Intervju

Rebecca?

Publicerat 2010.10.01

    Hej, vad gör du Rebecca?
    Hej, själv. Jag arbetar sedan två månader tillbaka, som Processledare för Fairtrade City arbetet på Konsument Göteborg, Göteborgs Stad. Dessförinnan arbetade jag som Agenda 21 samordnare och samordnade kommunens arbete för en hållbar utveckling. Mitt nuvarande uppdrag påminner ganska mycket om mitt gamla men den stora skillnaden är att mitt fokus nu är göteborgssamhället i stort. Det vill säga nu ska jag försöka förändra göteborgarens, näringslivets och handlarnas konsumtionsvanor istället för att som innan arbeta som internkonsult i Göteborgs Stad.

    Vad är egentligen en rättvisemärkt stad?
    En Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Det innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser.

    Blir det rättvis mat i bamba snart nu då?
    För storhushåll finns det idag inte så många produkter som är Fairtrade märkta, det är endast kaffe, the, ris, quinoa, kakao, socker, kryddor och glass som finns tillgängligt för den marknaden. Men jag vet att det är flera skolkök som försöker använda de produkter som finns och ju fler som handlar desto större utbud blir det. Däremot finns det ett stort sortiment för den privata marknaden, gå gärna in och titta på: http://www.fairtrade.se/cldoc/produktlista.htm

    Är det rättvisemärkta alltid ekologiskt också?
    Inte alltid men i Sverige, men oftast, jag har hört en siffra på 80 % är märkta med Fairtrade och ekologiskt.

    Fairtrade:
    Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
    Premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
    Barnarbete och diskriminering motverkas
    Demokratin och organisationsrätten främjas
    Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

    Ekologiskt som exempelvis KRAV, EU-eko mfl:
    Miljömärkningar som främjar ett hållbart jordbruk
    Inga gifter används
    Ökar den biologiska mångfalden
    Sprider inte GMO
    Skonar vattnet
    Tar också ett socialt ansvar (ex KRAV)

    Hur kan man som reklam- eller designbyrå haka på rättvisearbetet?
    Köp exempelvis alltid Fairtrade märkt kaffe, the och socker som gärna är ekologiskt också. Då kan den arbetsplasten få vara med som en rättvis arbetsplats och samtidigt göra en bra sak för miljön. Vi håller på att fram en hemsida och en Facebook sida där alla som är med kommer att få utrymme det blir ju faktiskt gratis marknadsföring samtidigt som man gör en bra sak.

    Finns det städer i Sverige som redan är rättvisemärkta?
    Idag finns det 37 Fairtrade Cities i Sverige.

    Vilken effekt tror du en certifiering kan få?
    Om en hel stad ställer sig bakom ett koncept så påverkar det konsumtionen i en positiv riktning. Och en del som från början tycker att det är lite suspekt kan säkert tänka om. Trovärdigheten ökar. Vår förhoppning är att hela Göteborgs profilering ska byggas på dessa värden.