Hej, nu är vi tillbaks med nyhetsbrevet med info om vad som händer inom kreativa näringarna i Västsverige. Ljuset har återvänt, solen lockar knopparna att spricka ut. Våren är här!

Hallå där Caroline Bergmann

Caroline och hennes yngsta dotter Foto: Sverina Svedberg

Hallå där Caroline Bergmann

I Uddebo, mellan Tranemo och Svenljunga, har en grupp människor med gemensamt intresse för skapande verksamhet, etablerat sig i den gamla textila bruksorten. De renoverar hus, hantverkar, spelar musik och umgås. Häromdagen fyllde deras föräldrakooperativ 1 år. Vi tog ett snack med deras ordförande Caroline Bergmann.

 

Läs hela intervjun på ADA

Pecha Kucha x 3

Bild: Pecha Kucha Göteborg

Pecha Kucha x 3

Pecha Kucha är ett presentationsformat från Tokyo där kreatörer från olika områden presenterar 20 bilder och varje bild visas i 20 sekunder. Nu i över 500 städer över hela världen. I april är det Pecha Kucha på åtminstone tre ställen i Västra Götalandsregionen. Det börjar alltid kl 20:20

 

 4 april Trollhättan
 24 april Göteborg  
 25 april Skövde

Let’s virk together

Bild: Skövde Kulturhus

Let’s virk together

Konstverkstan i Skövde Kulturhus bjuder in till virkverkstad för både proffs, amatörer och nybörjare. Då får du tips, hjälp och sällskap.
Tisdag den 24 april 17.30-20.15.

 

 Let’s virk together

TEDxChange Den stora bilden

Foto: TEDx Göteborg

TEDxChange Den stora bilden

Västvärldens ekonomiska kris har gjort att vi lägger mindre kraft på att lösa grundläggande problem i andra delar av världen. Chris Anderson står värd för TEDx i Berlin den 5 april som direktsänds i Clarion Hotel Post i Göteborg. Och det blir en workshop med Erik Thorstensson, Creatables. Några av talarna är: Theo Sowa, tf VD Afrikanska kvinnors utvecklingsfond, Jeff Chapin, IDEO, Melinda Gates, Bill & Melinda Gates Foundation

 

 Se mer på Facebook-eventet

Vill du växa?

Vill du växa?

Ibland behöver man hjälp för att komma loss. Det kan handla om pengar, kompetens eller kontakter. Connect Väst jobbar för att ge dig den hjälpen. Tisdag den 24 april i Göteborg har dom sin stora dag. Bra tillfälle att få inspiration och koll på hur ni kan samarbeta.

 Ligger Göteborg för långt bort? Då kan du se vad dom gör i din trakt: Fyrbodal, Sjuhärad, Skaraborg.

 

 Stora Connect Väst Dagen 2012

Gratis vidareutbildning

Fristående kurser på HDK. Fotograf: Ola Kjelbye

Gratis vidareutbildning

HDK ger massa fristående kurser i allt möjligt som har med design och konsthantverk att göra, från tjänstedesign till keramisk produktion och bilderböcker för barn. Dessutom har de förlängt ansökningstiden för sommarkurser till den 16 april.

 

 HDKs fristående kurser

Om klass

Övre: från filmen Play Undre: från Ann-Sofie Back Ateljé a/w12 Foto: Julia Hetta

Om klass

Klassbegreppet har kommit ut ur garderoben igen. Hur hanterar man det som kreatör? ADA tar ett snack om klass med modedesignern Ann-Sofie Back och filmregissören Ruben Östlund.

Röhsska den 18 april, 17:30.

 

 ADA

Visual Arena Lindholmen

Bild: ADA

Visual Arena Lindholmen

Det har öppnat ett centrum för visualisering i Göteborg, på Lindholmen. Där kan du bli medlem och då får du ta del av state-of-the-art-teknik inom visualisering.

 

 Visual Arena Lindholmen

 Intervju med projektledaren Mia Leterius

PåskBurn i Borderland

Bild: Dave Hogg

PåskBurn i Borderland

Det blir en lokal Burning Man-ritual i Göteborg på påsken. Fredagen den 6 april byggs det ett påskägg i Landskeppets lokaler i Klippan, lördagen den 7 april eldas det upp. Gränslandet utlovas.

 Läs mer på Facebook-eventet

Lidköping som kreativ stad?

Bild: Anders Ekström

Lidköping som kreativ stad?

Rörstrands Kulturform och projektet KERAMIK UTE inbjuder till en inspirationsdag kring villkor och förutsättningar för entreprenörskap, innovationskraft och företagande inom de kulturella och kreativa näringarna i det lokala näringslivet.

 

 Anmäl dig till info@rorstrandscenter.se

När sticklusten tar över

Bild: Stenebyskolan

När sticklusten tar över

På Steneby kan du gå på stickworkshop och sticka ”Uppifrån och ner-koftan”. Helgen den 20 till 21 april är det öppet för alla hugade från när och fjärran att sticka loss. Sista anmälningsdag den 10 april.

 

 Läs mer och anmäl dej här.

Parfymens process

Bild: Annieo76

Parfymens process

Luktens väg från substanser och kemi till att bli en förpackad parfym. Om det kommer Claus Noppeney, professor på konsthögskolan i Bern att prata på ADAs och Business & Design Labs lunchseminarie på HDK.

 

 Läs mer om lunchseminariet här.

Förfest i Domkyrkan

Bild: Lina Lundin / HDK

Förfest i Domkyrkan

Passion, lidande, väntan och förändring. Textilkonst på HDK bjuder in till en två veckor lång förfest inför påsken. Det blir en utställning i kyrkorummet under fasteperioden. Allt startar den 24 mars i Domkyrkan i Göteborg.

 

 Läs mer om HDKs arrangemang här.

Steneby Master Examen

Bild: Steneby Konsthall

Steneby Master Examen

Studerande från Steneby-Institutionen för Konsthantverk och Design- presenterar sina examensarbeten och processerna bakom dessa. 14 april är det vernissage i Steneby Konsthall.

 

  Läs mer om vernissaget i Konsthallens kalendarium

Dressed-Integrity

Bild: Dressed Integrity

Dressed-Integrity

Sveriges första modedesigndoktorander - Rickard Lindqvist, Karin Landahl, Ulrik Martin Larsen och Stefanie Malmgreen de Oliveira, visar upp sina forskningsområden på Textilhögskolans galleri KG52 i Stockholm.

 

 Läs mer och anmäl dig via länken.

Partners loggor

Info #50

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA (projektägare Business Region Göteborg) huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

I redaktionen: ADA.

Form: Hanna Westberg

Tips

Kan du upphandling? Här finns mycket att hämta. 
 Upphandlingseminarium

Den 10 april är sista dagen att lämna in tävlingsbidrag till My Mission, idétävling för kulturella och kreativa näringar
My Mission

KVIRR Konstvandring i Ranrike (Norra Bohuslän) under påsken
 KVIRR