Bild: Sina Farhat

Bild: Sina Farhat

Maria Gustafsson?

Nu är det Webcoast snart, nämligen helgen den 16-18 mars. En så kallad unconference - eller knytkonferens - för folk som arbetar, leker eller umgås på webben. Men vad är det? Egentligen? Vad handlar det om och vad kommer att hända? Vi blev nyfikna och kontaktade Maria Gustafsson, som är en av de som driver konferensen och som startade upp den förra året - passande nog med en tweet.

Hej Maria, vad gör du?
Just nu lyssnar jag på lugn fin musik, en mix av Laleh och Jose Gonzalez för att landa och sortera tankarna. Jag är nyss hemkommen till Göteborg efter ett intensivt dygn i Stockholm varvat med mest business och lite grann pleasure. Flera av mina bästa vänner bor där så det är extra bra att ses för att pratas vid en stund. Byta erfarenheter om jobb och privatliv i lugn och ro. Det sista vi sa var: Vi ses på WebCoast! Det känns gott att kunna säga så. Igen.

Nu börjar det dra ihop sig till Webcoast för andra året. Hur har konferensen förändrats från förra året?Förhoppningsvis utvecklas konferensen varje år till något ännu bättre. När man gör något så här deltagardrivet är engagemanget, glädjen och samarbetet vår belöning under tiden vi jobbar. Plötsligt kommer oväntade överraskningar, som den här låten. En person som gjort en WebCoast-låt! Så man vet aldrig vad som kommer när man har en öppen agenda.

I år har vi den aktiva gruppen Vi på WebCoast på Facebook där alla kan vara med och prata om teman man vill diskutera redan före konferensen. Varje deltagare är välkommen att lyfta fram sina idéer med vad man funderar att prata om på plats och bolla med andra deltagare för att kunna förbereda sig.

Nu gör vi WebCoast för andra året så en viss mognad har vi känt som gör konferensen. Vi lärde oss massor förra året när vi körde på från noll till hundra på cirka fyra månader, i år använder vi det.

Egentligen vet vi vad som förändrats först efter nästa helg då flera hundra människor med det gemensamma intresset 'kommunikation på internet' har träffats igen. En förändring är att vi kommer att vara fler på plats i år. För några blir det första gången på en stor konferens och för andra är WebCoast en konferens bland flera man väljer att delta på varje år. För mig som initiativtagare och projektledare är det första prioritet vi gör den bästa konferensen som är möjlig att göra. Även när vi jobbar helt ideellt.

Det gäller att välja förändringar med fingertoppskänsla för vad vi tror att deltagarna uppskattar. Inte förändra för förändringens skull. Ett stort hjärta i centrum av all smartness är det viktigaste. Vi älskar webben och vill träffas för att prata kring möjligheter med att kommunicera på internet!

Berätta mer om begreppet Unconference och hur ni arbetar med det på Webcoast?
Unconference är ett format för konferenser som är tvärtom mot det de flesta är vana vid. Allt är ordnat utom själva agendan. Inte en enda föreläsare är bokad och inte heller några föreläsningsämnen. Schemat är helt öppet för deltagarna att själva fylla i. Vi vill att alla deltagare ska känna sig välkomna att dela med sig av sin kunskap och intresse. Därför bygger vi hela WebCoast på ett stort schema på väggen där alla deltagare kan sätta upp en lapp för när de vill prata. Vi hyr alla nio konferenslokalerna på Lindholmen Conference Center så det finns gott om plats för sessions. Vi kör hela lördagen och fram till lunch på söndagen. Förra året hölls över 40 sessions på 20 eller 40 minuter vardera. Genom det öppna formatet byggs en variation av teman som är helt outstanding.

På WebCoast 2011 myntades begreppet knytkonferens som valdes till av nyorden i SAOL. Vi är mycket stolta över vårt bidrag till svenska språket som perfekt beskriver vad unconference är. Som ett knytkalas med kunskap.

Förra året gjorde vi denna instruktionsfilm, som kanske förklarar lite mer.

Många kanske känner att det är stort att hålla i en egen workshop eller föredrag, hur kan de vara med?
Vanligtvis är man ovan vid att lämna den trygga gruppen för att hålla i en diskussion och liknande. Men att ta steget till att faktiskt göra det kan innebära så otroligt mycket positivt både för den som vågar och för dem som är med och lyssnar och diskuterar. Tänk bara vilken grej att du väljer ämne som andra är intresserade av att diskutera! På WebCoast är agendan helt öppen så att det är totalt frivilligt om deltagarna vill hålla en session, mingla eller enbart lyssna hela helgen. Eftersom hela konferensen är deltagardriven så är engagemanget genomgående högt likaså kompetensnivån, så även de som väljer att lyssna får mycket med sig.

Är det för sent att köpa biljetter eller kan man få klämma sig in fortfarande?
Egentligen skulle det vara det. Fast vi gör ju som vi vill, så vi bestämde oss för att släppa ytterligare 25 biljetter mellan kl 12 på torsdag och fredag midnatt. Vi kommer att vara med Google på MEG då och vi ville göra något extra till mässdeltagandet. Så om du vill klämma dig in i ett gott gäng med några hundra trevliga människor, kolla in webcoast.se - där kommer du kunna köpa dom. När biljetterna är slut så är de slut. Åh, nu längtar jag till WebCoast igen!

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng