Liza Norman

 Liza Norman

Intervju

Hej, vad gör du Mats Jansson?

Publicerat 2015.09.03

  • Konst
  • Stadsplanering
  • Utställning

Mats Jansson är curator och konstkonsulent i Mölndal. Han håller i trådarna i för den nya Kulturarenan i Forsåker Byggnad 14 Mölndal.

Hej, vad gör du Mats Jansson?
Just nu är vi några som har fullt upp med att bygga en konstutställning inför Kulturnatt i Kvarnbyn som är i morgon

Så vad händer i Forsåker Byggnad 14?
Byggnaden är ett gammalt pannhus på 400 kv.m. och 16 meter i takhöjd som är på väg att omvandlas till en konst och kulturarena. Vi öppnar den 19 september med utställningen, nothing desolve(s) to. Tre konstnärer, Åsa Herrgård, carmen Olsson och DanFröberg gör en utställning ihop. Det blir installation, musik och dans. I en annan byggnad presenterar Amailia Kenamets utställningen, Spår av ansikten. Porträtt på stora textilier.

Vad kan du säga om innehållet, hur har ni valt konstnärerna till den kommande utställningen? Och hur kommer det se ut framöver?
Vi strävar efter att konstnärer och kulturutövare i Mölndal blir intresserad av verksamheten och vill också bli en viktig arena nationellt. När det  gäller den kommande utställningen så var utgångspunkten då den råa lokalen samt att vi ville göra en utställning som kopplade till samma tema som Göteborgs Internationella Konstbiennal då vi fick en möjlighet att ingå i deras satellitprogram, GIBCA Extended.  Temat för biennalen och vår utställning är, A story within a story... Genom att föreställa sig historien som ett öppet verk utforskar och undersöker vår utställning och biennalen historieskapande skeenden. Det är ur den kontexten som konstnärskapen valdes.

Kan du inte berätta lite om bakgrunden? Varför satsar ni på Konsthall?
Kalla det hellre konst- eller kulturarena. Det finns behov av större alternativa konst- och kulturarenor i Mölndal och Göteborg och Sverige. Och i Forsåkerområdet som nu omdanas finns spännande möjligheter att skapa rum för möten mellan artister och konstnärer och andra kreatörer. Möten som kan komma att inspirera en stor publik. Här vill vi presentera verk och evenemang som engagerar på många olika plan.

Vad händer det mer i Papyrus gamla industriområde?
Oj, som helhet är området är i stor omvandling och ska ju på sikt förvandlas till en modern stadsdel med bostäder arbetsplatser butiker och annat så den frågan får andra ta. Jag jobbar enbart med hur vi under den processen kan arbeta för etablera ett rikt kulturliv i området.

Toppen, allt gott!