Intervju

Pia Aleborg

Publicerat 2008.05.15

    Nu undrar vi vad Pia Aleborg tänker och gör. Pia är smyckekonstnär men har dessutom arbetat som Art Director i Ruben Östlunds film "De ofrivilliga" som nominerades till Un Certain Regard i Cannes-festivalen, vilket är det mest prestigefyllda priset utanför tävlingen om Guldpalmen.

    Hej, vad gör du?

    Jag har precis målat naglarna och väntar på att de skall torka så jag kan börja packa min stora väska inför resan till Cannes.

    Hur kommer det sig att en smyckekonstnär som du arbetade som Art Director?

    När jag gör smycken jobbar jag alltid utifrån speciella stämningar där olika miljöer och karaktärer utgör grunden. Jag tänker mig hela tiden in i olika situationer och dess egenskaper. Jag har på så vis utvecklat ett öga för detaljer och förutsättningar som förtydligar en specifik känsla i en situation. Det är just denna egenskap som har kommit att bli uppskattad inom filmproduktion. I "De Ofrivilliga" så betyder det att jag ansvarade för all kostym, scenografi, rekvisita och mask.

    Hur var det att göra film?

    Jag älskar att jobba med film. Det är så fantastiskt att bli en del av ett team och tillsammans realisera underverk - att tillsammans åstadkomma saker som jag aldrig trodde var möjliga från början! Detta är en känsla som jag försöker att bära med mig in i ateljén då jag arbetar med mina smycken eftersom jag då sitter själv.  För mig passar det väldigt bra att alternera mellan dessa två arbetsformer - de när varandra.

    Du bor i Kalifornien just nu, kan du nämna några för- och nackdelar med det i förhållande till Göteborg?

    Vädret är ju väldigt bra och dollarn är låg. En annan skillnad är hur oblyga amerikanarna är jämfört med många svenskar. Här är det verkligen inte fult att framhäva sina kunskaper och skicklighet, något som jag inte är så van vid från Sverige och Göteborg. Jag blir fortfarande lite besvärad när någon frågar vad jag arbetar med...men det kanske går över under min vistelse här. Något jag saknar från Sverige är den lite "råare" humorn. Här anses ofta bara det som är direkt roligt vara humor ... jag är van vid fler nyanser. Ibland kan jag därför känna mig lite missförstådd och malplacerad. Men vem vet, det kanske beror på språket.

     Kommer du tillbaks snart eller?

    Jag kommer tillbaka till Göteborg redan i oktober...eller november. Då är jag redo för nya tag!

    Det var skönt att höra. Stort Lycka till i Cannes!

     

    Läs mer om Pia Aleborg på hennes hemsida.
    Läs mer om filmen De Ofrivilliga i Cannes här.