Guideböckernas guldålder: sightseeing i 1800-talets Rom

Guideböckernas guldålder: sightseeing i 1800-talets Rom

Publicerat 2019.12.04

Många av konstnärerna från den så kallade danska guldåldern under första halvan av 1800-talet vistades i Rom. De målade landskap, antika lämningar, utsikter, figurscener, porträtt på konstnärskamrater med mera. Men hur såg Rom ut som besöksmål i början av 1800-talet? Vad var det för historiska platser konstnärerna besökte, och vad förväntades man se och uppleva? Anna Blennow, docent i latin vid Göteborgs universitet, har forskat om guidebokens historia, och berättar om hur reselitteratur och guideböcker formade en kulturell kanon för resor till Rom under 1700- och 1800-talen.

Anna Blennow arbetar som lektor och forskare vid Göteborgs universitet. De senaste åren har Blennow lett ett stort tvärvetenskapligt samarbetsprojekt om guidebokens historia vid Svenska Institutet i Rom. Slutpublikationen "Rome and the Guidebook Tradition from the Middle Ages to the 20th Century" utkom nyligen på De Gruyter förlag.

Begränsat antal platser. Platsbiljetter går att hämta ut i entrén från 26 november. Entré till föreläsningen: Engångsbesök 60 kr eller årsbiljett 100 kr. Plats: Studion. Föreläsningen ges i samarbete med Folkuniversitetet.

Passa gärna på att se utställningen Från guldålder till Hammershøi. Dansk konst från Ordrupgaard och Göteborgs konstmuseum. Separat entréavgift 100 kr för ett engångsbesök (inklusive föreläsning). Årskort gäller ej. Fri entré för dig som är under 25 år.

Datum: 2019.12.04

Tid: 18:00

Plats: Göteborgs konstmuseum

Arrangör: Göteborgs konstmuseum

Webbsida: https://goteborgskonstmuseum.se/aktiviteter/forelasning/