Bild: Karin/ADA

 Bild: Karin/ADA

ADA gör

Vad tycker man om Göteborg?

Publicerat 2015.11.24

  • ADA event
  • Debatt
  • Event
  • Göteborg
  • Hållbarhet
  • Integration
  • Stadsplanering

I onsdags träffades vi på restaurang Folk vid Järntorget för att samtala kring Drömmar om framtiden i Göteborg. Detta var vårt sätt att fira att ADA har funnits i 10 år. Kvällens samtal handlade om hur man tycker att staden bör se ut om ytterligare tio år.

Samtalsledare var stadsarkitekt Björn Siesjö. Vi hade bjudit in Jan Jörnmark docent i ekonomisk historia på Chalmers/Handels, Helena Svärd designer och byråledare på AOKI, Karin Londré redaktör på Nöjesguiden och Roozbeh Behtaji filmregissör och konstnärlig ledare på Göthenburgo.

Det här är en del av allt som kom fram under kvällen både från panelen och från publiken, och som vi tar med oss in i framtiden.

++ Alla i panelen enades om att en av de allra viktigaste sakerna, kanske den viktigaste, för framtiden är att Göteborg måste bli en mindre segregerad stad. Kultur och kreativa näringar kan, och bör, vara en viktig del i det.

++ Göteborg är en otroligt utspridd stad. Sättet att bygga har lett till en segregerad stad. Jan Jörnmark berättar att han har en ny bok på gång – Göteborg mellan segregation och kreativitet.

++ Göteborg - jämlikhet, epicentrum, hög attraktion och erkännande för sina innovationer.

++ Den kreativa drömmen är att man inte har så många kommunala bolag och att man inte enbart har fyra storbolag.

++ Kulturen ger många en plattform. Bra om filmare, fotografer och klippare stannar kvar i stan. Det gör de tyvärr inte idag. De bästa lämnar.

++ Arenor/evenemangsstråket i Göteborg. Det är det mest tomma området i stan.

++ Kreativitet – fula, brötiga och icke korrekt. Behövs lite motstånd. Det får inte vara för perfekt.

++ För få människor i Göteborg kommer till tals.

++ Det är mest innerstadsmänniskor som svarar i olika undersökningar. Man måste vara kreativ för att få in svar från andra grupper i samhället.

++ Alternativkultur behövs i Göteborg. Det gäller att våga lyfta blicken. Museerna och arenorna har gjort mycket för staden. Underground finns tack vare den kommunala delen. Man måste våga chansa utan att utreda hela tiden. Är småpengar i kommunala sammanhang.

++ Göteborg är en industristad och vi har ett industriellt arv. Alla kreatörer har inte en part inne i företagen. Speciellt inte i de stora företagen. Därför har reklambranschen klarat sig bättre pga. att de ofta har gått på Handels och förstår språket bättre.

++ Hur kan man lyfta Göteborg?
- Använda fler kreatörer. De har en bra visionär förmåga
- ADA – skapa fler samtal
- Det är bra med vildhjärnor som släpper en idé och som någon tar upp och jobbar vidare med.
- Använda kreatörer som experter i olika sammanhang

++ Göteborg behöver:
- Fler uppdragsgivare
- Det behövs ett diversifierat näringsliv
- Se till att unga trivs i staden. Se till att det finns ytor, parkområden, fritidsgårdar och skatebanor. Öppna upp platser där man inte vet slutresultatet. Våga prova. Ordna replokaler, fixa lokaler till konstnärer
- Vi behöver inte åka så långt bort för att hitta bra idéer. Åk gärna till Borås. Det är en stad som har förändrats oerhört.
- Att allt inte är så kontrollerat. Varför kan inte hela staden vara en tillåtande oas? Minska regelverken och tillåt mer. Fixa billiga lokaler som inte är så riggade.

++ Drömbilden
- Bred samverkan. Mentorer + kontaktnät – som tror på personer. Kan göra stor skillnad.
- Att det är lätt att hitta lägenheter i Göteborg. Nu är det för svårt att hitta billiga lägenheter om inte omöjligt. Bidrar tyvärr till att det blir ett stort utflöde av kreatörer som inte kan stanna kvar.