Bild: Internet Archive Book Images/Flickr The Commons

 Bild: Internet Archive Book Images/Flickr The Commons

Lokalt

VGR satsar på att följa MUavtalet

Publicerat 2017.02.09

  • Konst
  • Pengar
  • Utställning
  • VGR

Goda nyheter för konstärer som ställer ut på de museum och konsthallar som har långsiktigt uppdrag från VGRs kulturnämnd: Bohusläns museum, Borås konstmuseum, Dalslands konstmuseum, Lokstallet, Läckö slott, Nordiska akvarellmuseet, Röda Sten Konsthall, Skövde konstmuseum, Textilmuseet och Västergötlands museum! Nu avsätter kulturnämnden en miljon kronor ytterligare inom ramen för den andra delen av MU-avtalet – medverkansersättning.

Men vad är medverkansersättning till skillnad från utställningersättning (som redan har beslutats ska utbetalas från ovansteånde parter)? Så här skriver Kulturrådet specifikt om medverkansersättning i MUavtalet:

En arrangör ska skapa ett enskilt avtal med en konstnär som bestämmer nivån på medverkansersättning i ett utställningssammanhang. I det enskilda avtalet ska det framgå hur en konstnär ersätts för:
- kostnader som uppstår i samband med utställningen, till exempel frakt, försäkring, resor, teknisk utrustning med mera
- inför, under och efter utställning. Exempel på arbete som ska regleras är upphovsmannens arbete med produktion, katalog, hängning/montering, möten, deltagande i programverksamhet och efterarbete
- upphovsrättsligt nyttjande av upphovsmannens verk efter avslutad utställning. Exempel på nyttjande är publicering av bilder på arrangörens webbplats

Läs mer om VGRs satsning här