Intervju

Paul?

Publicerat 2011.01.24

    Göteborg Film Studios På Lindholmen är ett filmkluster på 10.000 kvadratmeter med 30 filmrelaterade företag. Uppdrag är att aktivt bidra till utveckling och tillväxt i den skandinaviska filmindustrin. Nu under filmfestivalen styr de till exempel upp GO.KINEMA 2011. Vi kollade mer med deras vd Paul Blomgren DoVan. 

    Hej, vad gör du Paul?

    Nu bygger vi om i vår studio inför inspelningarna av serien Johan Falk och långfilmen Dom Över Död Man som görs av Jan Troell. Vi förbereder oss också som mest inför vårt evenemang go.Kinema2011 som vi arrangerar parallellt med Filmfestivalen.

     Vad är Gothenburg Film studios?
    Det är ett kluster bestående av ett 30-tal företag som samarbetar för att utveckla filmbranschen i Göteborg. Gothenburg Film Studios är en totalleverantör till filmbranschen. Vi hyr ut studios, produktionskontor, filmkameror, inspelningsteknik, och alla andra tjänster som krävs för att produktion av film ska fungera.

     Hur förhåller ni er till Film i väst och Trollywood?
    Vi har en god relation och samarbetar nära med Film i Väst för att tillsammans bidra till branschens utveckling.

    Film i Väst är ett offentligt ägt företag vars primära uppgift är att finansiera filmproduktion. Gothenburg Film Studios ägs av filmarbetare från Göteborg och levererar kompetens och teknik till samma produktioner. Vi tror att den här sortens samarbeten mellan offentligt och privat är viktigt för att skapa utveckling.

    Ni gör GO.KINEMA 2011 under filmfestivalen, vad är det?
    Det är vårt evenemang där professionella filmarbetare från när och fjärran kan träffas, nätverka, utbildas och få inspiration. Vi anordnar seminarier och workshops, presenterar en utställning och arrangerar en Expo med filmteknik och produktpresentationer. Hela evenemanget är också öppet för allmänheten som här får möjlighet att följa fullskaliga kortfilminspelningar på nära håll, hela vägen från inspelningsförberedelser till färdig film. Utifrån ett specialskrivet manus av författaren John Ajvide Lindqvist (Låt den rätte komma in) kommer fyra regissörer och fyra fotografer att göra sina egna tolkningar. Resultatet blir fyra helt olika filmer. 

     Hur är Göteborg och Västsverige som bas för filmindustri?
    Även om det redan idag produceras flest filmer i Västsverige, så är filmbranschen i regionen outvecklad och fragmenterad. Vi tror dock att Göteborg och Västsverige har goda möjligheter att bli ett skandinaviskt centrum för filmproduktion, och att vi kan locka hit större internationella produktioner. Men det kräver att fler än vi bestämmer sig för detta.