Foto: Alexander Lagergren

 Foto: Alexander Lagergren

Intervju

Mark Isitt?

Publicerat 2010.08.25

    Arkitekturskribenten Mark Isitt har varit igång igen. Under sommaren har vi kunnat läsa hans artiklar om Göteborgs arkitektur och stadsplanering i Göteborgs–Posten och i veckan är han moderator på Svenska Mässans Wood Fusion. Vi ställde några snabba frågor kring sommarens artikelserie.

    Hej, vad gör du Mark Isitt?
    Jag är just hemkommen efter två veckors semester i Florens. Förtrollande.

    Du skriver mycket om hur dålig Göteborgs stadsplanering är, finns det inget som är bra?
    Jo, förutsättningarna. De är enastående. Centrala ytor motsvarande Halmstads storlek väntar på att bebyggas, det är världens chans. Men uppgiften är stor för de styrande och de tjänstemän de har till sitt förfogande.

    Vad tror du är anledningen till att Göteborgs fulla potential inte utnyttjas?
    Göteborg har gått vilse i sin egen självbild. Ifrågasätter man den goa och glada och sorglösa bild som politikerna idag projicerar blir ens lojalitet genast ifrågasatt. Anneli Hulthén menar exempelvis att man inte kan göra som jag, sitta i Stockholm och kommentera Göteborg. Jag tycker hon ska vara glad att någon i Stockholm finner Göteborg värt att kommentera.

    Kan du nämna några enkla beslut som skulle kunna ha stor effekt?
    Jag kan nämna ett som skulle räcka väldigt långt; tillsätt en stadsarkitekt. En stadsarkitekt skulle direkt höja kvaliteten på stadsbyggnadslösningarna. Stadsarkitekten är ansvarig för att kommunicera sina planer till allmänheten och skulle resultatet bli dåligt är det hans eller hennes huvud som rullar. Vem som idag är ansvarig är det ingen som vet och därför blir det som det blir.

    Vad tror du behöver göras på lång sikt?
    Bort med den så kallade Göteborgsandan, den konsensussträvan som präglar Göteborgspolitikern. Ska Göteborg kunna hävda sig i det tjugonde århundradet måste de kritiska frågorna ställas: Vad är Göteborgs existensberättigande? Vilken roll spelar Göteborg idag? Vilken roll vill Göteborg spela, för Sverige, för Norden, för Europa, för världen?

    Vad kan stadens medborgare göra?
    Förutom att försöka hoppa sönder Gamla Ullevi, menar du? Den tycker jag är en verklig skamfläck det som hade kunnat bli ett makalöst landmärke till glädje för alla, bidde istället en arena som skulle ha kunnat vara byggd för 50 år sedan, tung och betongig. Tja, man kan ju alltid kommentera mina artiklar på nätet och det är det gladeligen många som gör. Motionen om ny stadsarkitekt kom som en direkt följd av sådana kommentarer.