Foto: ADA

 Foto: ADA

Aktiviteter

Unik design, framtidens melodi?

Publicerat 2011.10.05

    Paul Atkinson talade idag på HDK och gav säkert många av åhörarna flera tankeställare och nya idéer.
    En av frågorna som Paul lyfte fram var om design kan hjälpa till att upprätthålla självständigheten för personer i ett senare skede av livet. Helt enkelt att göra livet bättre speciellt för äldre människor. Man arbetar bland annat med att titta på framtidens badrum som är en plats där det händer många olyckor.

    En annan fråga som är avgörande är hur vi vill tillverka våra produkter i framtiden. Det kommer att handla mycket om upphovsrätt, äganderätt, författarskap och teknologi. Vem är designern, vem äger slutprodukten, kan man dela på ansvaret av en produkt? Vem äger teknologin?

    Dessa frågor kommer att innebära att immaterialrätten behöver hitta nya vägar. Om man inte äger rättigheterna hur kan man då tjäna pengar? Det gäller att hitta nya möjligheter.

    Paul talade om den nya teknologin som möjliggör att göra unika produkter så kallad down load av en produkt. Det finns redan idag maskiner som efter att du har ritat en bild i din dator kan skapa en unik produkt som du kan ha på ditt skrivbord.

    Man testar idag med plast, choklad, ost, pappersmassa eller keramik etc. Tryck ut din egen keramiksak genom en prototypmaskin. Enligt Paul leder detta till ett öppet samhälle. Man skulle kunna tillverka sin egen cykel. Det finns knappt begränsningar.

    Det här skapar nya möjligheter men det ställer också nya krav på bland annat patentbranschen. Massproduktion leder till passiva konsumenter. Medan den unika tillverkningen leder till mer engagemang och nytt tänkande. Är massproduktions eran snart över?

    Tittar vi bakåt i tiden så har den grafiska industrin upplevt stora förändringar.  Man kan idag producera ett fåtal böcker genom Print on demand.

    Paul anser att de nya förändringarna kommer att leda till en minskning av professionell design och masstillverkning. Det kommer i stället att bli en ökning av unik design.

    Alla dessa nya idéer och möjligheter oroar många professionella designers. Många ställer sig frågan varför man skall utbilda sig då vem som helst kan vara en designer. Man kommer att behöva finna nya vägar enligt Paul och detta gäller även för utbildningsenheter.

    Definitionen av en professionell designer kommer att förändras. Paul menar att industridesigners måste tänka mera som en som arbetar med konsthantverk. Man kan välja att se detta som antingen en möjlighet eller ett hot. Kanske är detta en möjlighet för västvärlden?

    Nästa lunchföreläsning äger rum den 2 november.