Det första vårtecknet börjar skönjas; årets Konstslöjdsalong har vernissage på Röhsska den 19 mars. Då är det också smygpremiär för We Love This Product, regionens nya webbsajt där kreatörer kan sälja sina produkter. ADA visar bio, Textilmuseet visar Formrebeller och i Vänersborg pågår utställning med världsunika bilder. Dessutom kör Dalsland igång sitt designprojekt Ur skog i slutet av månaden. Håll till godo, mars är här!

Hallå där Johnny Friberg!

Hallå där Johnny Friberg!

Du basar för Child Culture Designutbildningen vid HDK som just nu visar utställningen Play och barnkonventionen på Röhsska museet. Vad vill ni berätta?

– Vårt syfte med utställningen är dubbelt; dels att sätta fokus på leken, dels att belysa barns rättigheter....

 

Intervjun fortsätter på ADA

Vad kan Pippi lära Dalsland?

Ur katalogen Ur Skog

Vad kan Pippi lära Dalsland?

Mikael Ahlerup, framgångsrik vd för Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, är en av talarna då det dalsländska designprojektet Ur Skog har sitt första seminarium på Stenebyskolan den 29 mars. Det handlar om att bygga det goda varumärket och fler intressanta namn finns på talarlistan. Anmälan.

 

Urskog

Otippat samarbete?

First Hotel Avalon

Otippat samarbete?

First Hotel Avalon vid Kungsportsplatsen i Göteborg är Sveriges första Feng shui-hotell och medlem i Design Hotels. Här finns en rik konst- och designsamling som nu, i ett "nytänkande samarbete" med Röhsska museet, ska tillföras teori och interaktivitet. Museet lyfter samarbetet i en utställning i maj.

 

Röhsska Museet

Världsnamn i stan

Dr. Jeoung-Ah Kim (Sweden)

Världsnamn i stan

Ett omfattande keramiskt symposium äger rum på Västra Frölunda Kulturhus 7 -11 mars, åtföljt av en stor utställning och workshops. Allt på initiativ av Jeoung Ah Kim, Sveriges första doktor i keramik. Inbjudna internationella gäster och välkända svenska keramiker talar på temat Hållbarhet. Alla är välkomna.

 

Keramiskt symposium

Passion och sälj

Passion och sälj

På initiativ av Västra Götalandsregionen är det den 19 mars smyglansering av sajten We Love This Product. Det är en shop på nätet där kreatörer, men också museibutiker, kan sälja sina produkter/konst. Inspirationen kommer bl a från Colette i Paris och Etsy i New York. Smyglanseringen sker på Röhsska i samband med öppningen av konstslöjdsalongen.

 

We Love This Product

Här och där

Här och där

Hur gör man goda affärer på en global marknad? Det är temat för Marknadsföringens Dag i april, som redan nu går att anmäla sig till. Mats Lindgren, vd på Kairos Future och Jan Eliasson, fd utrikesminister, talar om världstrender, Gustav Martner från CP+B och Olle Victorin på Forsman & Bodenfors belyser temat från lokalt perspektiv.

 

MIG

Här finns pengarna

Här finns pengarna

ADA har samlat ett smörgåsbord med aktörer som kan guida rätt i djungeln av utlysningar om medel, stipendier och lån. Du får tips om vad som finns att söka och vad som gäller för att kunna göra det. På scenen finns representanter från ALMI, VGR, Coompanion och en bank. På da Matteo kl. 17.30 Anmälan.

 

ADA

Varför är vi så bra?

Varför är vi så bra?

Svenska byråer sticker ut vad det gäller priser och utmärkelser i digitala sammanhang. En forskargrupp från Chalmers och universitetet har undersökt vad som kan ligga bakom framgångarna. Den 2 mars presenteras resultatet. Jimmy Herdberg, från Kokokaka, och Gustav Martner, från CP+B Europe, kommenterar. Anmälan.

 

ADA

Om Design Managment

Om Design Managment

Kan design bidra till företags innovationsförmåga? Företag och forskare från Business & Design Lab bjuder in till seminarium om Design Management den 14 april. Mary Jo Hatch, gästprofessor på Handelshögskolan, föreläser under rubriken Art, Design and Managment.  Anmälan.

 

HDK

Rebeller

Foto: Carl Johan De Geer

Rebeller

Retrotrender från 60- och 70-talen påverkar fortfarande dagens formgivare, så varför inte gå till de ursprungliga källorna? Textilmuseet visar nu Svenska Formrebeller där de starkaste namnen och designgrupperna från den här tiden presenteras i en utställning (och en bok) av Carolina Söderholm.

 

Textilmuseet

Bio med ADA

Bio med ADA

Skapar den digitala revolutionen fler genier eller drunknar vi i ett hav av medioker masskultur? Dokumentären PressPausePlay ställer frågorna till bl a Bill Drummond, Seth Godin, Moby och Robyn. Se filmen 23 mars kl.18.00 på Bio Capitol. Förfilm är Johannes Nyholms hyllade Las Palmas. Gratis. Anmälan.

 

ADA

Konst, slöjd och salong

Konst, slöjd och salong

36 utvalda konstnärer deltar i årets Konstslöjdsalong på Röhsska museet som öppnar 19 mars. "Gränsen mellan konst och konsthantverk är numera totalt utsuddad och helt ?ointressant. Styrkan hos de av juryn utvalda, sitter i det personliga och säkra uttrycket", säger museichefen, tillika jurymedlemmen, Ted Hesselbom.

 

Röhsska museet

DesignTorget tar emot

DesignTorget tar emot

Svensk Form Väst bjuder in till medlemskväll på DesignTorget i Göteborg. Koordinator Helena Gorne berättar om DesignTorgets historia, idé och framtidsplaner, samt hur de jobbar med sortiment och formgivare. Du bjuds på vin och snacks och får 20 procent rabatt på valfri vara. 31 mars kl 19.00. Anmälan.

 

Svensk Form Väst

Sveriges äldsta foton visas

Sveriges äldsta foton visas

På Vänersborgs museum arbetar Lennart Andersson, Sveriges främste expert på äldre fototekniker. Av den anledningen kan museet nu visa en unik, inlånad samling av Sveriges äldsta fotografier från 1842-1855. Fyrtio så kallade daguerreotypier, där varje bild är unik och inte kan reproduceras. Fotokonst av nationellt intresse.

 

Vänersborgs museum

Blivande Rookie?

Från Josefin Strids hemsida, Lookbook ss2011.

Blivande Rookie?

Josefin Strid, som fortfarande går på modelinjen på Textilhögskolan i Borås, gjorde en fin visning på Stockholms modevecka nyligen. Då avslöjades också att Josefin gick till final i Svenska Moderådets tävling Årets Rookie. Vinnaren utses under modeveckan i augusti.

 

Textilhögskolan i Borås

Ny trio till Paletten

Ny trio till Paletten

Göteborgsbaserade Paletten, Sveriges äldsta aktiva konsttidskrift, sökte ny redaktör i slutet på förra året. Nu är det klart. Det blev Milou Allerholm, Fredrik Svensk och Sinziana Ravin som tar över. Årets första Paletten kommer runt 1 april, då är dock Maria Lind, nybliven chef för Tensta konsthall, gästredaktör.

 

Paletten

Designjam

Designjam

Det världsomspännande eventet Global Service Jam, som redan finns i 50 städer, har kommit till Göteborg. Den 11 mars träffas människor över hela världen, delar upp sig i team som, under 48 timmar, utvecklar nya tjänster utifrån ett tema som avslöjas när jammet startar. Öppet för alla som anmäler sig.

 

Global Service Jam

Partners loggor

Info#46

Detta är fyrtiosjätte numret av ett återkommande nyhetsbrev som startades 2006 på initiativ av Svensk Form Väst. Idag är ADA (projektägare Business Region Göteborg) huvudman för brevet, som görs i samarbete med sex andra avsändare: Svensk Form Väst, HDK Högskolan för Design och Konsthantverk, Högskolan i Borås, Röhsska museet, VGR Västra Götalandsregionen och Sveriges Designer. Under ett gemensamt tak presenterar vi västsvenska nyheter inom områdena; konst, form, arkitektur, mode, marknadskommunikation och design. Redaktionen står för urval av nyheter.

I redaktionen: Anna-Stina Lindén Ivarsson, Hanna Westberg och Matilda Lindvall. Form: Hanna Westberg

Tips

Corbusiers kök på Röhsska, Johan Linton föreläser 15 mars.
Röhsska museet

Svensk Form Väst har årsmöte den 8 mars.
Svensk Form Väst

Puta Madre nominerad till årets White Guide.
White Guide

Tygmässa i  Borås 2-3 mars.
Tygmässa

Vernissagelördag på Konstepidemin den 12 mars.
Konstepidemin

Cooper & Gorfer på Hasselblad Center
Hasselblad Center

Seminarium om appar
ADA