Våren är ovanligt sen i år, precis som påsken. I väntan på den får vi äta Guldägg - eller se dem delas ut till västsvenskar (?!) på gala i Stockholm. Bland månadens vernissager väljer vi bland annat kvinnliga konstnärer på Konstmuseet, masterelever på Konsthallen och magisk matta i Borås. Och så drar både Västra Götalandsregionen och Textilhögskolan till Milano. Glad Påsk när det blir dags!

Hallå där Ylva Gustafsson!

Ylva Gustafsson

Hallå där Ylva Gustafsson!

Du är ansvarig för Västra Götalandsregionens designsatsning i anslutning till möbelmässan i Milano. Ni visar västsvensk design tillsammans med Svensk Form. Varför?
- Ett av våra många uppdrag handlar om att stötta tillväxtbranscherna i regionen och vi är övertygade om att...

 


 Intervjun fortsätter på ADA

Kvinnlig konst i nytt ljus

Mari Rantanen: The Unbearable Lightness of Being (detalj)

Kvinnlig konst i nytt ljus

Under ett år har några forskare på Göteborgs Konstmuseum granskat samlingarna med fokus på genus och representation. Nu blir det en utställning med samma utgångspunkt; I nytt ljus – kvinnliga konstnärer ur samlingarna. Utställningen visar ett rikt urval av verk från 1900 och fram till idag. Vernissage den 2 april.

 

 

 Göteborgs Konstmuseum

Vad händer med Storan?

Vad händer med Storan?

I väntan på att Stora teatern ska få en permanent verksamhet så hyr Göteborgs kulturförvaltning lokalerna av Higab. Pernilla Appelqvist är anställd för att se till att Storan fylls med aktivitet under våren och sommaren. Vem som helst, grupper och organisationer, kan hyra de anrika lokalerna för främst musik, teater och dans.

 

 

  Vårt Göteborg

Västsvenskar på YouTube

Foto: Elin Vennerbring

Västsvenskar på YouTube

Vad har kreatören Erik Nissen Johansen, smyckeformgivaren Pia Aleborg, forskaren Otto von Busch, AD:n Andreas Kittel, konstnären Linda Spåman, jeansdirektören Maria Erixon, med flera, gemensamt? Jo, de talade alla om design på Svensk Form Västs 25-årskalas. Se och hör dem igen på You Tube. Västsvenskar på YouTube

 

Kolla! nomineringarna

Kolla! nomineringarna

Kolla! är en tävling i grafisk design och illustration som arrangeras av föreningen Svenska Tecknare. Den 7 april stundar årets prisutdelning i klasserna rörlig bild, illustration och grafisk design. Redan nu kan man studera de många nomineringarna på Kollas hemsida. Vi hittar en del från Västsverige. Läs mer under länken. 

 

 
 Kolla!

Om möbler å sånt

Foto: Martin Gustavsson

Om möbler å sånt

De avgående masterstudenterna vid Stenebyskolans inriktning för Tillämpad konst och formgivning ställer ut på Röhsska museet med start 16 april. Dessförinnan kan man höra möbelformgivaren Staffan Holm föreläsa den 5 april. Designhistorikern David Leidenborg berätta om Den sista Amerikabåten den 19 april.

 


 Röhsska museet

Världsunik matta i Borås

Världsunik matta i Borås

Vad blir det när ett världsnamn på konsthimlen förenar sig med fantastiska hantverkare? Jo, The green glass carpet av islänningen Olafur Eliasson. Mattan visas på Borås konstmuseum 5 april – 1 maj. Konstväverskor på Märta Måås-Fjetterström AB i Båstad vävde den efter skisser av Olafur Eliasson.

 

 

 Borås konstmuseum

Är ni konstnärer nu kreatörer?

Är ni konstnärer nu kreatörer?

Kanske har det alltid varit så eller så är det tidsandan. Hursomhelst så ser ADA en tendens i att fler och fler kreatörer kallar sig för konstnärer. Vad man väljer att titulera sig kanske är mindre intressant men fenomenet är spännande. Mer om upplägg och talare hittar ni under länken.

 

 

 

 ADA

Guldägget

Guldägget

Sossarna höll sin extrakongress på omskrivna Waterfront i Stockholm. Nu är det dags för reklambranschen att dra dit. Det blir Guldäggsgala där den 14 april. En massa briljanta kreatörer slåss om äggen och Västsverige töms på hela sin intelligentia förstås, denna gyllene afton. Kolla in nomineringarna under länken. 


 Guldägget

Öppen fredagsföreläsning

Road Movie (verdure): Visiting Mom av Annika Ekdahl

Öppen fredagsföreläsning

Keramikern Ane Fabricius och textilkonstnären Annika Ekdahl, ger en öppen föreläsning på HDK fredagen den 8 april. Annika Ekdahl, som är adjungerad professor i textilkonst på HDK, är dubbelt aktuell. Hennes monumentala gobelängsvit Barockfesten kan just nu ses på Dalslands konstmuseum.

 


 HDK

Dirty&Clean

Dirty&Clean

Den 1 april är det vernissage för Konsthögskolan Valands masterelever på Konsthallen. Stalking, identitetsskapande, ”bromance”, tortyr, globala kommunikationshinder, våld i hemmet, könsseparatism, migration, undertryckt paranoia och människans beroende av miljön - allt blottställs i utställningen Dirty & Clean.

 

 

 Valand

Filter på Pecha

Filter på Pecha

Dags för snabbpratshänget Pecha Kucha tisdag 12 april. På gästlistan finns Mattias Göransson, från Filter magasin, Malin Roux Johansson som talar om Fair Sex, Jack Johansson menar att ”allt är möjligt nu” och Jeanette Månsson Rodell håller ett 20-bildssnack om Curtain Couture, bland mycket annat kul på Park Lane denna kväll.

 

 

 Pecha Kucha GBG

Plugget

Plugget

Deadline närmar sig för den som vill läsa på universitetet i höst, ansökan ska vara inne senast 15 april. Det finns massor av fristående kurser att söka på HDK. Vill du rita en friggebod i AutoCad, lära dig Flash/Dreamweaver eller design för icke-designers? Längre eller kortare fristående kurser är sökbara via studera.nu.

 

 

 HDK  

Textilhögskolan till Milano

Inventory av Ann-Sofie Granström

Textilhögskolan till Milano

Det är inte bara Västra Götalandsregionen åker till Milano (se Hallå där!). Även Textilhögskolan i Borås drar till den Italienska designstaden när möbelmässan går av stapeln den12-17 april. Västra Götalandsregionens utställning visas i Superstudio Piu, medan Textilhögskolan håller till i Ventura Lambrate.

 


 Textilhögskolan i Borås

Partners loggor

Info#47

Detta är fyrtiosjunde numret av ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA (projektägare Business Region Göteborg) huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Under ett gemensamt tak presenterar vi västsvenska nyheter inom områdena; konst, form, arkitektur, mode, marknadskommunikation och design. Redaktionen står för urval av nyheter.

I redaktionen: Anna-Stina Lindén Ivarsson, Hanna Westberg och Matilda Lindvall. Bilder i april: Pia Aleborg

Tips

Torsten Dahlinpriset dels ut för sista gången
www.svid.se

Red Dot Award till LOTS Design
www.lotsdesign.se

Designmarknad i Rydal 2 april
www.vastsverige.com

Luncha med Mathias Béjean
www.adasweden.se

Arbetsstipendier deadline 19 april
http://www.konstnarsnamnden.se/default.aspx?id=11151

Slöjd i Väst har ny web
www.slojdivast.se

Söka pengar. Deadline 14 april
www.goteborg.se