Från Klubben Colors Foto: Caroline/ADA

 Från Klubben Colors Foto: Caroline/ADA

ADA gör

Party-Party: en ADA-kväll om festens betydelse för kreativt klimat

Publicerat 2014.12.04

  • ADA event
  • Event
  • Göteborg
  • Inspiration

Nu vill göra en kväll om fest. Vi vill inspirera och uppmuntra, och vi vill lyfta festen som konstform och som en viktig del av vårt kulturella uttryck. Vi dyker ner i partyhistorien, först och främst den lokala men också internationellt.  Vi landar nutid och siktar mot framtid. Med lokala förmågor såväl som från en världens viktigaste fester: Burning Man.

En gång i tiden, innan vi knappt var riktiga människor uppstod den första ur-festen: någon hade hittat mat. Men istället för att äta upp den själv så kallar hen på flocken. De tjoar och slår med grenar för att de andra ska höra. De märker att om de håller rytm så sticker ljuden ut bättre. När gruppen är samlad så äter de tillsammans.

Sedan dess har festen följt oss i vått och torrt, inte minst under höjdpunkterna för idé och utveckling under historien; tänk på de grekiska bachannalerna, de romerska orgierna, maskeraderna i Venedig, balerna i Wien, Paris salonger och disco i New York.

Älskade av många, men också sedda som moraliskt tvivelaktiga, oftast på natten, ibland under rus. Och med andra sociala regler än i vanliga fall, som t.ex. medeltidens ”klanderlag” som sade att tjänstefolket under en dag på året hade rätt att kritisera överheten. På nattklubbar och fester möts människor som aldrig hade gjort det annars. På något sätt suddas gränserna ut. Och det är inte bara kärlekspar som möts. Framgångsrika företagare inom kreativa näringar i Göteborg anger just spelningar, klubbar och fester som viktiga arenor för möten som lett till nya projekt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lena Junhoff aka primadonnan från Hisingen. En sångerska som sjungit med riktigt stora som Duke Ellington, Rod Stewart och Jonny Bode. Hon har festat med Jimi Hendrix, Frank Sinatra, Mick Jagger, Small Faces, Hep Stars med flera. Nu är hon aktuell med Lena Junoff –primadonnan från Hisingen en biografisk kokbok i serieformat av Bo Sjökvist och Pontus Lundkvist. Vi är nyfikna på den tidiga klubb- och partykulturen i Göteborg, efterfester till spelningar och det ursprungliga Que Club med Styrbjörn Coliander.

Iris Esell är sångerska, dj och klubbarrangör med lång erfarenhet i klubb-Göteborg. Driver Beat på Nefertiti och drev Divan på Pustervik. Iris är först och främst sångerska men jobbade på flera av de klassiska Göteborgsklubbarna. Vi vill höra om festerna och klubbarna när Haga var ockuperat och långgatorna fortfarande var riktigt skumma.

Stefan Andreasson aka Il Stefano - house-dj sedan 86. Inblandad i de flesta tidiga rave festerna i Göteborg och Stockholm från ca 88-92. Varit resident på många houseklubbar som Love/Magasinet, Q-club, Delicious, Nemo, RA/Nefertiti. Har spelat på Notting Hill Carnival i London varje år sedan 90. Vi vill att Stefan ska berätta om House/Techno-kulturens utveckling i Göteborg.

Hasse Persson och hans kamera var flitiga besökare på Studio 54 i New York under 70- och 80-talen. Då världens mest omtalade och mytomspunna diskotek. Fotografen Hasse Person har varit konstnärlig ledare för Hasselblad Center i Göteborg, museichef för Borås Konstmuseum och är idag konstnärlig ledare för Strandverket Konsthall på Marstrand och nu aktuell med fotoboken Studio 54. Vi vill höra mer om tiden på världens då fetaste klubb och dess kopplingar till världens då mest kreativa klimat.

Rosie Lila, Burning Man's Cultural Relations Maven kommer och berättar om deras syn på fest i förhållande till kreativt klimat i stort. Burning Man är en årlig festival för 50.000 pers i öknen i Nevada som bygger på fest och radikalt deltagande. Det är också en internationell community som utgår från 10 principer. Läs gärna vår resereportage från Burning Man.

Vi avslutar kvällen med ett öppet samtal om dagens partyscen i Göteborg och framtiden förstås.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onsdagen den 17 december, dörrarna öppnar 18:30 och vi sätter igång 19:00 på Park Lane (Kungsportsavenyn 36-38). Det kostar ingenting, men anmäl dig till info@adasweden.se.

Och snälla dra med alla partykatter som du vet skulle kunna vilja komma! Det kommer finnas möjlighet att köpa dryck och lättare tilltugg. Och det kommer gå att köpa både Lenas och Hasses böcker, och då är det säkert cash som gäller.