Sommar och utflykter passar ganska bra ihop. I det här sista brevet innan semester och värme (förhoppningsvis) tipsar vi er om festivaler, utställningar och andra grejer som man kan göra om man inte bara vill bada. Sen har vi bestämt oss för att det här nyhetsbrevet skall ta en lite längre paus, läs mer om det nedan. Trevlig sommar och på återseende!

Hallå Där Agneta Ekman Wingate!

Agneta Ekman Wingate

Hallå Där Agneta Ekman Wingate!

Varför ska man åka till Bottna Kulturfestival?
- Därför att vår festival kittlar fantasin och bjuder på många överraskningar. Vi vill att vår publik ska ha roligt och vänder oss till alla åldrar. Det blir dockteater, nycirkus, skulpturskola....

 

 

Läs hela intervjun på ADA

Paus

Paus

ADA har drivit det här nyhetsbrevet sedan 2009. Innan det stod Svensk Form Väst som producent. Nu tar vi en längre paus för att se över behov och önskemål för brevet i framtiden. Vi är tillbaka igen efter årsskiftet. Tills dess får ni gärna höra av er med förslag på hur en fortsättning skulle kunna se ut. Kontaktuppgifter under länken.

 

 

ADA

Utflykter

Från utställningen Blomma! Foto: Saara Ekstrom

Utflykter

Västsverige dignar av konst- och hantverksutställningar. På Nääs kan man se installationer av textilaren Cilla Ramnek. Halmens hus i Bengtsfors visar kläder av norskan Grid Skogen och på Not Quite i Fengersfors kan man besöka ett magiskt storverk av Fredrik Wretman. Fler utflyktstips under länken.

 

 

Utflykter

Skulpturer

Skulptur av Tony Cragg

Skulpturer

Inte bara skulpturstaden Borås mobiliserar, hela Västsverige verkar satsa på skulptur i sommar. I Tibro har man just avtäckt rondellutsmyckningar av Claes Hake. Uddevalla och Trollhättan har skulpturutställningar, liksom gravfältet Pilane och Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän. Var, när, hur? Kolla under länken.

 

 

Skulpturer

Nytt försök med Carson

Foto: Bryan Elko

Nytt försök med Carson

För någon månad sedan lyckades ADA (nästan) locka hit mannen bakom legendariska musikmagasinet Ray Gun, den grafiska designern David Carson. Tyvärr fick han förhinder men nu verkar det som att det finns ett nytt tillfälle. Den 30 augusti, cross your fingers! Håll utkik under länken för mer info.

 

 

 

ADA

Världsbesök

Världsbesök

Nu i veckan (7-11 juni) får Gbg besök av 75 stadsplanerare från hela världen. På uppdrag av Kommunstyrelsen har man bjudit in till en internationell workshop med syfte att ta fram en långsiktig och hållbar vision för Centrala Älvstaden. 84 bidrag kom in och 10 lag blev utvalda att vara med.

 

Rivercity Gothenburg

Mer om besöket

Examen hela sommaren

Examen hela sommaren

Några examensutställninar hänger kvar hela sommaren. Textilmuseet i Borås visar EXIT 2011, examensprojekt från Textilhögskolan till och med 31 augusti. På Röhsska museet kan man se X-jobb av HDK:s masterstudenter i design och konsthantverk till 4 september.

 

 

HDK

Textilhögskolan i Borås

Lagerhuset till ungdomen

Lagerhuset till ungdomen

Om allt går planenligt, blir Lagerhuset vid Järntorget ett ungdomens kulturhus, skriver Björn Sandmark på sin blogg. Och Pusterviksteatern drar till Storan, om kommunstyrelsen säger ja den 8 juni. Då beslutar man också om  Stockholmskoncernen Stureplansgruppen får driva restaurangverksamheten.

 

 

Sandmarks blogg

Öppet för alla

Öppet för alla

Från och med i höst kommer kulturnämndens alla sammanträden att vara öppna för allmänheten. På det här sättet tror nämnden att göteborgarna blir mer intresserade av kulturpolitiska frågor. Varje sammanträde kommer också att inledas med en allmän frågestund.

 

 

 

Göteborgs Stad

Rivermarket på kajen

Rivermarket på kajen

Är du konstnär eller konsthantverkare och söker en marknadsplats, kanske Rivermarket, vid Eriksberg på Norra Älvstranden är stället? Anders Gunnér, som varit gallerist, håller i trådarna och en plats på kajen kostar mellan 150 och 400 kronor för en dag. Öppet varje helg, hela sommaren, om vädret tillåter.

 

 

Rivermarket

Modernismens kultmöbel

Arabesk

Modernismens kultmöbel

Bland designfreakar och möbelnördar är 50-tals fåtöljen Arabesk ett hett samlarobjekt. Den formgavs och producerades ursprungligen av Wincrantz möbelindustri i Skövde. Den legendariska stoppmöbelfabriken drevs mellan åren 1938 och 1971 och nu visar Stadsmuseet i Skövde en utställning om den.

 

 

Stadsmuseet i Skövde

Potatis på Biennalen

Performance: WILLIAM POPE.L

Potatis på Biennalen

Den 10 september är det dags igen, då öppnar Göteborgs Internationella Konstbiennal, den sjätte i ordningen. Art in a time of creativity fever är temat och professor Sarat Maharaj är huvudcurator. Ett 40-tal konstnärer deltar. Åsa Sonjasdotter har redan påbörjat sitt verk; en potatisodling utanför Röda Sten.

 

 

Göteborgs Internationella Konstbiennal

100 ringar på Hnoss

100 ringar på Hnoss

I tretton år har galleri Hnoss på Konstepidemin visat smyckekonst från hela världen. I höst tar galleriverksamheten en paus. Men först blir det stor final med både utställning och internationellt symposium om Ringen, vårt kanske mest älskade smyckeobjekt. Vernissage den 9 september.

 

 

 

Konstepidemin

Politik på Facebook

Politik på Facebook

Har du idéer om hur kulturpolitiken i Västra Götaland ska bli bättre? Då kan du gå in på Facebook. Bra ska bli bättre heter sidan som våra regionpolitiker lagt upp för att inhämta medborgarnas tips. Tipsen ska ligga till grund för en ny kulturpolitisk strategi.

 

 

 

VGR

Vad händer med Valand?

Vad händer med Valand?

Vad händer med konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet? Omstruktureringar är på gång och debattens vågor går höga, Konsthögskolan Valands självständighet är hotad och nu avgår rektorn Leslie Johnson den 1 augusti.

 

 

GP

Partners loggor

Info#49

Detta är ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA (projektägare Business Region Göteborg) huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Redaktionen står för urval av nyheter.

I redaktionen: Anna-Stina Lindén Ivarsson, Pia Aleborg och Matilda Lindvall. Form: Hanna Westberg Bilder i juni: Pia Aleborg

Tips

Bygge på Röda Sten

Henrik Vibskov fick Söderbergspris

Clandestino Festival 10-12 juni

Carl Johan De Geer på Bohusläns Museum

Fresh Fish vinnare

Upmarket i augusti