Fredag på museet: Svenskt kvinnobiografisk lexikon

Fredag på museet: Svenskt kvinnobiografisk lexikon

Publicerat 2019.09.20

Varje fredag träffas vi på Röhsska museet för att fördjupa oss i design från olika perspektiv. Den här fredagen fördjupar vi oss i projektet Svenskt kvinnobiografiskt lexikon som skriver biografier om kvinnor som på olika sätt bidragit till samhällets utveckling.

Hör docent Ulrika Lagerlöf Nilsson, Göteborgs universitet, berätta om Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL), som skriver biografier om bemärkta kvinnor som varit verksamma i Sverige. Under föreläsningen tittar vi närmare på några av lexikonets formgivare och designer. Genom olika sökningar kan du exempelvis få reda på vad de arbetade med, vilken utbildning de hade, vilka organisationer de var med i, hur de rörde sig i världen och vad de åstadkom.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon drivs av Göteborgs universitet och redan nu kan du läsa om 1000 svenska kvinnor från medeltid till nutid. Projektet är inne på sin andra omgång och lika många kvinnors gärningar ska skrivas fram och adderas. Har du tips på någon du tycker ska finnas med? Under föreläsningen kan du föreslå personer till lexikonet.

För de som vill stanna kvar och fika finns kaffe och tilltugg att köpa i Kafé Röhsska.

Entré: årsbiljett (100 kr), dagsbiljett (60 kr) och fri entré under 25 år.

På bild syns Greta Magnusson Grossman, formgivare och arkitekt, en av de kvinnor som finns representerad i lexikonet. Bild: GUBI.

Datum: 2019.09.20

Tid: 13:00

Plats: Röhsska museet

Arrangör: Röhsska museet

Webbsida: https://rohsska.se/aktiviteter/fredag-pa-museet-svenskt-kvinnobiografiskt-lexikon/?date=201909201300