Bild: Karin/ADA

 Bild: Karin/ADA

Lokalt

Sommartips

Publicerat 2014.06.05

  • Event
  • Göteborgsregionen
  • Sjuhärad
  • Skaraborg

Bengtsfors
Halmens hus i Bengtsfors visar ”Broderade berättelser” 90 personliga historier berättade med nål och tråd. Utställningen pågår till 31 augusti och alla broderier är skapade till Täcklebo Broderiakademins 20-årsjubileum 2013.

Bokdagar i Dalsland
infaller 31 juli - 2 augusti och gästas av bl a annat Åsne Seierstad, Liza Marklund och Elin Boardy. Mer info.

Borås
Borås internationella skulpturbiennal
pågår fram till 23 september och tar avstamp vid nyöppnade Textile Fashion Center. Guidade visningar tisdag, onsdag och lördag.

Varberg
sänder ”The Distant Sound” av Susan Philipsz från Världsarvet Grimeton Radiostation under en minut varje hel timme. Verket hörs i Varbergs hamn, i området runt fästningen och Kallbadhuset och vid Tjolöholms slott.

Vallevägen
en bit från Skövde, är både en småföretagarförening och en vacker väg med konst, konsthantverk, närodlat och småskaligt boende. Läs mer.

Gerlesborgskolan
i Bohuslän och Stockholm, fyller 70 år i år, och det firas på många olika sätt i sommar, bland annat med en stor jubileumsutställning. Se program.

Pilane
gravfält på Tjörn, med ny skulpturpark varje år, har varit vallfärdsplats i många år nu. Till och med BBC World News tipsar om Pilane som ett sevärt resmål.

Nordiska Akvarellmuseet
i Skärhamn har stort publikdragarnamn i sommar; akvarellisten och värmlänningen Lars Lerin. Läs mer.

Nääs
Ute vid Nääs slott, bortanför Floda, ligger ett fantastiskt friluftsområde. Bra promenader, möjligt att bada, men också mycket att titta på. Konsthantverksgalleri med café. Slöjd och byggnadsvård har också ett hus med utställning och butik. Slöjd i Väst kör många sommarkurser här.. Läs mer

Not Quite
är en plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare i Dalsland. I det gamla pappersbruket i Fengersfors drivs verkstäder, utställningar, butik, bageri, restaurang och café med världsrykte. Ett videoverk av Kristina Meiton visas bl a i sommar. Hemsida.

Positivparken
ligger vid Frölunda torg/Frölunda kulturhus och sträcker sig fram till Frölundaskolan. Här kan man picknicka i gröngräset, eller träna i ute gym eller studsmatta, grilla på de öppna grillplatserna, eller leka i den bemannade parken. Hela juni är det ett gediget program; workshops, författarbesök, musik, dans och andra gratisaktiviteter för hela familjen. Se mer.

Retrovägen
är en 75 km lång nostalgiväg mellan Göteborg och Nossebro, med caféer, butiker, nedlagda verkstäder, bevarat järnvägsspår, återskapad museilägenhet och mycket mer, från tiden runt 1950-1970. Retrovägen följer väg 190 mellan Göteborg och Nossebro, som ligger nordost om Göteborg. Sista onsdag varje månad är det marknad i Nossebro och de flesta av vägens retro-sevärdheter är öppna.

Rydal
Den gamla textilfabriken i Rydal, strax utanför Kinna har öppet hela sommaren. Mer info

I Upperud
ligger Dalslands Konstmuseum som lockar med utställningar som ställer Dalsland i relation till världen. ”New York på dalsländska” heter en av dem. Den andra är en fotoutställning av Binu Bhaskar, indisk fotograf som knyter ihop Dalsland med Indien. Dessutom blir det glaskonst av Annette Alsiö.I gamla Hantverkshuset i Upperud och nära Pilgrimsleden ligger ”Upperud 9:9”, ett nytt ställe med mycket musik och en blivande utgångspunkt för Dalslandsvandringar.

Vänerveckan
infaller 1-8 juni, då riktas uppmärksamhet på vad Vänern har att erbjuda. 14 kommuner runt Sveriges största sjö kraftsamlar och erbjuder massor av aktiviteter. Mer info.

Åmål
Åmåls Internationella bluesfestival kör igång 10-13 juli.

Extra kul är REKO-festivalen 24-26 juni, med kurser, workshops och föredrag mm
http://slojdochbyggnadsvard.se/rekofestivalen