Forskning & Rapporter

Starkt läge

Publicerat 2010.09.29

    Ny konjukturbarometer ute. Barometerindikatorn steg fyra enheter mellan augusti och september. Indikatorn ligger därmed bara lite lägre än toppnoteringarna från våren 2000.

    Den ligger samtidigt på en nivå som signalerar att stämningsläget bland företag och hushåll är mycket starkare än normalt. Det var ingen sektor som bidrog negativt till barometerindikatorns utveckling under september.

    För näringslivet var det huvudsakligen tillverkningsindustri samt bygg- och anläggningsverksamhet som bidrog positivt.

    Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin ökade fem enheter och den ligger nu på sin högsta nivå sedan månadsmätningarna startade 1996. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg tolv enheter och ligger betydligt över det historiska genomsnittet.

    Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna var oförändrad mellan augusti och september, medan indikatorn för detaljhandeln steg två enheter. 

    Hushållens konfidensindikator (CCI) steg drygt tre enheter i september och det är den högsta noteringen på tio år. Uppgången beror på att hushållen är mer optimistiska när det gäller utvecklingen för såväl svensk som egen ekonomi.

    Ladda ner Konjunkturbarometern