Bild: Parasto Backman / Svenska Filminstitutet

 Bild: Parasto Backman / Svenska Filminstitutet

Just nu

Sex normkreativa filmpersoner sökes

Publicerat 2015.12.17

  • Film
  • Mångfald
  • Multidisciplinärt
  • Pengar

I projektet Fusion från Svenska Filminstitutet ges sex normkreativa kreatörer chansen att under ett års tid utveckla sitt filmprojekt. Deltagarna får ekonomiskt stöd, tekniska resurser och ingång i professionella nätverk samt träffas under året för processutveckling och workshops. Sista dagen för ansökan är den 4 januari 2016 och vinnarna tillkännages på Göteborg Film Festival 2016.

Filminstitutet söker: "Yrkesverksamma kreatörer inom det konstnärliga fältet, som har en utmanande konstnärlig idé som du vill omsätta i film, oavsett om du har erfarenhet av film eller inte. Sökande ska identifiera sig som kvinna och ha erfarenhet av att rasifieras i Sverige".

Filminstitutets fem råd till de sökande:

1. Vi tycker det är spännande att se någon som vågar gå sin egen väg.

2. Det är nära till hands att associera "konstnärliga processer" med abstrakt, intellektuell ”art house”. Det kan det mycket väl vara. Men det kan också vara genrefilm eller publik storfilm. Poängen är att också bryta de normer som styr våra föreställningar om genre och stil.

3. Våga vara kontroversiell och bryta tabun. Känn inte att du måste tona ner dina mest radikala idéer för att få gehör.

4. Fråga dig om du blir tillräckligt passionerad/nyfiken/inspirerad av din problemställning eller idé att du är beredd att ge det allra högsta prioritet om du blir antagen.

5. Våga sök även om det inte är en strukturerad eller formaliserad idé eller frågeställning. Du behöver inte ha skrivit manus eller synopsis. Utgå ifrån styrkan i konceptet.

Här finns all info om projektet och ansökan