Bild: Robert Eklund

 Bild: Robert Eklund

Intervju

Nathalie Bödtker-Lund

Publicerat 2015.01.15

  • Film
  • Göteborg
  • Illustration
  • Utställning

Det är inte bara film på filmfestivalen utan det händer ju otroligt mycket runtom. En av dessa saker ,som just nu fått extra mycket uppmärksamhet och aktualitet efter attentatet mot Charlie Hebdo, är utställningen Sketch Freedom med satirtecknare i exil, med vernissage den 22 januari . Utställningen är kurerad av Kianoush Ramezani, själv exiltecknare boende i Paris. Vi ville veta mer om arbetet bakom detta och kontaktade festivalproducenten och personen med idén att ta hit satirtecknarna. Nathalie Bödtker-Lund arbetar som festivalproducent på Göteborg Film Festival året runt och har hand om festivalens alla kringarrangemang.

Hej Nathalie, vad gör du?
Hej! Jag sitter på kontoret så här på tisdagskvällen och festivaljobbar, nu är det i princip jobb dygnet runt med att få klart allt innan festivalen drar igång. Bakom kontorsväggen inne på Draken visar vi just nu filmen Turist av Ruben Östlund, som en av våra guldbaggevisningar vi arrangerar denna veckan. Alldeles strax kommer hundratals människor att passera ut här i trapphuset, fyllda med de känslor som filmen förhoppningsvis väckt hos dem. Det är en inspirerande film som alla borde se, skämskudde möter djup och existentiell ångest.

Berätta hur det kom sig att du tog hit Kianoush Ramezani för att kurera en utställning om satirtecknande under en filmfestival!
Jag träffade Kianoush på ett artist residence i en by utanför Paris våren 2014 och han berättade för mig om sina idéer om att kurera en internationell utställning med satirtecknare från hela världen. Jag tog med mig idén hem till Göteborg och efter sommaren var det klart: den första upplagan av Sketch Freedom Cartoon Expo skulle hållas på Landsarkivet i Göteborg under Göteborg Film Festival 2014. Då var festivalens tema Ryssland och mycket av satiren kretsade kring Pussy Riot och Putin. Under hösten 2014 fick Kianoush projektbidrag från The Mémorial de Caen i Normandie och möjligheten till att kurera version två på Göteborg Film Festival 2015, aktuell nu.

Jag förstår att denna utställning nu får väldigt mycket uppmärksamhet, hur ställer ni er till det?
Jag tycker att det är positivt, utställningen belyser vikten av yttrandefrihet och demokrati och förtjänar all uppmärksamhet den kan få. Dessutom medverkar några av omvärldens mest aktiva och omtalade satirtecknare, ett unikt tillfälle att få möta deras bilder här i Göteborg.

Kianoush Ramezani är själv verksam i Paris, har arbetet med utställningen påverkats av det fruktansvärda dådet?
De första dagarna var han nog i chock men nu upplever jag en enorm vilja och kraft från honom att utföra utställningen enligt plan.

Händer det mer under festivalen som anknyter till detta tema?
Absolut, vi kommer bland annat att visa filmen Vessel i solidaritet med Abortfilmfestivalen i Stockholm, som under visning av denna film attackerades av maskerade män som slängde in rökbomber i lokalen. Regissören Diana Whitten kommer att vara på plats för ett samtal i anslutning till filmen. Tematiken går även att finna i flertalet seminarier som vi arrangerar på Pustervik under festivalen och givetvis bland våra 500 filmer.