Bild: ADA

 Bild: ADA

Aktiviteter

Pengar i fokus

Publicerat 2011.04.05

    Pengarna var i fokus under affärsseminariet i torsdags på daMatteo Panetteria.

    Björn Torstensrud från Handelsbanken talade om vikten av att hjälpa företag med rådgivning. Se till att det finns rörelsekapital. Vid lån i bank behövs en säkerhet och räntan blir då lägre. En affärsplan måste också kunna presenteras.

    Christina Aspestedt från ALMI Företagspartner Väst talade om att man kan låna allt från 50 000 till 30 miljoner. Man kräver ingen säkerhet men däremot är räntan högre än i bank. Även de vill att man presenterar en affärsplan. Ett råd som gavs var att ha ett gemensamt möte med en bank och ALMI för att därigenom uppnå bästa resultat.

    Marcus Nordanstad från Västra Götalands Regionen berättade att det finns Konsultcheckar på 150 000 kronor där man behöver motfinansiera. Konsultcheckarna är ett bidrag som kan ges för externa konsultkostnader för t.ex. marknadsutveckling, produkutveckling, miljöcertifiering mm. Marcus berättade också att de har ett FoU kort. Detta syftar till att stärka små och medelstora företags möjligheter att konkurrera på andra marknader. Mer info finns på hemsidan eller ges av deras rådgivare.

    Jan Svensson från Coompanion berättade att de arbetar främst med rådgivning, utveckling av företag, utvärdering etc. De arbetar också mycket med att företag skall tänka i nya banor och arbeta med sitt kapital på absolut bästa sätt. Undvika att spendera pengar på fel saker och försöka samarbeta och dela på så mycket som möjligt. Han påpekade vikten av samarbetsavtal för att undvika oklarheter.

    Nästa affärsseminarium kommer att handla om sälj och vad är rätt pris?