men också till allt inspirerande som händer i vår region. Skolorna slutar, vilket betyder examensutställningar. Och dom som drog till Milano är tillbaka och visar upp vad de gjorde. Dessutom blir det en hel del om städer och stadsutveckling den här månaden.

Hallå där Per Garenius!

Foto: Joakim Eriksson, Atelje digital

Hallå där Per Garenius!

I Tibro satsar man på sin historia. Den anrika möbelbygden utvecklar nu ett internationellt center för inredningsdesign. De har just lanserat sig i Milano. Huset blir klart till sommaren och verksamheten drar i gång i höst.

 

Läs hela intervjun på ADA

Dags att uppfinna nåt fett?

Bild: Navet

Dags att uppfinna nåt fett?

Uppfinn, träffa andra och få inspiration på uppfinnarkvällen på Navet, Nybrogatan 9A, Borås. 2 maj 18.00-20.30.

 

 Uppfinnarkväll

Några drog till Milano

Bild: Svensk Form Väst

Några drog till Milano

Nu samlas de västsvenska bidragen från Milanomässan på Röhssska. Bland utställarna finns Staffan Holm. Sami Kallio, Charlie Davidson, Akka, Jonas Forsman, Roger Persson, Joel Karlsson och David Regestam. Liksom Inredia och designutbildningarna Child Culture Design, HDK och Möbeldesign inriktning Trä, Steneby. 

Vernissage den 5 maj kl 13.00, pågår till den 20 maj. Därefter visas den på Dalslands konstmuseum i Upperud, 26 maj - 15 juli och sen på Inredia i oktober 2012.

 

Svensk Form Väst

In the making

Bild: Not Quite

In the making

Uppe i Fengersfors i Not Quites galleri ställer Ida Erika Andersson, Margit Brundin, Kajsa Sognell, Kristine Thenman och Karin Esbjörnsson ut keramiska projekt under namnet Lägenheten - En keramisk upptäcktsförd i två rum och kök

 

 Läs mer här 

Video offentligt?

Bild: Elsie esq.

Video offentligt?

Fokus Videokonst  är en samtalssserie på Galleri konstepideminsom som vill lyfta ämnet offentlig videokonst.

Det blir bl a utbyte av erfarenheter och idéer samt frågor kring avtal och ekonomisk ersättning.

Andra frågor kan vara: Rörlig bild i offentliga rum? Hur gör man en videoinstallation hållbar? Vad kostar videokonst? Hur skulle ett videokonstavtal kunna se ut? Hur skulle man kunna utveckla utbyte mellan olika regioner?

 

 Läs mer om föreläsningen här eller här

Utgångstider

Bild: Tobias Mandt

Utgångstider

Många av skolorna ställer ut sina examensutställningar under maj-juni. Vissa har redan dragit igång och andra är snart över (Valand och HFF). Men som sagt, det finns en hel del att se. Vi har gjort en lista.

 

 Läs mer här.

Kreativitet = lönsamhet?

Bild: ADA

Kreativitet = lönsamhet?

ADA tar upp den kreativa utvecklingen hos kreatörer. De flesta sitter framför en skärm på en byrå och förväntas vara kreativa i drygt åtta timmar per dag 5 dar i veckan. Men tänk om kreativeteten sinar? Hur påverkar det lönsamheten? Och vem skall ta ansvar för utvecklingen av den, kreatören eller arbetsgivaren? Och hur går det till på bästa sätt?

 

 Anmäl dej för ADAs utskick, så kommer snart en inbjudan.

Mini-konstkurs

Bild: Galleri Uniart

Mini-konstkurs

Vill du lära dej mer om samtida konst? Onsdagen den 9 maj klockan 18-19 på Galleri Uniart kan du lyssna på Lovisa Törnsten från Bukowskis som visar upp konstnärskap som t ex Lena Cronqvist, Ola Billgren, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström.

Det är gratis men du måste anmäla dig senast den senast 4 maj till uniart@telia.com. Antalet platser är begränsade.

Urbanized

Bild: Filmen Urbanized

Urbanized

Efter Helvetica och Objectified kommer nu Urbanized, den tredje delen i Gary Hustwits designtrilogi.

Den handlar om stadsutveckling. Vissa städer växer explosionsartat, andra krymper. Vem utformar våra städer, och hur gör de det?

ADA visar filmen den 14 maj, på Bio Capitol på Skanstorget 5. Det kostar ingenting men man måste anmäla sig.

 

 ADA

Alternativ arkitekturläsning

Bild: 4Ark

Alternativ arkitekturläsning

4Ark är den alternativa arkitekturtidningen som ges ut av ett gäng studenter och eldsjälar på Chalmers arkitektur. Nu är det dags för nytt nummer och i samband med släppet så blir det även en workshop. Kan bli spännande!

 

 Håll utkik på detta event för mer info.

Två blir en

Foto: Åke Hedstrom

Två blir en

Från och med 1 juli samlas högskoleverksamheten på Steneby i Dals Långed och nuvarande HDK i Göteborg under det gemensamma namnet HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk. Bitte Nygren, tidigare chef för Arkitekturmuseet i Stockholm, blir prefekt och Jeff Kaller blir proprefekt.

Läs mer på HDK

Design mot upplopp

Design mot upplopp

Lunchföreläsning på HDK med Mike Press (UK) En av Storbritanniens främsta experter på brottsförebyggande design.

Han tar sin utgångspunkt i förra sommarens kravaller. Han tar upp hur design kan möta städers utmaningar. Och frågar bland annat om man ska man välja en design som motverkar kravaller, eller ska man bygga mer inkluderande samhällen?

 

Läs mer och anmäl dej på ADA

Richard Hamilton på Abecita

Foto: Abecita

Richard Hamilton på Abecita

Nu kan du se en av popkonstens pionjärer, grafikern Richard Hamilton på konstmuseet Abecita i Borås. Hamilton var den förste att göra grafiska blad med hjälp av datorn, Museet visar runt 40 verk med fokus på hans datakonst.

 

 www.abecitakonst.se

Mexikanskt muralmåleri i Skaraborg

Bild: Folkets hus Lidköping

Mexikanskt muralmåleri i Skaraborg

Fyra mexikanska muralmålare är i Skaraborg och samarbetar med lokala konstnärer och barn och ungdomar. Resultaten blir väggmålningar i Skövde, Mariestad, Lidköping och Götene.

Hör mer i Folkets Hus, Lidköping, onsdag 9 maj kl. 9.30-10.30.

 

Anmäl dig till folketshus.lidkoping@telia.com senast 7 maj. De bjuder på fika.

Träffa Göteborgs stadsarkitekt

Fotograf: Ulf Celander Flygbild: Eniro

Träffa Göteborgs stadsarkitekt

Göteborg har en ny Stadsarkitekt, Björn Siesjö. Den 10:e maj vill han träffa er kreatörer. Han berättar om sig själv och sitt uppdrag men vill också få kreatörernas input i några frågor.

 

 Läs mer hos ADA

Partners loggor

Info #51

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA (projektägare Business Region Göteborg) huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

I redaktionen: ADA.

Form: Hanna Westberg

Tips

Vill du göra ditt egna fanzine? Röda Sten har workshop. Fanzineworkshop på Röda Sten
 Läs mer om workshopen här.

Sugen på att kolla på slöjd?
Här finns den samlade listan på alla slöjdutställningar i sommar

Vårmässa på Nääs.
 Läs mer här.