Bild: Business Region Göteborg

 Bild: Business Region Göteborg

Lokalt

Snack om Göteborgs företagsklimat

Publicerat 2013.09.11

  • ADA
  • BRG
  • Event

För några veckor sedan, torsdagen den 22 augusti för att vara exakt, bjöd ADA och Business Region Göteborg in till ett Rundabordssamtal här i huset. Det handlade om företagsklimat och att Göteborg rasar i mätningar i frågan. Det är egentligen inte en nyhet men nu har Business Region Göteborg fått i uppdrag att arbeta för att det ska bli bättre vilket var anledningen till att ADA bjöd in sju företagare inom kreativa näringar och två politiker (kolla vilka deltagarna var nedan) för att snacka om hur man borde göra detta.

Efter tre och en halv timmes spännande och bra samtal kunde vi urskilja en del frågor som kändes centrala.

- Göteborg är inte London (eller någon annan stad som vi brukar jämföra oss med) och ska inte heller försöka bli det. Litenheten och närheten är både en svaghet och en styrka. Försök utnyttja styrkorna.
- Betydelsen av ett fungerande kulturliv (klubbliv, progressiv konstscen, tolerans och smidigheten att driva saker etc.) Vi behöver bli bättre på det. Här knyts kontakterna vilket också är en summa av litenheten som stad.
-  Upphandlingsfrågan. Små företag har inte någon chans att vinna upphandlingar vilket hämmar utvecklingen av staden och kan vara en förklaring till varför folk flyttar på sig (och sina företag).
- Oron för till exempel skola, förskoleplatser och boende. Fungerar inte det, fungerar inte de anställda på företagen.
- Mixade möten är superviktigt. Vart kan kulturen och ekonomin mötas?
- Lokaler. Kan man göra det lättare för företag att hyra lokaler över en kortare tid?

Vi tar till oss detta och har börjat nysta i upphandlingsfrågan och lokalfrågan. Vi håller er uppdaterade på den här sidan. (Här kan du läsa GPs artikel om mötet.)

Business Region Göteborg fortsätter med fler samtal och förhoppningsvis finns det en bra åtgärdslista att verkställa innan jul. Har ni andra förslag, tankar, åsikter eller massa bra idéer som ni vill dela med er av är ni väldigt välkomna att kontakta oss. Antingen skickar ni ett mail till oss eller så kan ni skriva på vår Facebooksida. Vi hörs snart!

De som var med på samtalet var: Fredrik Ganslandt (Hey it´s Enrico Pallazzo), Joakim Levin (Nudie Jeans), Helena Svärd (AOKI), Ali Davoodi (Fresh Fish), Johan Olsson (BornsteinLyckefors), Gustav Martner (CP+B), Irené Stewart Claesson (Lots Design), Anneli Hulthén (Kommunstyrelsens ordförande och styrelseordförande BRG), Rikard Ljunggren (Budgetsekreterare och Stabschef M), Patrik Andersson (VD Business Region Göteborg).